Lybra - Skrzypienia W kabinie - w kombi
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Witam milośników Lancii. Od niedawna mam model Lybra 2003 rok. Chciałam zapytać czy w Waszych Lybrach występują jakieś skrzypienia (chyba) wewnątrz kabiny. W mojej odzywa się skrzypienie jakby ocierała sie guma a gumę. Takie przynajmiej mam wrażenie. Czy ktoś wie co to może być? Dziękuję
Kechup
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Nie.
Jesli nie była rozbita, lub jeśli ktoś nie rozkręcał i nieumiejętnie skręcał elementów plastikowych, to nie ma prawa byc ŻADNYCH pisków ani skrzypień.
BTW uzupelnij profil o nazwe miejscowości- wymóg forum.
Jesli nie była rozbita, lub jeśli ktoś nie rozkręcał i nieumiejętnie skręcał elementów plastikowych, to nie ma prawa byc ŻADNYCH pisków ani skrzypień.
BTW uzupelnij profil o nazwe miejscowości- wymóg forum.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

- Sebastian
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Sebastian
U mnie skórzana tapicerka potrafi mnie doprowadzić do pasji swoim skrzypieniem (podczas ocierana np. podłokietnika o fotel). Także absolutną ciszę to w aucie ciężko jest uzyskać."Nat" pisze:Nie.
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)
- BJK
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Nat, mi nic nie naprawiali w środku, a jednak mi skrzypi plastik przy tylnym oparciu plastik osłaniający pasy bezpieczeństwa... Jak będę miał moment to sam to rozkręcę i spróbuję zrobić. Nawet WD40 kupiłem 

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
To skrzypienie może pochodzić od elementów przedniego zawieszenia...u mnie też się się pojawia od czasu do czasu...podobno to od stabilizatora...podobno trzeba przesmarować...piszę podobno bo taką diagnozę postawili w serwisie Fiata...w najbliższym czasie będę dokładniej badał tą sprawę.
Nat skrzypienie we wnętrzu ma prawo się pojawić bo po paru latach jazdy po polskich drogach żaden samochód nie nie ma prawa zachować swojej pierwotnej sztywności nadwozia...

Nat skrzypienie we wnętrzu ma prawo się pojawić bo po paru latach jazdy po polskich drogach żaden samochód nie nie ma prawa zachować swojej pierwotnej sztywności nadwozia...

-
Dzięki za informacje. Jak na razie to uczę się tego samochodu. Powiedzcie mi jeszcze czy w standardzie Lybry jest zmieniarka płyt czy nie. Wszędzie czytam, że powinna być, a w mojej Lybrze nie było. W każdym razie szukałam i nie znalazłam. A może jest gdzieś schowana? Dziękuję.
Kechup
Może presmaruj wszystkie uszczelki jakąś wazelinką, a jeśli to plastykowe elemnety Ci skrzypią to nie wiem co z tym można zrobić.
Zachorowałem na Lybrę i tylko jej kupno może mnie uleczyć!
P.S. Już ją mam 2,4 SW jtd czarna perła
P.S. Już ją mam 2,4 SW jtd czarna perła
zmieniarka w lybrze nie jest standardem. Zmieniarka zgłasza się po naciśnięciu klawisza "mode" na kierownicy.
Zmieniarka w kombi jest w bagażniku z lewej strony za panelem. Jak masz tam dziurę/dziury, to znaczy że twoja lybra miała zmieniarkę/nawigację. (Polskiej mapy do nawigacji nie ma i nie będzie.)
W przypadku braku zmieniarki możesz podłączyć plejerka mp3 do radia bez navi.
Do radia z navi możesz podłączyć loudlink (znajdziesz na allegro)
Zmieniarka w kombi jest w bagażniku z lewej strony za panelem. Jak masz tam dziurę/dziury, to znaczy że twoja lybra miała zmieniarkę/nawigację. (Polskiej mapy do nawigacji nie ma i nie będzie.)
W przypadku braku zmieniarki możesz podłączyć plejerka mp3 do radia bez navi.
Do radia z navi możesz podłączyć loudlink (znajdziesz na allegro)
Historia autentyczna-proszę się nie śmiać
Coś mi skrzypiało w Mercedesie. Drażniło mnie to strasznie. Co gorsza, skrzypienie usłyszałem także na postoju, przy wyłączonym silniku. Wstrzymałem oddech aby je zlokalizować i ciesz. Zacząłem odychać i po chwili znów je usłyszałem. Po wileu próbach doszedłem do wniosku iż skrzypi tylko jak oddycham. Ogarneły mnie czarne myśli. Świeżo rozpoczętą paczkę fajek wyrzuciłem za okno.
Po 20tu minutach mnie olśniło - skrzypiał skórzany pasek przy spodniach. Fajki na szczęście jeszcze leżały.

Coś mi skrzypiało w Mercedesie. Drażniło mnie to strasznie. Co gorsza, skrzypienie usłyszałem także na postoju, przy wyłączonym silniku. Wstrzymałem oddech aby je zlokalizować i ciesz. Zacząłem odychać i po chwili znów je usłyszałem. Po wileu próbach doszedłem do wniosku iż skrzypi tylko jak oddycham. Ogarneły mnie czarne myśli. Świeżo rozpoczętą paczkę fajek wyrzuciłem za okno.
Po 20tu minutach mnie olśniło - skrzypiał skórzany pasek przy spodniach. Fajki na szczęście jeszcze leżały.
Strang Delta 1,9td

- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
A mi skrzypi integralka i w niej polubiłem ten dźwięk 

Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Nat

- Sebastian
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Sebastian
"BJK" pisze:Nat, mi nic nie naprawiali w środku, a jednak mi skrzypi plastik przy tylnym oparciu plastik osłaniający pasy bezpieczeństwa...
O - o tym zapomniałem - jak przejedziesz przez nierówność, to czasami potrafi przeraźliwie zaskrzypieć. Tyle, że na to działa wytarcie jakimś preparatem do czyszczenia kokpitu :)
Pozdrawiam
Sebastian
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
Długo mi zajęło identyfikowanie tego cholernego skrzypienia - szczególnie w zimie się nasilało...gdzieś właśnie w okolicy lewego lytlnego pasa bezpieczeństwa, jakby z okolic zatrzasku tylnego oparcia."BJK" pisze:... a jednak mi skrzypi plastik przy tylnym oparciu plastik osłaniający pasy bezpieczeństwa...
Okazało sie że to tapicerka drzwi jest źle spasowana i na nierównościach skrzypi... Niestety nie za bardzo udało mi sie to poprawić...
Otwórz drzwi i sprawdź czy to jest ten syf...
Pozdrawia Was Tomecki oraz
Lybra SW 1.8 w czarnej perle
Lybra SW 1.8 w czarnej perle
-
u mnie
też skrzypi ale na przodziku w drzwiach od pasażera-teraz już jakby mniej! ale jak kupiłam to było cudnie cicho -ale jak mają być zdrowe nasze cacka na tych cholernych dziurawych drogach!!!!!!!! 

lussi
Skrzypi ta zacrana roleta bagażnika , na rzepy jest.
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
-
Tomecki - Tapicerka odpada. Sprawdzałam jak radziłeś. Jest dopasowana. Szukam dalej.
Kechup