Kappa - Osuszacz i inne problemy z klima

Awatar użytkownika
gawcio
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - Osuszacz i inne problemy z klima

Post autor: gawcio » 02 lip 2009, 20:33

Witam. Mam pytanko. Czy zwykla osoba jest w stanie sama wymienic osuszacz czy musze udac sie z tym do serwisu??
Szukalem na forum podobnych tematow jednak w zadnym nie ma wzmianki ze ktos sam sobie wymienial osuszacz. Kolejnym problemem jest uciekanie czynnika prze oczko. Czy da sie to jakos zakleic??

Awatar użytkownika
fiergloo
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Odp: Kappa - Osuszacz i inne problemy z klima

Post autor: fiergloo » 07 lip 2009, 20:42

Sama wymiana osuszacza- to nie jest jakiś problem. Ludzie to zamontowali w samochodzie, to i Ty z pewnością sobie poradzisz. Śruby jak w każdym innym pojeździe. Co do oczka- to by było łatanie kondomów, lepiej wymienic cały element- wiem, że to nie będzie tanie, ale lepiej wymienic raz i miec spokój niż jeździc raz na pół roku do łatania + ponowne nabijanie czynnika.

leszek1
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: leszek1 » 07 lip 2009, 23:00

gawcio pisze:Witam. Mam pytanko. Czy zwykla osoba jest w stanie sama wymienic osuszacz czy musze udac sie z tym do serwisu??
Szukalem na forum podobnych tematow jednak w zadnym nie ma wzmianki ze ktos sam sobie wymienial osuszacz. Kolejnym problemem jest uciekanie czynnika prze oczko. Czy da sie to jakos zakleic??

osuszacz wymieniamy co dwa lata.( słowa fachwców od klimy i ja im wierzę)wymienić możesz sam tylko pamiętaj o uszczelniaczach trzeba wymienić nie nadają się gumowe mi przetarł się przewód osuszacz parownik przerabiałem to dzisiaj stwierdzili że jeszcze trochę wytrzyma(osuszacz) ale myślę o wymianie widziałem na allegro chyba zamówię
ponoć nowe ,nie kombinuj z klejeniem szkoda kasy na czynnik

Awatar użytkownika
gawcio
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: gawcio » 08 lip 2009, 14:47

a czy jest jakas foachowa nazwa na oczko albo czy mozecie podac jakis sklep gdzie to mozna kupic

leszek1
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: leszek1 » 08 lip 2009, 22:32

autosklep24.pl wejdz na stronę i masz namiary :)
ja szukam na allegro

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 09 lip 2009, 7:51

Problem w tym że chcąc wymienić osuszacz trzeba odessać czynnik. Trudno to zrobić w domowych warunkach. Co do oczka, w nowszych egzemplarzach jest to oczko blokowane dodatkowo śrubą i te oczka zwykle nie puszczają. W starszych tych zagniatanych najczęściej puszcza. Wymiana na inny , używany zwykle kończy się tym samym- ucieczką czynnika. Masz do wyboru
1. kupujesz nowy element ( niestety oczko trzeba wymienić razem z kawałkiem przewodu i połączeniami) co jest niestety bardzo kosztowne
2. Możesz próbować zakleić dobrym klejem przemysłowym , to trzeba jednak robić na odessanym czynniku
3. Wymienić na używkę ale to tylko na taki z zakręcanym oczkiem. Tu ważna uwaga - w zależności od rocznika i modelu silnikowego te przewody są różne i nie pasują zamiennie. Trzeba dobierać.
4. W ostateczności dobry magik od aluminium powinien umieć zaspawać oczko. Tu jednak mam obawy czy cały ten przyłącz pod którym jest oczko nie odkształci się i będzie to się dało przykręcić jeszcze do osuszacza.
5. Olać wyciek, na dzisiaj uzupełnienie klimy to koszt 150 pln. Jeśli wyciek jest mały to wystarczy w zupełności uzupełnić czynnik przed sezonem i do następnego roku zwykle wystarcza.

HERBINEK
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: HERBINEK » 09 lip 2009, 13:36

Wymiana osuszacza co 2 lata to jakaś bzduraaa !!!! Bo fachowcy tak powiedzieli.
Co mieli powiedzieć ? pojedziesz kupisz i zapłacisz im za wymiane.
Osuszacz pięknie sie czysci przy robieniu próżni. Co 2 lata nalezy zrobić wymiane czynnika a to dlatego aby wprowadzić nowy olej. Bo sam czynnik nie ulega zużyciu. "Zakładamy ze instalacja jest szczelna". Zrób próżnie ale ona musi trwać co najmniej 30 min. a w zakładach robią 10 aby było szybciej. Osuszacz starcza na minimum 5 lat i nie słuchaj porad tak zwanych "FACHOWCÓW"
i nie narażaj sie na niepotrzebne koszty.

leszek1
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: leszek1 » 10 lip 2009, 21:51

pięć lat? przecież czyści go próżnia ,a prawda jest taka że wymienić nie musisz- powodzenia przy wymianie sprężarki i dla czego wskazniki po nabiciu a wcześniejszej probie próżniowej20 min.dochodzą do czerwonego pola a przy nowym tego nie ma.

Awatar użytkownika
misiekk
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: misiekk » 11 lip 2009, 13:12

Mnie klimatyzator powiedział, że osuszacz wymienia się co cztery lata, a czynnik (jesli nie ubywa i dobrze chłodzi) co drugi rok. Filtr i odgrzybianie co roku. I do tego się stosuę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bolek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Piotr

Post autor: bolek » 11 lip 2009, 14:23

leszek1 pisze:pięć lat? przecież czyści go próżnia
Jakieś źródło?

Próżnia "wygotowuje" wodę z układu, ale osuszacz nie odda raz wchłoniętej wody, bo zachodzi tu proces chemiczny. Mniej więcej wygląda to tak jakbyśmy chcieli odzyskać wodę z zastygniętej zaprawy murarskiej. Po prostu osuszacz po około 3-4 latach przestaje pochłaniać wilgoć która dostaje się do układu przez przewody gumowe, regularne serwisowanie z próżnią min. 20 min. może ten okres wydłużyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”