Lybra - lampka sygnalizacyjna "Hill Holder"

KWOZ
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra - lampka sygnalizacyjna "Hill Holder"

Post autor: KWOZ » 01 maja 2010, 22:28

Witam,

Zapaliła mi się lampka sygnalizacyjna na desce rozdzielczej w części obrotomierza, w instrukcji obsługi nie ma jednak wytłumaczenia czego dotyczy.

Lampka ta znajduje się pod lampką ESP (otoczony strzałką trójkąt z wykrzyknikiem) a jej wygląd to samochód na małym wzniesieniu otoczony pełnym kołem z dwiema klamrami.
Czy ktoś wie co ta lampka oznacza i co sygnalizuje oraz jakie środki zaradcze należy podjąć aby zgasła?

Pozdrawiam
Krzysztof

zbebus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - lampki sygnalizayje

Post autor: zbebus » 02 maja 2010, 18:39

hej hej
moze chodzi o lampke od systemu HILL HOLDER?\
znalazla sie inna :)
pozdraiwam
-------------------------

Awatar użytkownika
gregi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: gregi » 03 maja 2010, 11:16

Wg. instrukcji lampka HILL HOLDER to kwadrat z gwiazdką w jego górnej części.
A lampka o której pisze kolega KVOZ w instrukcji nie występuje.

KWOZ

Post autor: KWOZ » 23 maja 2010, 15:05

Usterka usunięta.
Lampka ta sygnalizuje awarię HILL HOLDER. Przyczyną okazało się zawieszenie czujnika, który znajduje się przy pedale sprzęgła.
Czujnik ten demontuje się poprzez przekręcenie całego czujnika do miejsca nacięć w podstawie i wysunięciu w górę w stronę kierownicy całego czujnika.

Czujnik sam jest nie rozbieralny mnie się udało delikatnie rozgiąć zatrzaski i wysunąć zawieszony króciec.

Pozdrawiam
KWOZ

Awatar użytkownika
gregi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: gregi » 23 maja 2010, 20:11

Czy mówisz o tym białym pod pedałem sprzęgła ,który jak piszą koledzy odpowiada też za kontrolę pracy tempomatu,po naciśnięciu pedału tempomat się wyłącza.
Mnie kiedyś urwał się ten cycek co wystaje z czujnika podczas awarii ,rozleciało się mocowanie pedału z wysprzęglikiem : cenzura : miałem stracha.Nic się chyba nie dzieje bo jeżdżę już ponad rok i wszystko działa,albo mi się tylko zdaje.

KWOZ

Re: Lybra - lampka sygnalizacyjna "Hill Holder"

Post autor: KWOZ » 25 maja 2010, 22:27

Awaria tego czujnika nastąpiła dokładnie w takim samym momencie jak u Ciebie. Pedał zanurkował w podłodze czego przyczyną było ześlizgnięcie się mocowania pedału na popychaczu sprzęgła - pikanterii dodaje fakt, że stało się to dokładnie w momencie kiedy miałem ruszyć z pod świateł na masakrycznie zakorkowanym skrzyżowaniu.
Zdenerwowany kopnąłem pedał w górę i również odłamałem białą końcówkę elementu ruchomego czujnika.
Na szczęście prowizorycznie zaczepiłem pedał na popychaczu i zjechałem z skrzyżowania.
W domu znalazłem odłamaną część, zdemontowałem czujnik, rozebrałem go, przykleiłem to co odpadło do tego co zostało ustawiłem długość wysunięcia części ruchomej i problem z lampką zniknął.

Odkryłem przy okazji, że mam hill holder, nadmienię że tempomat mam również.

Pozdrawiam
KWOZ

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”