Kappa - engine system failure w 2.4 jtd

Awatar użytkownika
tadek125
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Ted

Post autor: tadek125 » 08 mar 2008, 11:43

wg mnie nie jest trudno to zrobic

najwiecej zabawy jest jednak z samym demontazem turbiny

a po za tym to nic trudniejszego

pozdro
Lancia Kappa SW 2.4 JTD Pininfarina ;)

Awatar użytkownika
Python25
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Python25 » 08 mar 2008, 19:49

jeśli chodzi o błąd który tutaj opisujesz to według mnie to może być wszystko bo chodzi tu o błąd w sterowaniu silnikiem. Ostatnio zmieniałem termostat po założeniu wszystkiego zapomniałem zapiąć wtyczek na czujniki temperatury jest ich dwa obok siebie w termostacie przekręciłem stacyjkę wyskoczył wyżej wymieniony błąd i zaczeły pracować wentylatory i różne żeczy sie działy, po podłączniu wtyczek błąd o dziwo dalej świecił dopiero podczas jazdy zgasł po jakis 5 km. Do czego zmieżam może niełączyć ci jakiś kabelek albo styk w którejś wtyczce czasami łączy a czasami nie a błąd może świecić cały czas bo zanim zgaśnie to nastąpi znów przerwa i niegaśnie wcale, tymbardziej że tak jak piszesz świeci po przekręceniu kluczyka przy wyłączonym silniku tymbardziej wskazywało by to na jakiś czujnik.
Lancia kappa 2.4 JTD
Alfa 147 GTA

hamberg
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: hamberg » 08 mar 2008, 20:29

"Python25" pisze:jeśli chodzi o błąd który tutaj opisujesz to według mnie to może być wszystko bo chodzi tu o błąd w sterowaniu silnikiem. Ostatnio zmieniałem termostat po założeniu wszystkiego zapomniałem zapiąć wtyczek na czujniki temperatury jest ich dwa obok siebie w termostacie przekręciłem stacyjkę wyskoczył wyżej wymieniony błąd i zaczeły pracować wentylatory i różne żeczy sie działy, po podłączniu wtyczek błąd o dziwo dalej świecił dopiero podczas jazdy zgasł po jakis 5 km. Do czego zmieżam może niełączyć ci jakiś kabelek albo styk w którejś wtyczce czasami łączy a czasami nie a błąd może świecić cały czas bo zanim zgaśnie to nastąpi znów przerwa i niegaśnie wcale, tymbardziej że tak jak piszesz świeci po przekręceniu kluczyka przy wyłączonym silniku tymbardziej wskazywało by to na jakiś czujnik.
podpisuje sie pod tym - wiadomo jak jest ze stykami w autach w tym wieku - u mnie np dzis zaswiecilo sie na 2 sekundy przy kreceniu rozrusznikiem i pozniej zniklo bez sladow. Inne bledy typu swiatla stopu albo pozycyjne tez wyskakuja i po jakims czasie juz jest "check ok".

Mozesz w sumie popryskac jakims sprayem do stykow ale ostroznie ;)
Kappa JTD
Tipo 1.9TD

Awatar użytkownika
tadek125
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Ted

Post autor: tadek125 » 09 mar 2008, 21:44

byłem w serwisie
podłączyli pod kompa
i wyszło ze 1 stopień wentylatora chlodnicy nie działa