Lancia- spalanie

Ile spala Twoja Lancia średnio?

Czas głosowania minie 12 cze 2044, 10:41

do 6 l/100km
62
7%
pow 6-8 l/100 km
302
32%
pow 8-9 l/100 km
100
10%
pow 9-10 l/100 km
119
12%
pow 10-11 l/100 km
116
12%
pow 11-12 l/100 km
88
9%
pow 12-14 l/100 km
88
9%
pow 14 l/100 km
78
8%

Liczba głosów: 953

arkashka

Lancia- spalanie

Post autor: arkashka » 15 sie 2008, 20:48

Kochani! Policzcie ilość wlanego paliwa podzielone przez setki przejechanych kilometrów i wtedy napiszcie ile samochód rzeczywiście spalił. Wskazania kompa mają się nijak do rzeczywistości.

Awatar użytkownika
Fantom
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lancia- spalanie

Post autor: Fantom » 16 sie 2008, 21:59

No ale z moich obesrwacji (krótkich co prawda bo autko mam miesiąc) wynika że komputer za bardzo się nie myli.
Na moim pierwszym pełnym baku (od rezerwy do rezerwy) przejechałem 950km co daje 6.3l/100km. Z tego około 650km na trasie i 300 na mieście.
Wskazań komputera to spalanie średnie. Nijak się nie ma do spalania chwilowego. Stąd może opinia że komp pokazuje bzdury. Ja uważam, że jest dosyć precyzyjny. Na potwierdznie mam odczyt średniego spalania z całego baku ... wyszło dokładnie 6.3l/100km. Czyli prawda.
Lancia Lybra 2.4 jtd SW (140kM, 2001')

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Lancia- spalanie

Post autor: Toper » 17 sie 2008, 9:02

"Fantom" pisze:No ale z moich obesrwacji (krótkich co prawda bo autko mam miesiąc) wynika że komputer za bardzo się nie myli.
Na moim pierwszym pełnym baku (od rezerwy do rezerwy) przejechałem 950km co daje 6.3l/100km. Z tego około 650km na trasie i 300 na mieście.
Wskazań komputera to spalanie średnie. Nijak się nie ma do spalania chwilowego. Stąd może opinia że komp pokazuje bzdury. Ja uważam, że jest dosyć precyzyjny. Na potwierdznie mam odczyt średniego spalania z całego baku ... wyszło dokładnie 6.3l/100km. Czyli prawda.
a u mnie jest tak: komputer ma dwa tryby Key/Trip. Jak skasuję Trip po zatankowaniu do pełna i przejeżdżę na nim do następnego pełnego tankowania to wskazania komputera najczęściej mają się nijak do rzeczywistości, różnica jest czasami ponad 1 litr/100km. Nawet jak się nie zatrzymywałem od tankowania do tankowania (autostrada) to wynik komputera i moich obliczeń się nie zgadza...

Zajrzałem teraz do instrukcji i z niej wynika, że różnica pomiędzy Key/Trip jest tylko w sposobie kasowania licznika. Ale mi to jakoś nie pasuje, bo wtedy średnie spalanie i w Key i Trip powinno być w czasie jazdy takie samo, a nie jest.

Czyli w Trip komputer jak można domniemywać pokazuje średnie spalanie od ostatniego kasowania, ale tak jak pisałem powyżej u mnie to są b. duże różnice :(
No chyba, że on sumuje poszczególne "podróżowe" średnie i potem dzieli je przez ilość podróży ;-) ale to by było już całkiem durne ;-)

Reasumując ;-) ja swoje spalanie liczę zawsze od tankowania do tankowania :-)

Pozdrawiam
Toper
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

fullxda
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lancia- spalanie

Post autor: fullxda » 18 sie 2008, 20:12

średnie spalanie z ostatnich 3 tankowan mojej ypsilonki 1.2 16v to 5.7,6,5.9 a ostatnio 600 km zakopane,tatry,tatrzanska łomnica ,liptowski mikulas tatralandia to rekord 5.3 raczej do 100km bo w gorach niema gdzie przycisnąć tylko jeden odcinek na slowacji jechałem 150 ale pare sek.ogolnie mam lekką noge wczesniej miałem cc 900 i paliło mi 4.8 w górach czyli tylko pół litra mniej a w lanci 86 km a w cc 900 39 czyli wynik bardzo dobry

radek82
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lancia- spalanie

Post autor: radek82 » 02 wrz 2008, 11:54

Katowice - Kołobrzeg - 10,5 litrów gazu (nie przekraczając 3000 obr.)
W drodze powrotnej po awarii elektroniki - 26 l gazu 8)
Po wypięciu elektroniki i ustawieniu silniczka krokowego na stacji benzynowej gdzieś w okolicach Gdańska 13,3 l (przy dosyć energicznej jeździe).
Od nie dawna ją mam i benzyny jeszcze nie sprawdzałem.
Lancia Lybra '00 2.0 20V comfortronic ;)
Lancia Kappa SW '97 2.0 20V ;)

Awatar użytkownika
tiges
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lancia- spalanie

Post autor: tiges » 02 wrz 2008, 13:08

2.4 TD.s
6.3-6.9 .. tankowane co 700-800 km do pełna.
k TD.s

Fugaz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lancia- spalanie

Post autor: Fugaz » 02 wrz 2008, 13:22

Niedawno zrobiłem trasę Tychy-Orebić(Chorwacja)-Tychy. Prędkości do 180km/h na autostradzie w Chorwacji i na Węgrzech, 50km/h w górach. Srednio po policzeniu tankowania pod korek w domu i zatankowaniu pod korek w dzień po powrocie średnio 5.5l/100km z klimą i 2 osobami + maleństwo. Komputer pokazuje bzdury i nie ma się co nim sugerować.
Zachorowałem na Lybrę i tylko jej kupno może mnie uleczyć!
P.S. Już ją mam 2,4 SW jtd czarna perła

Sixt

Lancia- spalanie

Post autor: Sixt » 02 wrz 2008, 13:27

"tiges" pisze:2.4 TD.s
6.3-6.9 .. tankowane co 700-800 km do pełna.
Nie to żebym się czepiał ale też miałem TDS'a , też tankowałem co 700-750 km. i wg. tego spalanie nie kształtuje się w okolicy 6.3 - 6.9

a z tego co podałeś wychodzi że pali prawie 10 litrów / 100 km.

shapiro
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lancia- spalanie

Post autor: shapiro » 17 wrz 2008, 17:32

aaa
Ostatnio zmieniony 03 paź 2008, 18:58 przez shapiro, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś wiem o włoskich autach: Alfa Romeo 155 1.7 - 6 lat, Lancia Lybra 2.0 - 10 lat, Fiat Tipo 1.4 - 18 lat.

shapiro
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lancia- spalanie

Post autor: shapiro » 17 wrz 2008, 17:32

odniosłem wrażenie, że część danych dot. spalania jest trochę zaniżona :)

mam co prawda automatyczną skrzynię, ale w mieście automat niekoniecznie musi spalić więcej... co innego trasa.

część danych dot. spalania LPG w mieście nie uwzględnia spalania beny (to w końcu też koszt). to moim zdaniem tłumaczy fenomem, że niektórym auto pali tyle gazu co beny... ale cudów przecież nie ma i zużycie LPG jest zawsze od 10 do 20% większe niż beny. z moich wyliczeń wynika, że jeżdżąc na LPG tylko po mieście do każdych 100l gazu muszę doliczyć 10,5l beny, czyli 10,5% - nie przymierzając wiadomo już, gdzie się gubi to większe spalanie gazu... gubi się w benie :)

moje spalanie to 12,5 beny w mieście albo 15,5 LPG + 1,55 beny.
dodam, że robię krótkie trasy po mieście i zużycie beny wraz z gazem może być u mnie w proporcjach granicznych. jednak gdy temperatura jest poniżej 10 stopni C można przejechać kilka skrzyżowań zanim przełączy się na gaz...
Coś wiem o włoskich autach: Alfa Romeo 155 1.7 - 6 lat, Lancia Lybra 2.0 - 10 lat, Fiat Tipo 1.4 - 18 lat.

Awatar użytkownika
Honza
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Honza

Lancia- spalanie

Post autor: Honza » 30 wrz 2008, 14:42

A ja swoją Lybrą 1,8 uzyskałem średnie spalanie w trasie na poziomie 5,6l/100km - tak pokazał komputer. Mam dowód w postaci zdjęcia :)
Lancia Lybra 1,8 Berlina, Bordeaux Favignana

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Lancia- spalanie

Post autor: Bichoń » 30 wrz 2008, 14:46

"shapiro" pisze:odniosłem wrażenie, że część danych dot. spalania jest trochę zaniżona :)

mam co prawda automatyczną skrzynię, ale w mieście automat niekoniecznie musi spalić więcej... co innego trasa.

część danych dot. spalania LPG w mieście nie uwzględnia spalania beny (to w końcu też koszt). to moim zdaniem tłumaczy fenomem, że niektórym auto pali tyle gazu co beny... ale cudów przecież nie ma i zużycie LPG jest zawsze od 10 do 20% większe niż beny. z moich wyliczeń wynika, że jeżdżąc na LPG tylko po mieście do każdych 100l gazu muszę doliczyć 10,5l beny, czyli 10,5% - nie przymierzając wiadomo już, gdzie się gubi to większe spalanie gazu... gubi się w benie :)

dodam, że robię krótkie trasy po mieście i zużycie beny wraz z gazem może być u mnie w proporcjach granicznych. jednak gdy temperatura jest poniżej 10 stopni C można przejechać kilka skrzyżowań zanim przełączy się na gaz...
Ze zuzyciem benzyny to bywa roznie. Ja tylko zapalam na benzynie, silnik przelacza sie na gaz po 2-3 sekundach.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

Fugaz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lancia- spalanie

Post autor: Fugaz » 30 wrz 2008, 14:58

Ze spalaniem jest tak, że wszystko zależy od zbyt wielu czynników i nie ma się co sugerować danymi od innych użytkowników. Ja zauważyłem u siebie, że gdy stosuję się do zasad eco drivingu to zaoszczędzam na ropie. Tylko jak tu stosować się do tych zasad, gdy jadę w korku, a za mną sapie dresik w VW z łokciem za szybą a on jakby mógł to by mnie wyprzedził po chodniku i jakoś ciężko mi się powstrzymać i pokazać gdzie jest jego miejsce w ewolucji samochodowej oraz że napis VW nie świadczy o tym iż jest to najszybsze auto. I wtedy wszystkie zasady ecodrivingu idą w łep bo ja mu odjeżdzam, on nie daje za wygraną i deptam po autostradzie. Muszę się wreście nauczyć żeby czasem odpuścić, albo zamontować chipsa i robić to bardziej sprawnie :)
Zachorowałem na Lybrę i tylko jej kupno może mnie uleczyć!
P.S. Już ją mam 2,4 SW jtd czarna perła

Awatar użytkownika
pew
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lancia- spalanie

Post autor: pew » 30 wrz 2008, 19:25

"bichon" pisze:
"shapiro" pisze:odniosłem wrażenie, że część danych dot. spalania jest trochę zaniżona :)

Ze zuzyciem benzyny to bywa roznie. Ja tylko zapalam na benzynie, silnik przelacza sie na gaz po 2-3 sekundach.
nawet na całkiem zimnym silniku? to co Ty masz za instalkę??
jak dla mnie kolega shapiro ma rację ... mi się po prostu nie chce wierzyć w te dane które tutaj często podawane są dla Delty II - mi pali:
7-8 l benzyny na trasie (8-9 gazu)
12-13 l benzyny w mieście (13-14 gazu) przy średnio spokojnej jeździe
sprawdziłem dane Lancii i spożycie podawane przez producenta (czyli w warunkach idealnych i zełgane jak pies) jest 10-15% niższe i naprawdę nie wiem jak koledzy schodzą poniżej 10 litrów w mieście, zwłaszcza w 1.6 który na niskich obrotach zdradza pokrewieństwo ze zwierzęciem zwanym po łacinie mulus :D
Pepe le Pew
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT

Awatar użytkownika
Króciak
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lancia- spalanie

Post autor: Króciak » 30 wrz 2008, 19:47

Kolega bichon ma pewnie istalacje gdzie gaz nie przelacza sie po uzyskaniu np 30'C tylko po przekroczeniu pewnej granicy obrotow. Wystarczy dodac wiecej gazu przy zapalaniu silnika i od razu przelacza sie na gaz.

Wiem o tym bo inne auto w rodzinie tak ma i na benzynie praktycznie wogole nie jezdzi... co jest tez zlym rozwiazaniem bo przydaloby sie czasem przeczyscic silnik benzyna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”