Gaz dla Lybry

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
zeppelin

Gaz dla Lybry

Post autor: zeppelin » 21 maja 2007, 13:21

"gural881" pisze: gaz jest najwiekszym gó.... jaki może być dla silnika. NO LPG
Zastanawiam się, co cię upoważnia do tak radykalnych, wręcz wulgarnych sądów?
Masz osobiste doświadczenia/uprzedzenia?
Jeżdzę Lybrą , od roku na gazie sekwencyjnym. Wczęśniej jećdziłem i na gazie, i dieslami. Nic mnie nie upoważnia do dyskredytowania ani jednego, ani drugiego zasilania.

Awatar użytkownika
muha
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Gaz dla Lybry

Post autor: muha » 21 maja 2007, 14:02

"gural881" pisze:Moim zdaniem to kupuje sie samochod z takim silnikiem jaki jestesmy w stanie utrzymac. Ja mam Lybre 1.8. bardzo fajny samochodzik i przyspieszenie ma takie w miare. jest to maly silnik wiec gazu nie zakladam. Wiec po co kupujecie samochody z duzymi silnikami na ktore Was (bez urazy Panowie) nie stac. mnie stac na 1.8 i taki mam. jakby mnie bylo stac na 2.4 ben. to bym kupil ale gaz jest najwiekszym gó.... jaki może być dla silnika. NO LPG
No a niektorych stac na zakup i utrzymanie silnika z LPG - i dopoki robia to swiadomie, to nie ma w tym nic zlego. "Gaz do gotowania, ropa do ciezarowek. Samochody sa na benzyne." brzmi fajnie jak sie lubi populistyczne hasla. Ale zycie zmusza do dokonywania roznych wyborow. Pewnie w twierdzeniach o szkodliwosci LPG jest cos z prawdy, ale to jest temat-rzeka (jakosc i rodzaj instalacji, jakosc gazu, traktowanie samochodu itd. itp.). Pewnie niejeden kierownik samochodu zaluje zalozenia instalacji. Ale uogolnianie na wszystkie - to troche przesada. Zwlaszcza, ze gdyby spytac o uzasadnienie, to vide wyzej: temat-rzeka i nie wszystko takie oczywiste...

Pozdrawiam,
/muha/[/i]
/muha/

lukas810
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Gaz dla Lybry

Post autor: lukas810 » 23 maja 2007, 20:15

Witam i o rade pytam.
Zostałem szczęśliwym posiadaczem Libry z silnikiem 1.6 benzyna i zastanawiam się czy warto założyć do niej gaz. Nie wiem jakie jest jej spalanie ponieważ nie miałem przyjemności nią jeszcze jechać (czeka na naprawe kupiłem ja bitą). Wcześniej jeździłem Laguną z silnikiem 2 litry benzyna bez gazu i szło przeżyć nawet przy spalaniu 11 litrów w mieście. Słyszałem różne opowieści o gazie, że się inst. elektryczna pali bo się wpinają tam gdzie nie trzeba itp. Jednak przy dzisiejszym wzroście cen paliw, gaz coraz bardziej mi lata po głowie.
Pomóżcie w podjęciu decyzji warto czy nie zakładać inst. gazową.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Łukasz
Klubowicz
Klubowicz

Gaz dla Lybry

Post autor: Łukasz » 23 maja 2007, 20:23

Witaj Łukaszu :D
Lybra w miescie bedzie ci palic mniej wiecej tyle samo co twoja byl laguna.
Jestes z bedzina wiec jak bedziesz chcial wstawic gaz to powiem ci gdzie ci to zrobia najlepiej.
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps

Awatar użytkownika
muha
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Gaz dla Lybry

Post autor: muha » 23 maja 2007, 20:35

"lukas810" pisze:Wcześniej jeździłem Laguną z silnikiem 2 litry benzyna bez gazu i szło przeżyć nawet przy spalaniu 11 litrów w mieście.
Jesli 11 l w miescie Ci nie przeszkadza - nie zakladaj gazu. Mowie z pozycji posiadacza 1.6 z LPG. Cenowo zwrocilo mi sie w miare szybko, bo sporo jezdze w trasy. Ale 1.6 zlopie dosc sporo, gazu takze. Mi wychodzi jakies 11-12 w miescie i ok 9 w trasie (gaz). Benzyny przy zwawej jezdzie idzie conajmniej 7-8 w trasie, 10-11 w miescie. Klima o dziwo nie wplywa za bardzo...

Ogolne wady LPG wogole znajdziesz wszedzie. W Lybrze jest stosunkowo maly bagaznik (mam SW), wiec koniecznosc zaladowania tam kola zapasowego w trasie jest bolesna.

Straty dynamiki nie odczulem, ale w 1.6 nie za bardzo jest co odczuwac :)

Generalnie - jesli jezdzisz duzo i wozisz ze soba malo w bagazniku, zakladaj. Jesli 11 litrow w miescie Cie nie przerazalo do tej pory - nie zakladaj.

Pozdrawiam,
/muha/
/muha/

Awatar użytkownika
Przemo
Klubowicz
Klubowicz

Gaz dla Lybry

Post autor: Przemo » 23 maja 2007, 20:47

"muha" pisze:
"lukas810" pisze:Wcześniej jeździłem Laguną z silnikiem 2 litry benzyna bez gazu i szło przeżyć nawet przy spalaniu 11 litrów w mieście.
Jesli 11 l w miescie Ci nie przeszkadza - nie zakladaj gazu. Mowie z pozycji posiadacza 1.6 z LPG. Cenowo zwrocilo mi sie w miare szybko, bo sporo jezdze w trasy. Ale 1.6 zlopie dosc sporo, gazu takze. Mi wychodzi jakies 11-12 w miescie i ok 9 w trasie (gaz). Benzyny przy zwawej jezdzie idzie conajmniej 7-8 w trasie, 10-11 w miescie. Klima o dziwo nie wplywa za bardzo...

Ogolne wady LPG wogole znajdziesz wszedzie. W Lybrze jest stosunkowo maly bagaznik (mam SW), wiec koniecznosc zaladowania tam kola zapasowego w trasie jest bolesna.

Straty dynamiki nie odczulem, ale w 1.6 nie za bardzo jest co odczuwac :)

Generalnie - jesli jezdzisz duzo i wozisz ze soba malo w bagazniku, zakladaj. Jesli 11 litrow w miescie Cie nie przerazalo do tej pory - nie zakladaj.

Pozdrawiam,
/muha/
Ja mam zapas w sprayu. 8) Jest ok
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM :)
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Awatar użytkownika
DZIDA
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Gaz dla Lybry

Post autor: DZIDA » 23 maja 2007, 21:21

"zeppelin" pisze:Witam wszystkich na forum jako nowicjusz!
Mam Lybrę od kilku dni, 2.0 VIS, 2000r, dużo jeżdżę, więc muszę założyć gaz (sekwencyjny).
Czy ktoś może polecić jakiś zakład na Pomorzu? I jaką instalację, bo trochę dzwoniłem po firmach i mam lekki zamęt...

mam staga300 w lybrze 2,0 i jest już OK... było niebardzo ale drobne regulacje pomogły oraz wymiana świec, dzięki czemu sporo dziwnych odeszło objawów jak ręką odjął....

Awatar użytkownika
boa
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: boa » 24 maja 2007, 11:57

czy w lybrze butla miesci sie w kole zapasowym? (jest pełnowymiarowe?)
pozdrawiam
"DZIDA" pisze:
"zeppelin" pisze:Witam wszystkich na forum jako nowicjusz!
Mam Lybrę od kilku dni, 2.0 VIS, 2000r, dużo jeżdżę, więc muszę założyć gaz (sekwencyjny).
Czy ktoś może polecić jakiś zakład na Pomorzu? I jaką instalację, bo trochę dzwoniłem po firmach i mam lekki zamęt...

mam staga300 w lybrze 2,0 i jest już OK... było niebardzo ale drobne regulacje pomogły oraz wymiana świec, dzięki czemu sporo dziwnych odeszło objawów jak ręką odjął....
--------------------------------------------------------
Lybra SW 1.8, Y 1.4

Awatar użytkownika
muha
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: muha » 24 maja 2007, 12:45

"boa" pisze:czy w lybrze butla miesci sie w kole zapasowym? (jest pełnowymiarowe?)
pozdrawiam
Masz na mysli "w kole", czy "w miejscu po kole" ? Butle sa w przeroznych rozmiarach, wiec - przynajmniej w tym drugim przypadku - pytanie powinno brzmiec "jaka butla sie tam zmiesci". U mnie jest 53-litrowa, do ktorej wchodza ok. 43 litry gazu.

/muha/
/muha/

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Gaz dla Lybry

Post autor: Nat » 24 maja 2007, 12:45

Tak. Oczywiscie zależy to od rozmiaru butli, bo są i takie, które wystają. Ale koło jest pełnowymiarowe.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
muha
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Gaz dla Lybry

Post autor: muha » 24 maja 2007, 14:53

"Nat" pisze:Ale koło jest pełnowymiarowe.
Miejsce jest na pelnowymiarowe. Ja dostalem auto z dojazdowka... Co oczywiscie w sprawie butli nic nie zmienia.

/muha/
/muha/

Awatar użytkownika
DZIDA
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Gaz dla Lybry

Post autor: DZIDA » 24 maja 2007, 15:06

"gural881" pisze:Moim zdaniem to kupuje sie samochod z takim silnikiem jaki jestesmy w stanie utrzymac. Ja mam Lybre 1.8. bardzo fajny samochodzik i przyspieszenie ma takie w miare. jest to maly silnik wiec gazu nie zakladam. Wiec po co kupujecie samochody z duzymi silnikami na ktore Was (bez urazy Panowie) nie stac. mnie stac na 1.8 i taki mam. jakby mnie bylo stac na 2.4 ben. to bym kupil ale gaz jest najwiekszym gó.... jaki może być dla silnika. NO LPG
jakbym wychodził z takiego założenia to bym dalej jeździł seicentem 900 :?

ja do gazu nic nie mam - sejak zrobił 170 tkm z czego 140 na gazie w 6,5 roku i kompletnie nic się nie działo.... a w kazdym razie nic więcej niż na benzynie by się działo....

a poza tym ja własnie kupiłem samochód z takim silnikiem z jakim jestem w stanie utrzymać tzn: kupiłem 2,0 20V już z LPG założonym przez poprzedniego właściciela :D

zeppelin

Gaz dla Lybry

Post autor: zeppelin » 25 maja 2007, 21:04

Temat widzę żyje, już od roku, i tyleż mojego doświadczenia z gazem w Lybrze. Jak na razie pozytywnie, spalanie w granicach 10-11 w cylku mieszanym, o dziwo tyle co na benzynie.
Jak na automat nie można narzekać.
W kombi dojazdówka w bagażniku nie przeszkadza...jest ok!

lukas810
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Gaz dla Lybry

Post autor: lukas810 » 26 maja 2007, 20:18

Witam i dziękuję za rady, myślę że trochę pojeżdże na benzynie, a jak za dużo urośnie jej cena to wtedy założe gaz. Jeżeli się zdecyduje założyć gaz to chętnie skorzystam z informacji mojego imiennika Łukasza co, jak i za ile.
Pozdrawiam wszystkich

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”