Lybra - trip
Lybra - trip
witam,od niedawna mam lybre,czy w waszych autach komputer działa tez tak wolno tzn zużycie paliwa podaje z duzym opóznieniem?
lancia lybra intensa 2,4jtd-sprzedana
lancia delta III platinum 2,0 M-jet 2010r-sprzedana
Alfa Romeo Tonale-użytkowana
lancia delta III platinum 2,0 M-jet 2010r-sprzedana
Alfa Romeo Tonale-użytkowana
Lybra - trip
Może masz ustawione by pokazywało średnie spalanie, przełącz na key. Chociaż po przełączeniu też nie jest tak jak by sobie każdy życzył.
Wiem z doświadczenia, że w innych autach, hmm np. peugeot 607, tam zmiany następują dynamicznie. Nie wiem dlaczego w Lancii jest opóźnienie, najwyraźniej tak chcieli twórcy
Poszukaj na forum, ten temat był poruszany.
Wiem z doświadczenia, że w innych autach, hmm np. peugeot 607, tam zmiany następują dynamicznie. Nie wiem dlaczego w Lancii jest opóźnienie, najwyraźniej tak chcieli twórcy

Poszukaj na forum, ten temat był poruszany.
Lancia Lybra 2,4 JTD
Lybra - trip
Średnie zużycie ( przy trip ) jest aktualizowane bodajże co 5 min.
Przy Key ponoć aktualizuje co 1 sekundę, ale nie chce mi się w to wierzyć - rzeczywiście reakcja na aktualny styl jazdy jest prawie żadna.
PS. Popracuj nad tytułowaniem wątków...
Przy Key ponoć aktualizuje co 1 sekundę, ale nie chce mi się w to wierzyć - rzeczywiście reakcja na aktualny styl jazdy jest prawie żadna.
PS. Popracuj nad tytułowaniem wątków...
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - trip
Może i aktualizuje co sekundę, ale algorytm wylicza średnią np. z ostatniego kilometra albo np. z ostatniej minuty."Simon" pisze: Przy Key ponoć aktualizuje co 1 sekundę, ale nie chce mi się w to wierzyć - rzeczywiście reakcja na aktualny styl jazdy jest prawie żadna.
Nie pasuje mi ten system. Wolę prawdziwe wskazanie spalania chwilowego.
Lybra 2.0, 116 kkm, 00'
Musa 1.4 (żony), 40 kkm, 05'
Phedra 2.2, 160 kkm, 04'
Phedra 2.2, 160 kkm, 04'
Lybra - trip
A co to jest "prawdziwe"? Zawsze bedzie pomiar (probkowanie) co pewien czas i wynik bedzie podawany jako usredniony za pewien okres... Inaczej to tylko wykresik w czasie - a takiego wskaznika jeszcze nie widzialem."Gustaf" pisze:Może i aktualizuje co sekundę, ale algorytm wylicza średnią np. z ostatniego kilometra albo np. z ostatniej minuty."Simon" pisze: Przy Key ponoć aktualizuje co 1 sekundę, ale nie chce mi się w to wierzyć - rzeczywiście reakcja na aktualny styl jazdy jest prawie żadna.
Nie pasuje mi ten system. Wolę prawdziwe wskazanie spalania chwilowego.
Pozdrawiam,
/muha/
/muha/
Lybra - trip
Dużo jeździłem kiedyś Corollą ( tą poprzednią ) i tam wskaźnik chwilowego spalania reagował natychmiastowo na zmianę obciążenia silnika. Lekko przycisnąłeś gaz i spalanie chwilowe na kompie momentalnie skakało.
O to przecież chodzi, żebyś mógł np. w jednym momencie porównać zużycie paliwa przy tej samej prędkości i warunkach ale np. na różnych biegach. W Lybrze opóźnienie jest takie, że to nie ma sensu.
O to przecież chodzi, żebyś mógł np. w jednym momencie porównać zużycie paliwa przy tej samej prędkości i warunkach ale np. na różnych biegach. W Lybrze opóźnienie jest takie, że to nie ma sensu.
Lybra - trip
Też mnie to wpienia"Simon" pisze:Dużo jeździłem kiedyś Corollą ( tą poprzednią ) i tam wskaźnik chwilowego spalania reagował natychmiastowo na zmianę obciążenia silnika. Lekko przycisnąłeś gaz i spalanie chwilowe na kompie momentalnie skakało.

Nie da się nic z tym zrobić? Jakiś update software?
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM
Toper

-
Lybra - trip
Dlatego wolę, żeby był uśredniany z ostatniej sekundy niż z minuty"muha" pisze: A co to jest "prawdziwe"? Zawsze bedzie pomiar (probkowanie) co pewien czas i wynik bedzie podawany jako usredniony za pewien okres...

Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 11:02 przez Gustaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Lybra 2.0, 116 kkm, 00'
Phedra 2.2, 160 kkm, 04'
Phedra 2.2, 160 kkm, 04'
Lybra - trip
A jak wam pokazuje KEY? Bo mi się to co pokazuje, z tym co sobie policzę podczas tankowań do pełna nijak się nie zgadza... KEY zawyża."Gustaf" pisze:Dlatego wolę, żeby był uśredniany z ostatniej sekundy niż z minuty"Simon" pisze: A co to jest "prawdziwe"? Zawsze bedzie pomiar (probkowanie) co pewien czas i wynik bedzie podawany jako usredniony za pewien okres...
Pozdrawiam
Toper
Toper

Lybra - trip
Spalanie na trasie pokazuje w miarę dobrze ( mi wychodzi 4.9-5.3 ) i podobnie wyliczam sam.
W mieście jest masakra. Ostatnio pokazał średnie spalanie z baku 12,5l podczas gdy mi wyszło 7,7l. Ale tak zwykle to przynajmniej o 2 litry mi zawyża.
W mieście jest masakra. Ostatnio pokazał średnie spalanie z baku 12,5l podczas gdy mi wyszło 7,7l. Ale tak zwykle to przynajmniej o 2 litry mi zawyża.
Lybra - trip
no to mam tak samo. Jakbym kupił nowy taki samochód, to bym się awanturował w serwisie o takie wskazania..."Simon" pisze:Spalanie na trasie pokazuje w miarę dobrze ( mi wychodzi 4.9-5.3 ) i podobnie wyliczam sam.
Pozdrawiam
Toper
Toper

- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Lybra - trip
Jaki jest sens poznania spalania chwilowego (że w tej chwili pali akurat 25l/100 km bo gwałtownie przyspieszasz, a za chwile 0l/100 km, bo na duzych obrotach pusciłes gaz?)
Moim zdaniem to jest niegłupio pomyslane, że trip pokazuje spalanie średnie. Wtedy mozna zobaczyc ile się spala na jakiejś trasie, a taka informacja juz jest cenniejsza.
Akurat mnie nie przeklamuje za bardzo komputer (+-0,5 litra traktuje jako błąd pomiaru).
A jak ktoś chce koniecznie dowiedziec się, czy chwilowo spalanie mu wzrosło to mam taki tip:
bserwuj autonomię. Jesli spada- znaczy że jedziesz mniej oszczędnie- jesli rosnie- wręcz przeciwnie.
Moim zdaniem to jest niegłupio pomyslane, że trip pokazuje spalanie średnie. Wtedy mozna zobaczyc ile się spala na jakiejś trasie, a taka informacja juz jest cenniejsza.
Akurat mnie nie przeklamuje za bardzo komputer (+-0,5 litra traktuje jako błąd pomiaru).
A jak ktoś chce koniecznie dowiedziec się, czy chwilowo spalanie mu wzrosło to mam taki tip:
bserwuj autonomię. Jesli spada- znaczy że jedziesz mniej oszczędnie- jesli rosnie- wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

-
Lybra - trip
Żeby zobaczyć ile średnio spalam na trasie zeruję sobie tripa. Po to on jest."Nat" pisze: Moim zdaniem to jest niegłupio pomyslane, że trip pokazuje spalanie średnie. Wtedy mozna zobaczyc ile się spala na jakiejś trasie, a taka informacja juz jest cenniejsza.
A jeśli chcę zobaczć ile pali mi jadąc 100 km/h włączam spalanie chwilowe w keyu. W Musie pokazuje dokładnie, w Lybrze musiałbym jechać kilka km z włączonym tempomatem (gdybm miał

W sumie przydałyby się 3 pomiary. Dwa te które są i dodatkowy, taki "prawdziwy" chwilowy.

W łykend przejechałem trasę Warszawa-Leszno (Wlkp)-Warszawa. Po zatankowaniu wyliczenie spalania przez komputer różniło się o jakieś 0,2 litra na km.
Lybra 2.0, 116 kkm, 00'
Phedra 2.2, 160 kkm, 04'
Phedra 2.2, 160 kkm, 04'