Nuova Delta - hałas z okolic koła tylnego
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Ja mam to samo. Z lewej strony z tyłu coś huczy najbardziej między 80 a 120 km/h. Obstawiam łożysko, ale nie wykluczam też opony. W tym tygodniu będe sprawdzał.
U mnie tez cos huczy
ale to raczej oponki bo mam juz stare i bieznik troche pozrywany od krecenia koleczek na kostce brukowej
pisk nieziemski ale zagluszala go piekna dziewczyna na tylniej kanapie 

DEDRA INTEGRALE
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska
STAG 300
661315659
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska

STAG 300
661315659
U mnie hałasowało identycznie.
Zrób następującą próbę:
Jadąc na prostej skręć lekko w prawo i lekko w lewo tak aby dociążyć koło z jednej i z drugiej strony. Jeżeli masz szum z prawej i skręcisz w prawo to odciążysz prawą stronę samochodu. Jeżeli hałas cichnie to masz uszkodzoną bieżnię na pierścieniu wewnętrznym łozyska (pitting).
Hałas pochodzący od opony nie jest tak bardzo czuły na zmianę obciążenia.
Ale najpierw zamień koła przednie z tulnymi by wykluczyć winę gumki.
Mam fotki z wymiany to mogę dołączyć -kiedyś pisałem jak to robiłem.
Pozdro,

Zrób następującą próbę:
Jadąc na prostej skręć lekko w prawo i lekko w lewo tak aby dociążyć koło z jednej i z drugiej strony. Jeżeli masz szum z prawej i skręcisz w prawo to odciążysz prawą stronę samochodu. Jeżeli hałas cichnie to masz uszkodzoną bieżnię na pierścieniu wewnętrznym łozyska (pitting).
Hałas pochodzący od opony nie jest tak bardzo czuły na zmianę obciążenia.
Ale najpierw zamień koła przednie z tulnymi by wykluczyć winę gumki.
Mam fotki z wymiany to mogę dołączyć -kiedyś pisałem jak to robiłem.
Pozdro,

FFE (F**K Fuel Economy) teraz AR156SW 2,4JTD20V -mała szara ropucha, Flavia Berlina 1.8, Honda CB750K , nowa pasja: Motobecane M2 250ccm SV JAP-iszon z1929 roku.
były:
BMW1602, Manta A SR, BMW528i rekin, Argenta VX, Thema 3,0V6LS, Thesis 3,2V6
były:
łozysko poszło z tyłu za kierowcą
moja swinka chyba tego nie wytrzyma koleszka chciał mi wcisnac łozysko za 270 pln i mówił ze nie ma innych
ciekawe co na to "qlo"
mało tego okazało sie ze amortyzator jest zle zamontowany i sie cos oberwało prawie i tu znowu swinka sie kłania( najlepsze jest to ze nie mam kwita za montaz amortyzatorów )

moja swinka chyba tego nie wytrzyma koleszka chciał mi wcisnac łozysko za 270 pln i mówił ze nie ma innych

ciekawe co na to "qlo"
mało tego okazało sie ze amortyzator jest zle zamontowany i sie cos oberwało prawie i tu znowu swinka sie kłania( najlepsze jest to ze nie mam kwita za montaz amortyzatorów )

dzieki ale wole sam nie robic nic takiegoMam fotki z wymiany to mogę dołączyć -kiedyś pisałem jak to robiłem.
powiedz mi tylko jak to łozysko wyglada (czy jest to samo łozysko czy ma cos jeszcze

Moja lucynka to 3,0v6 z abs 1994
z tyłu jest zintegrowana piasta z łożyskiem i wcisnieta tarczą abs -sprawdzę i podam namiary na człowieka od którego kupiłem (cena była dobra). Wymiana nie jest wbrew pozorom trudna dla kogoś kto lubi majsterkować.
z tyłu jest zintegrowana piasta z łożyskiem i wcisnieta tarczą abs -sprawdzę i podam namiary na człowieka od którego kupiłem (cena była dobra). Wymiana nie jest wbrew pozorom trudna dla kogoś kto lubi majsterkować.
FFE (F**K Fuel Economy) teraz AR156SW 2,4JTD20V -mała szara ropucha, Flavia Berlina 1.8, Honda CB750K , nowa pasja: Motobecane M2 250ccm SV JAP-iszon z1929 roku.
były:
były:
też miałem coś podobnego. Myślałem, że to było łożysko ... wymieniłem i nic nie pomogło. Później zauważyłem, że mam oponę "zząbkowaną" i faktycznie po podmiance opon od kumpla z seicento
hałas ucichł. Podczas podmianki opon zauważyłem, że koło chodzi prawo lewo - łożysko wahacza było uszkodzone i właśnie ono uszkodziło oponę.

kappa 2,4jtd
w rodzinie: delta II 1,6; thesis 2,4jtd; y 1,2
w rodzinie: delta II 1,6; thesis 2,4jtd; y 1,2
bede wdziecznyz tyłu jest zintegrowana piasta z łożyskiem i wcisnieta tarczą abs -sprawdzę i podam namiary na człowieka od którego kupiłem

kupiłem SKF VKBA 1476 (oryginał idący na montaż fabr.)
za 175zł z przesyłką.
Zamówiłem u niego łożysko TIMKEN za 155zł z przesyłką (ale ściągnął SKF i wypadało 20zł dorzucić).
Ceny mogą być już nieaktualne.
pytaj na maila: jak_rog@op.pl
o ile pamiętam to jest jakiś sklep z łożyskami w Mławie
Pozdrawiam,

za 175zł z przesyłką.
Zamówiłem u niego łożysko TIMKEN za 155zł z przesyłką (ale ściągnął SKF i wypadało 20zł dorzucić).
Ceny mogą być już nieaktualne.
pytaj na maila: jak_rog@op.pl
o ile pamiętam to jest jakiś sklep z łożyskami w Mławie
Pozdrawiam,

były:
były:
oki wysyłam zapytanie
dzieki
dzieki

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Właśnie wymieniłem łożysko...Teraz jest cisza jak makiem zasiał
Kupiłem SKF VKBA 1476, czyli takie samo jak fabryczne>>>w Lancia Team za 141,00 pln; takie samo w salonie Fiata w Stalowej Woli - 297,00pln(!!!!!!!!)

Kupiłem SKF VKBA 1476, czyli takie samo jak fabryczne>>>w Lancia Team za 141,00 pln; takie samo w salonie Fiata w Stalowej Woli - 297,00pln(!!!!!!!!)
łozysko wymieniłem jest oki
ale pojawił sie problem stukania w przednim kole (chyba) cos tam sobie stuka cichutko i n ie zawsze , pytalem mechaniora to mi powiedział ze moze to byc łozysko skretne
i tu moje pytanie : jak to sprawdzic? (bo do mechanika dopiero w srode moge jechac
zapracowany jest koleszka
) i ile takie cos moze kosztowac
ale pojawił sie problem stukania w przednim kole (chyba) cos tam sobie stuka cichutko i n ie zawsze , pytalem mechaniora to mi powiedział ze moze to byc łozysko skretne

i tu moje pytanie : jak to sprawdzic? (bo do mechanika dopiero w srode moge jechac

hmmmmmmm czy my nie mamy tego samego auta (dosłownie)!!!!mi też siadło swego czasu łożysko w kole.....a co do stukania w przednim to też mam taki objaw....ja stawiam u siebie na jakiś stabilizator.....ale bezsensu wymieniac według domysłów....jedź lepiej na stacjie diagnostyczną i tam ci poszarpią wozem i potrzepią aż w końcu wyjdzie co puka....ja tak zamierzam zrobić....
Lancia Delta 1,6 ie 8V 75KM 835C1000 -moja
Lancia Y 1,2 60KM -ojca
Lancia Y 1,1 8V 54KM- dziadka....
Lancia Y 1,2 60KM -ojca
i tu jest problem bo czasu jak zwykle za mało
ale jak znajdziesz u siebie cos to sie podziel

ale jak znajdziesz u siebie cos to sie podziel

u mnie też z tym czasem slisko...ciągle tylko praca i praca...nawet teraz w niej jestem...... 

Lancia Delta 1,6 ie 8V 75KM 835C1000 -moja
Lancia Y 1,2 60KM -ojca
Lancia Y 1,2 60KM -ojca