Kappa - uszczelniacze zaworów
dym z rury wydechowej
mam jakis olej 10W40, niestety auto niedawno kupione i trzeba wymienic olej i filtr. Bylem dzis w Bravo Auto we Wrocławiu i tez powiedzieli, ze spalanie oleju to normalna sprawa. Jeden z właścicieli, Bartek, powiedzial, ze mial to samo w swojej Kappie. A przy okazji polecam ten zaklad jako fachowcow. Ceny podobno nie sa u nich niskie ale specjalizuja sie w alfach, lanciach i fiatach - zreszta 2 na 3 stanowiska sa zawsze zajete przez alfy ;]
Opel Vectra C 2005 1.9 cdti
Kappa 2.0 20V Turbo 98'
Kappa 2.0 20V Turbo 98'
-
- Forumowicz/ka
- Imię: wojciech
kappa dym z rury wydechowej

thema 2.0 16V i.e 91r.
thema 2.0 16V i.e SW
kappa coupe 2.0 20V T
tel. 660 417 194
bumar koszalin s.a grupa wiss
kappa coupe 2.0 20V T
tel. 660 417 194
bumar koszalin s.a grupa wiss
Ponownie polecam mechanika z Brzeszcz od Ciebie to nie jest tak daleko"Boorek" pisze:mnie też dymi po odpaleniu, ale troszke mniej z tym że mi oleju ucieka dosć dużou siebie podejrzewam uszczelkę pod głowicą, i pewnie uszczelniacze też padnięte bo auto ma już 250 tys przebiegu licznikowo, wie ktos może z jakimi kosztami muszę sie liczyć podczas wymiany uszczelki pod głowicą i uszczelniaczy, bo chciałbym poszukać serwisu który weźmie pieniądze za robotę, a nie za to że mam Lancię. Pozdrawiam
racja nie jest zawieszenie już zrobione i jestem zadowolony"Tomasz" pisze: Ponownie polecam mechanika z Brzeszcz od Ciebie to nie jest tak daleko

Re: kappa dym z rury wydechowej
raczej niebieski - bialy (wedlug teorii) jest efektem dostawania sie wody do cylindra co najczesciej oznacza przepalona uszczelke pod glowica."robert199" pisze:zauwazylem, ze rano jak zapalam auto, to za nim zostakje dosc spora chmura dymu, niby białego, moze troche pod niebieski podchodzi.
po kilku sekundach niema dymu,
Ja obstawiam uszczelniacze zaworow co najczesciej (nie wiem jak w kappie) mechanik moze stwierdzic po zdjeciu pokrywy zaworow i plytek regulacyjnych zaworow. Po dluzszym czasie uszczelniacze twardnieja i olej scieka do komory spalania.
Mialem dokladnie to samo w dieslu i po wymianie uszczelniaczy jak reka odjal

Kappa JTD
Tipo 1.9TD
Tipo 1.9TD
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
Zgadzam sie z ostatnimi wnioskami, ale ale dla wyjasnienia tej sprawy
, musze zaostrzyc uwage ze u mnie te objawy bylo tylko pare razy jesienia i wiosna.

a nie zalezaly przypadkiem od dlugosci postoju bez odpalania?"bogdem" pisze:Zgadzam sie z ostatnimi wnioskami, ale ale dla wyjasnienia tej sprawy, musze zaostrzyc uwage ze u mnie te objawy bylo tylko pare razy jesienia i wiosna.
Kappa JTD
Tipo 1.9TD
Tipo 1.9TD
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
jeden raz napewno to bylo po 2 dniach postoju ale tylko w chlodne poranki wczesna wiosna.
-- 08 Maj 2009, 10:45 --
jak juz pisalem, mialem takie bjawy chmury dymu w wjosenne poranki. Wymienilem uszczelki zaworow (2 razy to robilem, tylko za drugi raz zrozumialem ze tylko oryginal!). Dalej rozkoksowalem komore spalania i wszystkie objawy zniknely a razem i problem remontu silnika. Aha, jeszcze jedno, do tego uzywalem olej Selenia, a teraz uzywam olej Liqui Moly.
-- 08 Maj 2009, 10:45 --
jak juz pisalem, mialem takie bjawy chmury dymu w wjosenne poranki. Wymienilem uszczelki zaworow (2 razy to robilem, tylko za drugi raz zrozumialem ze tylko oryginal!). Dalej rozkoksowalem komore spalania i wszystkie objawy zniknely a razem i problem remontu silnika. Aha, jeszcze jedno, do tego uzywalem olej Selenia, a teraz uzywam olej Liqui Moly.