Lybra - Skrzypienia W kabinie - w kombi

kechup
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: kechup » 29 maja 2008, 1:18

Witam milośników Lancii. Od niedawna mam model Lybra 2003 rok. Chciałam zapytać czy w Waszych Lybrach występują jakieś skrzypienia (chyba) wewnątrz kabiny. W mojej odzywa się skrzypienie jakby ocierała sie guma a gumę. Takie przynajmiej mam wrażenie. Czy ktoś wie co to może być? Dziękuję
Kechup

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 29 maja 2008, 7:54

Nie.
Jesli nie była rozbita, lub jeśli ktoś nie rozkręcał i nieumiejętnie skręcał elementów plastikowych, to nie ma prawa byc ŻADNYCH pisków ani skrzypień.

BTW uzupelnij profil o nazwe miejscowości- wymóg forum.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Sebastian

Post autor: Sebastian » 29 maja 2008, 8:05

"Nat" pisze:Nie.
Jesli nie była rozbita, lub jeśli ktoś nie rozkręcał i nieumiejętnie skręcał elementów plastikowych, to nie ma prawa byc ŻADNYCH pisków ani skrzypień.
U mnie skórzana tapicerka potrafi mnie doprowadzić do pasji swoim skrzypieniem (podczas ocierana np. podłokietnika o fotel). Także absolutną ciszę to w aucie ciężko jest uzyskać.
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

Awatar użytkownika
BJK
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: BJK » 29 maja 2008, 8:07

Nat, mi nic nie naprawiali w środku, a jednak mi skrzypi plastik przy tylnym oparciu plastik osłaniający pasy bezpieczeństwa... Jak będę miał moment to sam to rozkręcę i spróbuję zrobić. Nawet WD40 kupiłem :P

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 29 maja 2008, 8:19

To skrzypienie może pochodzić od elementów przedniego zawieszenia...u mnie też się się pojawia od czasu do czasu...podobno to od stabilizatora...podobno trzeba przesmarować...piszę podobno bo taką diagnozę postawili w serwisie Fiata...w najbliższym czasie będę dokładniej badał tą sprawę.
Nat skrzypienie we wnętrzu ma prawo się pojawić bo po paru latach jazdy po polskich drogach żaden samochód nie nie ma prawa zachować swojej pierwotnej sztywności nadwozia... :roll: :wink:
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

kechup

Post autor: kechup » 29 maja 2008, 8:42

Dzięki za informacje. Jak na razie to uczę się tego samochodu. Powiedzcie mi jeszcze czy w standardzie Lybry jest zmieniarka płyt czy nie. Wszędzie czytam, że powinna być, a w mojej Lybrze nie było. W każdym razie szukałam i nie znalazłam. A może jest gdzieś schowana? Dziękuję.
Kechup

Fugaz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Fugaz » 29 maja 2008, 8:55

Może presmaruj wszystkie uszczelki jakąś wazelinką, a jeśli to plastykowe elemnety Ci skrzypią to nie wiem co z tym można zrobić.
Zachorowałem na Lybrę i tylko jej kupno może mnie uleczyć!
P.S. Już ją mam 2,4 SW jtd czarna perła

Awatar użytkownika
letnik22
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: letnik22 » 29 maja 2008, 9:08

zmieniarka w lybrze nie jest standardem. Zmieniarka zgłasza się po naciśnięciu klawisza "mode" na kierownicy.
Zmieniarka w kombi jest w bagażniku z lewej strony za panelem. Jak masz tam dziurę/dziury, to znaczy że twoja lybra miała zmieniarkę/nawigację. (Polskiej mapy do nawigacji nie ma i nie będzie.)
W przypadku braku zmieniarki możesz podłączyć plejerka mp3 do radia bez navi.
Do radia z navi możesz podłączyć loudlink (znajdziesz na allegro)

Awatar użytkownika
strang
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: strang » 29 maja 2008, 9:16

Historia autentyczna-proszę się nie śmiać :lol:
Coś mi skrzypiało w Mercedesie. Drażniło mnie to strasznie. Co gorsza, skrzypienie usłyszałem także na postoju, przy wyłączonym silniku. Wstrzymałem oddech aby je zlokalizować i ciesz. Zacząłem odychać i po chwili znów je usłyszałem. Po wileu próbach doszedłem do wniosku iż skrzypi tylko jak oddycham. Ogarneły mnie czarne myśli. Świeżo rozpoczętą paczkę fajek wyrzuciłem za okno.
Po 20tu minutach mnie olśniło - skrzypiał skórzany pasek przy spodniach. Fajki na szczęście jeszcze leżały.
Strang Delta 1,9td
Obrazek

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 29 maja 2008, 9:28

A mi skrzypi integralka i w niej polubiłem ten dźwięk ;)
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Sebastian

Post autor: Sebastian » 29 maja 2008, 12:11

"BJK" pisze:Nat, mi nic nie naprawiali w środku, a jednak mi skrzypi plastik przy tylnym oparciu plastik osłaniający pasy bezpieczeństwa...

O - o tym zapomniałem - jak przejedziesz przez nierówność, to czasami potrafi przeraźliwie zaskrzypieć. Tyle, że na to działa wytarcie jakimś preparatem do czyszczenia kokpitu :)

Pozdrawiam
Sebastian
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

Tomecki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Tomecki » 29 maja 2008, 12:35

"BJK" pisze:... a jednak mi skrzypi plastik przy tylnym oparciu plastik osłaniający pasy bezpieczeństwa...
Długo mi zajęło identyfikowanie tego cholernego skrzypienia - szczególnie w zimie się nasilało...gdzieś właśnie w okolicy lewego lytlnego pasa bezpieczeństwa, jakby z okolic zatrzasku tylnego oparcia.
Okazało sie że to tapicerka drzwi jest źle spasowana i na nierównościach skrzypi... Niestety nie za bardzo udało mi sie to poprawić...
Otwórz drzwi i sprawdź czy to jest ten syf...
Pozdrawia Was Tomecki oraz
Lybra SW 1.8 w czarnej perle

larwa72

Post autor: larwa72 » 29 maja 2008, 12:50

u mnie 8O też skrzypi ale na przodziku w drzwiach od pasażera-teraz już jakby mniej! ale jak kupiłam to było cudnie cicho -ale jak mają być zdrowe nasze cacka na tych cholernych dziurawych drogach!!!!!!!! :evil:
lussi

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 29 maja 2008, 12:59

Skrzypi ta zacrana roleta bagażnika , na rzepy jest.
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...

kechup

Post autor: kechup » 29 maja 2008, 13:25

Tomecki - Tapicerka odpada. Sprawdzałam jak radziłeś. Jest dopasowana. Szukam dalej.
Kechup

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”