Instalacja na metan (CNG) w Lancii.

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
LukaszN
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: LukaszN » 05 mar 2008, 10:18

"Krociak" pisze:T ale wychodze z zalozenia, ze jezeli stac kogos na Thesis'a to stac go powinno tez na benzyne :wink:
Wybacz jezeli w jakis sposob urazilem.
Tego typu uwagi na w temacie masz samochod to musisz do niego tankowac benzyne sa dziecinne.

podobnie mozna zalozyc - masz w domu prad to uzywaj zarowek zarowych, swietlowki sa do biura, itp.

Stwierdzenia typu masz cos to musisz... pasuja jedynie do:

Masz dzieci to: tutaj cala lista powinnosci
Jest 2.0T 20V byla Kappa 3.0

Awatar użytkownika
paśny
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Piotr

Post autor: paśny » 05 mar 2008, 13:57

"LukaszN" pisze:
Moja prababcia mawiała, że musisz to... umrzeć ;)
Viva la macchina

Awatar użytkownika
emczo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: emczo » 05 mar 2008, 14:45

"szerszen" pisze:Dzięki za konstruktywne uwagi, ale usystematyzujmy dwie rzeczy:
- tankowanie nie stanowi problemu, bo w Gda jest całodobowa (nawet niedaleko mnie) stacja CNG;
- nie chcę zakładać, tylko sprowadzić z już zamontowaną instalacją, z Włoch, gdzie CNG jest bardziej popularny niż w PL.
Ostatnio widziałem instalację CNG w Alficzce 166, 2.0TS, montowaną we włoskim ASO, po prostu majstersztyk myśli inżynierskiej.
Czy rzeczywiście 100kg więcej dla Thesisa to dużo? Raptem 6% wagi.
Czy spadek mocy nawet o 30% dla silnika prawie 300 konnego to też taki problem?
Myślę, że sam odpowiedziałeś sobie na nurtujące Cię pytanie.
Patrząc na rosnące ceny paliwa to nie jest takie głupie.
Mam kilku sąsiadów dogmatyków benzyny (mają to autka jeden cóś tam pożal się boże pojemności z kucykami owszem ale w dziecinnym pokoju) co z pogardą patrzą na moje fifraczki "jtd" na tylnej klapie. Tylko jaka na "stancje" zajeżdżają jest płacz, lament i zębów zgrzytanie.

Jeżeli ta instalka jest zgrabnie rozwiązana (bak na cng dobrze wpasowany, itp), to czemu nie - jestem za. Kilka tysi jakie rocznie zaoszczędzisz piechotą nie chodzi. :D
Lybra SW LX 2.4 JTD
fotoblog

Sixt

Post autor: Sixt » 05 mar 2008, 14:49

"LukaszN" pisze:
"Krociak" pisze:T ale wychodze z zalozenia, ze jezeli stac kogos na Thesis'a to stac go powinno tez na benzyne :wink:
Wybacz jezeli w jakis sposob urazilem.
Tego typu uwagi na w temacie masz samochod to musisz do niego tankowac benzyne sa dziecinne.

podobnie mozna zalozyc - masz w domu prad to uzywaj zarowek zarowych, swietlowki sa do biura, itp.

Ja ostatnio byłem na Orlenie i typ kazał zalać gaz do S-klasy tej w miare nowej za 43 pln... W sumie spoko, przynajmniej nie bylo ponuro przy kasie :lol: :lol:

:groupjump: : bredzisz : : niepewny :

i bynajmniej nie chodziło o dopełnienie gazu do końca (...)

LukaszN
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: LukaszN » 05 mar 2008, 15:48

Znajomy gazownik robi dosc czesto samochody typu BMW X5, czy S klase, bynajmniej nie 10 letnie oczywiscie na PRINS-ies.
Jezeli dobrze pomyslec, powtarzam - pomyslec, to jezeli oszczedzas na paliwie okolo 500 PLN miesiecznie przy duzych przebiegach a tego nie robisz, a nawet upierasz sie ze prawdziwi "meszczyzni" jezdza tylko na benzynie, to swiadczy ze masz jakies kompleksy.

W krajach starej UE nikt sie nie wstydzi posiadania mercedesa, itp. na LPG, tylko w naszym pieknym kraju to obciach. Pewnie dlatego, ze my mamy wiecej kasy na paliwo?????
Jest 2.0T 20V byla Kappa 3.0

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 05 mar 2008, 15:59

Główna wada CNG jest to, że jego przewaga cenowa rodzi sie stąd, ze jest to paliwo nieoakcyzowane. Jesli kochany fiskus w końcu sobie o nim przypomni, to cena wzrośnie powyżej ceny LPG.

W mojej opinii, jesli chcesz Thesisem jeździc głównie po Gdańsku, a mało w trasę a instalacje bedziesz miał fabryczną ( tzn. założona na nowym aucie) to nie jest to zły pomysł. a malkontentom od textów o kuchenkach mozesz świdrowac w oczy ekologią. Spaliny z CNG sa czyste w porównaniu do benzynki, a nawet diesla.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Króciak
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Króciak » 05 mar 2008, 18:26

"LukaszN" pisze:Tego typu uwagi na w temacie masz samochod to musisz do niego tankowac benzyne sa dziecinne.

Widze, ze jednak urazilem... nie musisz stwierdzac, ze mowie dziecinnie. Nie napisalem, ze MUSISZ tylko powinienes - ja tak mysle. Napisalem tez na koncu, ze z gory przepraszam jezeli ktos poczul sie dotkniety... poza tym nie kierowalem to do konkretnej osoby tylko ogolnikowo.

Awatar użytkownika
szerszen
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szerszen » 05 mar 2008, 22:53

Jazda Thesis nawet na wodę obciachem raczej nie jest, obciach jest wtedy, gdy ktoś nie potrafi poskładać literek na tylnej klapie i złożyć z nich słowa Thesis...
Co do zasobności portfela, to Thesis z 2003 roku można wyrwać za 10 tys. euro co jest naprawdę rozsądną kwotą za samochód, którego cena salonowa oscyluje wokół 300 tys. zł.
I raczej nie znaczy to, że później chce się drogo tankować.
Było: AR 166 2.4JTD 10V, AR 166 2.0TS 16V x3, AR 166 3.0 V6 24V, AR 166 3.0 V6 24V Sportronic x2, AR 166 2.5 V6, AR 156 2.4JTD 10V, AR 156 2.4JTD 10V SW
Będzie: Quattroporte IV, Honda Legend

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 10 mar 2008, 11:07

"Nat" pisze:Główna wada CNG jest to, że jego przewaga cenowa rodzi sie stąd, ze jest to paliwo nieoakcyzowane. Jesli kochany fiskus w końcu sobie o nim przypomni, to cena wzrośnie powyżej ceny LPG.
: sciana : wykrakałem :?:
Pozdrawiam
Nat
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
bolek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Piotr

Post autor: bolek » 10 mar 2008, 13:27

"Nat" pisze:
wg mnie bezsensowny krok MF, zyski dla budżetu żadne, natomiat ilość potencjalnych firm rozpatrująca ewentualne przejście na ekologiczne zasilanie CNG z pewnością zmaleje. Teraz tylko krok do corocznego podwyższania stawki akcyzy, bo wprowadzić trudniej niż co roku nieznacznie podnieść.
"Jacek Kapica - wiceminister finansów" pisze:? To po co gaz ziemny obejmować akcyzą?

- Dla zasady powszechności opodatkowania paliw do napędu pojazdów. Będzie to też szansa dla rozwoju tego rynku
Dzekujemy za szansę :D LOL

strus
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: strus » 10 mar 2008, 15:19

Dla zasady powszechności opodatkowania paliw do napędu pojazdów. Będzie to też szansa dla rozwoju tego rynku
W jaki to sposób bo ja tego nie rozumiem. Czyli jak bede płacił wieksze podatki to bedzie szansa dla mnie hymmm a moze oakcyzuje sie wtedy to bede mial wieksze szanse....

arkashka

Post autor: arkashka » 10 mar 2008, 15:21

"strus" pisze:
Dla zasady powszechności opodatkowania paliw do napędu pojazdów. Będzie to też szansa dla rozwoju tego rynku
W jaki to sposób bo ja tego nie rozumiem. Czyli jak bede płacił wieksze podatki to bedzie szansa dla mnie hymmm a moze oakcyzuje sie wtedy to bede mial wieksze szanse....
Nikt tego nie rozumie. Ja właśnie na tym zdaniu skończyłem czytać ten artykuł, bo uznałem, że to strata czasu. Jedyny logiczny wniosek, jaki udało mi się wysnuć to taki, że rządzą nami idioci. : cenzura : : cenzura : : cenzura :

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 10 mar 2008, 15:29

"bolek" pisze:
"Nat" pisze:
wg mnie bezsensowny krok MF, zyski dla budżetu żadne, natomiat ilość potencjalnych firm rozpatrująca ewentualne przejście na ekologiczne zasilanie CNG z pewnością zmaleje. Teraz tylko krok do corocznego podwyższania stawki akcyzy, bo wprowadzić trudniej niż co roku nieznacznie podnieść.
"Jacek Kapica - wiceminister finansów" pisze:? To po co gaz ziemny obejmować akcyzą?

- Dla zasady powszechności opodatkowania paliw do napędu pojazdów. Będzie to też szansa dla rozwoju tego rynku
Dzekujemy za szansę :D LOL
"Liberalny" rząd, cholera jasna :!:
Po owocach ich poznacie...
Pozdrawiam
Nat

arkashka

Post autor: arkashka » 10 mar 2008, 15:37

"Nat" pisze: "Liberalny" rząd, cholera jasna :!:
Po owocach ich poznacie...
Nihil novi sub sole
Brutalna prawda jest taka, że najbardziej sprzyjająco dla gospodarki w poprzednim parlamencie głosował Klub Ligi Polskich Rodzin :lol:
I co Wy na to?

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 10 mar 2008, 15:52

a my na to- podaj konkrety.
po pierwsze primo- co rozumiesz pod enigmatycznym stwierdzeniem "najbardziej sprzyjająco dla gospodarki"
Po drugie primo ;) jakże to głosował ów klub frankensteinów i na czym polegąła jego przewaga nad innymi klubami
A po trzecie primo, jaka była skuteczność tego glosowania.

Bo w mojej dziurawej pamięci utkwiły głosowania wyciągające raczej forse z budżetu typu becikowe.
Pozdrawiam
Nat

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”