Delta II - kontrolka wtrysków

Kendzik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

delta nuova 1.8 8v - zapala się kontrolka od wtrysków

Post autor: Kendzik » 28 lip 2008, 12:31

"lancia1969" pisze:
"kretekpodnietek" pisze:wyciąg wtyczkę od czujnika i zewrzyj te dwa piny razem, wiatrak powinien sie kręcic.
"Kendzik" pisze:2 piny to mam na wiatraku a na czujniku ( o ile właściwy czujnik oglądałem) mam 3 piny.
Panowie jak iskrzy to jeszcze jest szansa na uratowanie - trzeba rozebrać i wymienić lub nasmarować łożyskowanie - silnik w momencie rozruchu powinien pobierać około 8 A potem jak się już kręci nie wiecej niż 3-4 A .
Nie kombinujcie na siłe bo można stopić skrzynke bezpieczników i mocowanie przekaźnika.
Demontaż silnika od wentylatora jest w planach. Niestety pod blokiem bedzie to znacznie utrudnione. Najbliższy garaż mam na włochach (co prawda nie te Włochy ale kto by tam na szczegóły patrzył :)).

Zastanawia mnie bardziej temp. z podpiętą kostką i bez.
Lancia Delta HPE 1.6 16V 97`
Lancia Delta LE 1.8 94`
"Brzmienie regulujesz pedałem gazu..."
Obrazek

Kendzik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Kendzik » 28 lip 2008, 17:37

Ja wiem, ja rozumiem, że Lancia to klasa, styl, elegancja ale nikt nie mówił o tym aby te auta miały własne zdanie. Wracam z pracy wtyk od wentylatora podpięty jedziemy. Korki jak to w Warszawie, klimatronic pokazuje 34 stopnie ałtsajd. Temp. silnika stoi lekko 110 stopni (u mnie niby to norma) nagle wskazówka wędruje coraz bliżej 130. Jak się stoczyłem na pobocze zaglądam pod maskę i pod auto czy już woda nie leci. Po za bulgotaniem nic się nie działo. Po odczekaniu chwili włączam silnik i temp. spada do 90 stopni. Zaglądam pod maskę i okazuje się, że wentylator w najlepsze kręci sie jakby miał zamiar ciągnąć auto. Nie wiem czy wysoka temp. spowodowała pobudzenie czujki i włączenie wentylacji czy cos innego. Następny korek i temp. utrzymywała się poniżej 110 stopni.
Auto z duszą i charakterem czy chce żebym na zawał padł?

Skoro sprawa z wiatrakiem wróciła do normy to teraz wracam do głównego zagadnienia. Co zapala tą cholerną kontrolkę od wtrysku jak wskaźnik ciepła osiąga pułap 110 stopni i gasnie lekko poniżej 90?
Lancia Delta LE 1.8 94`
Obrazek

Kendzik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Kendzik » 03 sie 2008, 13:58

Odświeżę temat.
"ketchup4" pisze:to czekamy na relację Kendzika

aaaaa i dodam jeszcze że moja lucy troszkę cieżko pali - tzn. trzeba troszkę dłużej pokręcić
dziś wymiaeniłem świece i przewody ale nadal to samo
i może jeszcze ktoś się wypowie??????

pozd i z góry dzięki za zainteresowanie

Ketchup4 uporałem się już z kontrolką i trudnym odpalaniem za jednym razem :] Moja Delta dostała nowy filtr paliwa. Koszt niewielki bo 32,- za filtr i wymiana 5,- (za klucz do kłódki od kanału na parkingu :twisted:) i jest dużo lepiej. Lepiej pali, nie jest jeszcze perfekcyjnie ale już jest poprawa. Lepiej sie zbiera i łapie już od 2,5k obrotów (wcześniej 3-3,5k obrotów). Od razu uprzedzę, tankuje na jednej i tej samej stacji. Jeszcze muszę sprawdzić kable WN i świece oraz punkty masy.

P.S. Co ile się wymienia filtr paliwa ? U mnie był fabryczny i jak go obracałem to zaczęła ciec bliżej nie określona substancja koloru czarnego. Z paliwem to nie miało dużo wspólnego.
Lancia Delta LE 1.8 94`
Obrazek

Awatar użytkownika
ketchup4
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ketchup4 » 05 sie 2008, 20:34

wlasnie muszę się chyba za to wziaźć bo ostatnio jak jechałem z karpacza to jakby benzyny czasami nie dostawała, ale po 30 km ustąpiło - mimo wszystko zrobię to i napiszę jakie wrażenia - póki co jednak czasu brak

dzięki za podpowiedź
Lancia Delta Nuova 1.8 8V '1994r.

Kendzik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Kendzik » 05 sie 2008, 23:20

"ketchup4" pisze:póki co jednak czasu brak
30 min roboty na kanale. Nie baw się w podnośnik bo dłużej się narobisz.
Lancia Delta LE 1.8 94`
Obrazek

Awatar użytkownika
ketchup4
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ketchup4 » 06 sie 2008, 20:59

no kanał u znajomka jest ale on nie zawsze jest na warsztacie jak akurat mi pasuje no i tak sie mijamy ;]
Lancia Delta Nuova 1.8 8V '1994r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”