Lybra - trip

jenks
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Artur

Lybra - trip

Post autor: jenks » 27 kwie 2008, 9:52

witam,od niedawna mam lybre,czy w waszych autach komputer działa tez tak wolno tzn zużycie paliwa podaje z duzym opóznieniem?
lancia lybra intensa 2,4jtd-sprzedana
lancia delta III platinum 2,0 M-jet 2010r-sprzedana
Alfa Romeo Tonale-użytkowana

Awatar użytkownika
michu509
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - trip

Post autor: michu509 » 27 kwie 2008, 10:36

Może masz ustawione by pokazywało średnie spalanie, przełącz na key. Chociaż po przełączeniu też nie jest tak jak by sobie każdy życzył.
Wiem z doświadczenia, że w innych autach, hmm np. peugeot 607, tam zmiany następują dynamicznie. Nie wiem dlaczego w Lancii jest opóźnienie, najwyraźniej tak chcieli twórcy ;)
Poszukaj na forum, ten temat był poruszany.
Lancia Lybra 2,4 JTD

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Lybra - trip

Post autor: Simon » 27 kwie 2008, 10:50

Średnie zużycie ( przy trip ) jest aktualizowane bodajże co 5 min.
Przy Key ponoć aktualizuje co 1 sekundę, ale nie chce mi się w to wierzyć - rzeczywiście reakcja na aktualny styl jazdy jest prawie żadna.

PS. Popracuj nad tytułowaniem wątków...
Lancia Lybra 1.9 JTD LX Berlina
Paganini Black
Kilka fotek

Gustaf
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra - trip

Post autor: Gustaf » 09 maja 2008, 14:16

"Simon" pisze: Przy Key ponoć aktualizuje co 1 sekundę, ale nie chce mi się w to wierzyć - rzeczywiście reakcja na aktualny styl jazdy jest prawie żadna.
Może i aktualizuje co sekundę, ale algorytm wylicza średnią np. z ostatniego kilometra albo np. z ostatniej minuty.
Nie pasuje mi ten system. Wolę prawdziwe wskazanie spalania chwilowego.
Lybra 2.0, 116 kkm, 00'
Musa 1.4 (żony), 40 kkm, 05'
Phedra 2.2, 160 kkm, 04'

Awatar użytkownika
muha
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - trip

Post autor: muha » 09 maja 2008, 15:54

"Gustaf" pisze:
"Simon" pisze: Przy Key ponoć aktualizuje co 1 sekundę, ale nie chce mi się w to wierzyć - rzeczywiście reakcja na aktualny styl jazdy jest prawie żadna.
Może i aktualizuje co sekundę, ale algorytm wylicza średnią np. z ostatniego kilometra albo np. z ostatniej minuty.
Nie pasuje mi ten system. Wolę prawdziwe wskazanie spalania chwilowego.
A co to jest "prawdziwe"? Zawsze bedzie pomiar (probkowanie) co pewien czas i wynik bedzie podawany jako usredniony za pewien okres... Inaczej to tylko wykresik w czasie - a takiego wskaznika jeszcze nie widzialem.

Pozdrawiam,
/muha/
/muha/

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Lybra - trip

Post autor: Simon » 09 maja 2008, 16:18

Dużo jeździłem kiedyś Corollą ( tą poprzednią ) i tam wskaźnik chwilowego spalania reagował natychmiastowo na zmianę obciążenia silnika. Lekko przycisnąłeś gaz i spalanie chwilowe na kompie momentalnie skakało.

O to przecież chodzi, żebyś mógł np. w jednym momencie porównać zużycie paliwa przy tej samej prędkości i warunkach ale np. na różnych biegach. W Lybrze opóźnienie jest takie, że to nie ma sensu.
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Lybra - trip

Post autor: Toper » 09 maja 2008, 16:33

"Simon" pisze:Dużo jeździłem kiedyś Corollą ( tą poprzednią ) i tam wskaźnik chwilowego spalania reagował natychmiastowo na zmianę obciążenia silnika. Lekko przycisnąłeś gaz i spalanie chwilowe na kompie momentalnie skakało.

O to przecież chodzi, żebyś mógł np. w jednym momencie porównać zużycie paliwa przy tej samej prędkości i warunkach ale np. na różnych biegach. W Lybrze opóźnienie jest takie, że to nie ma sensu.
Też mnie to wpienia :( w zasadzie to jest tak, że jak się kawałek pojedzie dynamicznie, to po fakcie się o tym człowiek dowiaduje ;-) jak już jedzie spokojnie...
Nie da się nic z tym zrobić? Jakiś update software?
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

Gustaf

Lybra - trip

Post autor: Gustaf » 12 maja 2008, 9:50

"muha" pisze: A co to jest "prawdziwe"? Zawsze bedzie pomiar (probkowanie) co pewien czas i wynik bedzie podawany jako usredniony za pewien okres...
Dlatego wolę, żeby był uśredniany z ostatniej sekundy niż z minuty ;)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 11:02 przez Gustaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Lybra 2.0, 116 kkm, 00'
Phedra 2.2, 160 kkm, 04'

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Lybra - trip

Post autor: Toper » 12 maja 2008, 10:39

"Gustaf" pisze:
"Simon" pisze: A co to jest "prawdziwe"? Zawsze bedzie pomiar (probkowanie) co pewien czas i wynik bedzie podawany jako usredniony za pewien okres...
Dlatego wolę, żeby był uśredniany z ostatniej sekundy niż z minuty ;)
A jak wam pokazuje KEY? Bo mi się to co pokazuje, z tym co sobie policzę podczas tankowań do pełna nijak się nie zgadza... KEY zawyża.
Pozdrawiam
Toper

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Lybra - trip

Post autor: Simon » 12 maja 2008, 11:27

Spalanie na trasie pokazuje w miarę dobrze ( mi wychodzi 4.9-5.3 ) i podobnie wyliczam sam.

W mieście jest masakra. Ostatnio pokazał średnie spalanie z baku 12,5l podczas gdy mi wyszło 7,7l. Ale tak zwykle to przynajmniej o 2 litry mi zawyża.
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Lybra - trip

Post autor: Toper » 12 maja 2008, 12:09

"Simon" pisze:Spalanie na trasie pokazuje w miarę dobrze ( mi wychodzi 4.9-5.3 ) i podobnie wyliczam sam.

W mieście jest masakra. Ostatnio pokazał średnie spalanie z baku 12,5l podczas gdy mi wyszło 7,7l. Ale tak zwykle to przynajmniej o 2 litry mi zawyża.
no to mam tak samo. Jakbym kupił nowy taki samochód, to bym się awanturował w serwisie o takie wskazania...
Pozdrawiam
Toper

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Lybra - trip

Post autor: Simon » 12 maja 2008, 12:22

TTTM
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Lybra - trip

Post autor: Nat » 12 maja 2008, 13:43

Jaki jest sens poznania spalania chwilowego (że w tej chwili pali akurat 25l/100 km bo gwałtownie przyspieszasz, a za chwile 0l/100 km, bo na duzych obrotach pusciłes gaz?)

Moim zdaniem to jest niegłupio pomyslane, że trip pokazuje spalanie średnie. Wtedy mozna zobaczyc ile się spala na jakiejś trasie, a taka informacja juz jest cenniejsza.
Akurat mnie nie przeklamuje za bardzo komputer (+-0,5 litra traktuje jako błąd pomiaru).

A jak ktoś chce koniecznie dowiedziec się, czy chwilowo spalanie mu wzrosło to mam taki tip:
bserwuj autonomię. Jesli spada- znaczy że jedziesz mniej oszczędnie- jesli rosnie- wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Gustaf

Lybra - trip

Post autor: Gustaf » 12 maja 2008, 14:10

"Nat" pisze: Moim zdaniem to jest niegłupio pomyslane, że trip pokazuje spalanie średnie. Wtedy mozna zobaczyc ile się spala na jakiejś trasie, a taka informacja juz jest cenniejsza.
Żeby zobaczyć ile średnio spalam na trasie zeruję sobie tripa. Po to on jest.
A jeśli chcę zobaczć ile pali mi jadąc 100 km/h włączam spalanie chwilowe w keyu. W Musie pokazuje dokładnie, w Lybrze musiałbym jechać kilka km z włączonym tempomatem (gdybm miał :) )

W sumie przydałyby się 3 pomiary. Dwa te które są i dodatkowy, taki "prawdziwy" chwilowy. :)

W łykend przejechałem trasę Warszawa-Leszno (Wlkp)-Warszawa. Po zatankowaniu wyliczenie spalania przez komputer różniło się o jakieś 0,2 litra na km.
Lybra 2.0, 116 kkm, 00'
Phedra 2.2, 160 kkm, 04'

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”