Kappa - ścina tylne opony
Kappa - ścina tylne opony
sprawdzalem zbieznosc - wg mechanika jest juz ok a mimo to scina obie tylne opony od zewnatrz. Czy moze byc inna przyczyna poza zle ustawiona zbieznoscia?
pozdrawiam
M.
pozdrawiam
M.
kappa 2.0 VIS
kappa - scina tylne opony
takie glupie pytanie - czy mechanik sprawdzal/ustawial zbieznosc najpierw z tylu a pozniej z przodu?
- maciek_czer
- Forumowicz/ka
Należy ustawić zbieżnośc na laserowym urządzeniu czterosensorowym- czyli takim które określa ustawienie wszystkich czterech kół względem siebie i osi pojazdu. Jak masz rozwaloną zbieżność na tyle to ustawienie przodu będzie złe i w konsekwencji ustawianie zbieżności na tyle przy złej zbieżności z przodu da efekty mizerne. Generalnie w AR 164 i Prismie ustawiałem zbieżnośc obu osi, właśnie na wspomnianym urządzeniu, hmm a jakie wrażenia - kompletnie inne auto!
Lancia Y10 Avenue, Chevrolet Lumina APV 3.1 V6 1991
Serwis Fiat, Lancia, Alfa Romeo
http://www.flar-ital.pl
Serwis Fiat, Lancia, Alfa Romeo
http://www.flar-ital.pl
hmmm nie wiem czy urzadzenie bylo czterosensorowe... zakladal jakies maszynki na wszystkie 4 kola od razu, wiec chyba tak....
kappa 2.0 VIS
moze sproboj zmienic warsztat.
Mi w jednym 3 razy ustawiali i nie udalo sie tak zrobic aby kierownica byla prosta - jak podjechalem do innego to na pierwszym pomiarze wyszla duza roznica pomiedzy danymi fabrycznymi a stanem faktycznym po korekcji jest OK
Mi w jednym 3 razy ustawiali i nie udalo sie tak zrobic aby kierownica byla prosta - jak podjechalem do innego to na pierwszym pomiarze wyszla duza roznica pomiedzy danymi fabrycznymi a stanem faktycznym po korekcji jest OK
- WojtekZ
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Jeżeli opony zaczęło ścinać przed ustawieniem zbieżności to po ustawieniu do właściwych parametrów nadal będą się zużywać nierównomiernie.Jeżeli ścina nowe opony to coś jest nadal nie tak.Złe ustawienie kątów pochylenia też ma wpływ na nierówne zużycie opon.W BMW pomimo idealnego ustawienia zbieżności i kątów opony tylne szybciej zbiera od wewnątrz gdyż pochylenia koła ustawione są w negatywie czyli w minusie.W niektórych przypadkach nadrzędną sprawą jest dobre trzymanie się drogi a podrzędną zużycie opon.
Dodam jeszcze ,że 4-sensorowe urządzenie laserowe to już przeżytek.Ja ustawiam geometrię na 8-sensorowym urządzeniu wyposażonym w 8 kamer CCD , ale nawet najlepsze urządzenie nie przygotuje starannie pojazdu do ustawienia.Tutaj liczy się dokładność , precyzja i właściwe stanowisko diagnostyczne gdzie dopuszczalna odchyłka po przekątnej to 2mm.Równe opony/felgi , właściwe ciśnienie w kołach , dokładna kompensacja głowic , rozprężenie zawieszenia , właściwy prześwit itp.to klucz do właściwego pomiaru i regulacji.
Pozdrawiam!
Dodam jeszcze ,że 4-sensorowe urządzenie laserowe to już przeżytek.Ja ustawiam geometrię na 8-sensorowym urządzeniu wyposażonym w 8 kamer CCD , ale nawet najlepsze urządzenie nie przygotuje starannie pojazdu do ustawienia.Tutaj liczy się dokładność , precyzja i właściwe stanowisko diagnostyczne gdzie dopuszczalna odchyłka po przekątnej to 2mm.Równe opony/felgi , właściwe ciśnienie w kołach , dokładna kompensacja głowic , rozprężenie zawieszenia , właściwy prześwit itp.to klucz do właściwego pomiaru i regulacji.
Pozdrawiam!
Lancia Delta 1.6 HF Turbo 92r.
NO DRUGS , NO ALCOHOL , ONLY LANCIA

jak 4sensorowe to przeżytek i nie warto na tym ustawiać zbieżności, to ciekawe jak ustawiali tą zbieżność za czasów młodości AR164........
jest: Y10T [ było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 574-797-629 ]

- WojtekZ
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Ustawiali tak jak pozwalał na to sprzęt. Ja też kiedyś ustawiałem na prostszych urządzeniach i borykało się wtedy z różnymi problemami ale i samochody były kiedyś inne. Chodzi o to ,że urządzenie 8-sensorowe pozwala na ustawienie zbieżności względem osi geometrycznej samochodu a nie tylko względem osi symetrii pojazdu umożliwia także przeprowadzenie powypadkowej symetrii osi czego nie da się wykonać nawet na urządzeniach 6-sensorowych.
Zresztą powiedziałem to tylko jako ciekawostkę ponieważ ludzie często uważają laser za coś ultra nowoczesnego a tak nie jest.
Pozdrawiam!
Zresztą powiedziałem to tylko jako ciekawostkę ponieważ ludzie często uważają laser za coś ultra nowoczesnego a tak nie jest.
Pozdrawiam!
Lancia Delta 1.6 HF Turbo 92r.

ok, teraz się mogę zgodzić

jest: Y10T [ było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 574-797-629 ]

-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Odp: kappa - scina tylne opony
witam...mam pytanko odnosnie scinania tylnych opon..w moim przypadku scina mi prawa tylna oponę od wewnatrz..wczoraj byłem na diagnostyce i ustawili mi zbieznosc pierw z tylu a puzniej z przodu..ale dzisjaj zauwazyłem ze powieksza sie sciecie tej opony...i niewiem co jest grane ..prosze o pomocne rady..zaznaczam ze scieło tylko 2 cm od wewnatrz na głebokosc około 2 mm.pozdrawiam
a sprawdzałeś stan tulei wahacza ? ja miałem ścięte opony od zewnątrz powodem były wybite tuleje.
Lancia Kappa 2,4 JTD LS '99 sedan
bez czarow chlopaki ,
wystarczy stare optyczne GTO i jak sie potrafi ,to sie ustawi dobrze zbieznosc ,a jak sie nie potrafi to i 16 sensorowe ,szeropoasmowe ze zdjeciem rengenowskim ,kompensacja od temperatury kontorlowane procesorem 666GFlops urzadzenie nic nie da,
zeby ustawic prawidlowo zbieznosc tylnych kol nie potrzeba miec prawidlowej zbieznosci przednich,
jezeli scina mocno zewnetrzna krawedz opony ,to juz nawet nie bedzie zbyt duza zbieznosc kol ,ale sprawdzilbym przede wszystkim pochylenie kola,
jezeli od wewnatrz to zbieznosc ma duze znaczenie ,a jezeli to jedna opona to nalezy sprawdzic pochylenie kola i zbieznasc czastkowa tego kola
wystarczy stare optyczne GTO i jak sie potrafi ,to sie ustawi dobrze zbieznosc ,a jak sie nie potrafi to i 16 sensorowe ,szeropoasmowe ze zdjeciem rengenowskim ,kompensacja od temperatury kontorlowane procesorem 666GFlops urzadzenie nic nie da,
zeby ustawic prawidlowo zbieznosc tylnych kol nie potrzeba miec prawidlowej zbieznosci przednich,
jezeli scina mocno zewnetrzna krawedz opony ,to juz nawet nie bedzie zbyt duza zbieznosc kol ,ale sprawdzilbym przede wszystkim pochylenie kola,
jezeli od wewnatrz to zbieznosc ma duze znaczenie ,a jezeli to jedna opona to nalezy sprawdzic pochylenie kola i zbieznasc czastkowa tego kola
Re: kappa - scina tylne opony
A że tak zapytam,czym się reguluje pochylenie koła? Zauważyłem wczoraj że mi ścina z zewnętrznej strony jedną z tylnych opon...we wsi zapewne nie mam nawet pińcet sensorowego urządzenia do ustawiania..
Re: kappa - scina tylne opony
z tego co ja wiem w kapiszonie reguluje się tylko zbieżność kół (toe in/toe out) -negatyw i inne kąty nie są regulowane:
w związku z tym:
zewnętrzna krawędź sugeruje zbyt dużą zbieżność (toe in) czyli koła skierowane w taki sposób: /\
odwrotny przypadek \/ powoduje zużywanie wewnętrznej części.
(kierunek jazdy "w górę")
Pojedź to sprawdzić -> jeżeli reszta kątów będzie przestawiona bardziej niż norma to książka serwisowa mówi o sprawdzeniu geometrii budy :/
w związku z tym:
zewnętrzna krawędź sugeruje zbyt dużą zbieżność (toe in) czyli koła skierowane w taki sposób: /\
odwrotny przypadek \/ powoduje zużywanie wewnętrznej części.
(kierunek jazdy "w górę")
Pojedź to sprawdzić -> jeżeli reszta kątów będzie przestawiona bardziej niż norma to książka serwisowa mówi o sprawdzeniu geometrii budy :/
BMW E39 Touring - 4,4 V8
Re: Kappa - ścina tylne opony
Buda raczej nie dzwoniona więc tam będzie ok.
Nie mam też nic powybijane w zawieszeniu.Ciekawe czy nie jest to związane z niedawną wymianą tulei wahacza.
Nie mam też nic powybijane w zawieszeniu.Ciekawe czy nie jest to związane z niedawną wymianą tulei wahacza.