Witam,
Zapaliła mi się lampka sygnalizacyjna na desce rozdzielczej w części obrotomierza, w instrukcji obsługi nie ma jednak wytłumaczenia czego dotyczy.
Lampka ta znajduje się pod lampką ESP (otoczony strzałką trójkąt z wykrzyknikiem) a jej wygląd to samochód na małym wzniesieniu otoczony pełnym kołem z dwiema klamrami.
Czy ktoś wie co ta lampka oznacza i co sygnalizuje oraz jakie środki zaradcze należy podjąć aby zgasła?
Pozdrawiam
Krzysztof
Lybra - lampka sygnalizacyjna "Hill Holder"
Re: Lybra - lampki sygnalizayje
hej hej
moze chodzi o lampke od systemu HILL HOLDER?\
znalazla sie inna
pozdraiwam
moze chodzi o lampke od systemu HILL HOLDER?\
znalazla sie inna

pozdraiwam
-------------------------
Wg. instrukcji lampka HILL HOLDER to kwadrat z gwiazdką w jego górnej części.
A lampka o której pisze kolega KVOZ w instrukcji nie występuje.
A lampka o której pisze kolega KVOZ w instrukcji nie występuje.
Usterka usunięta.
Lampka ta sygnalizuje awarię HILL HOLDER. Przyczyną okazało się zawieszenie czujnika, który znajduje się przy pedale sprzęgła.
Czujnik ten demontuje się poprzez przekręcenie całego czujnika do miejsca nacięć w podstawie i wysunięciu w górę w stronę kierownicy całego czujnika.
Czujnik sam jest nie rozbieralny mnie się udało delikatnie rozgiąć zatrzaski i wysunąć zawieszony króciec.
Pozdrawiam
KWOZ
Lampka ta sygnalizuje awarię HILL HOLDER. Przyczyną okazało się zawieszenie czujnika, który znajduje się przy pedale sprzęgła.
Czujnik ten demontuje się poprzez przekręcenie całego czujnika do miejsca nacięć w podstawie i wysunięciu w górę w stronę kierownicy całego czujnika.
Czujnik sam jest nie rozbieralny mnie się udało delikatnie rozgiąć zatrzaski i wysunąć zawieszony króciec.
Pozdrawiam
KWOZ
Czy mówisz o tym białym pod pedałem sprzęgła ,który jak piszą koledzy odpowiada też za kontrolę pracy tempomatu,po naciśnięciu pedału tempomat się wyłącza.
Mnie kiedyś urwał się ten cycek co wystaje z czujnika podczas awarii ,rozleciało się mocowanie pedału z wysprzęglikiem
miałem stracha.Nic się chyba nie dzieje bo jeżdżę już ponad rok i wszystko działa,albo mi się tylko zdaje.
Mnie kiedyś urwał się ten cycek co wystaje z czujnika podczas awarii ,rozleciało się mocowanie pedału z wysprzęglikiem

Re: Lybra - lampka sygnalizacyjna "Hill Holder"
Awaria tego czujnika nastąpiła dokładnie w takim samym momencie jak u Ciebie. Pedał zanurkował w podłodze czego przyczyną było ześlizgnięcie się mocowania pedału na popychaczu sprzęgła - pikanterii dodaje fakt, że stało się to dokładnie w momencie kiedy miałem ruszyć z pod świateł na masakrycznie zakorkowanym skrzyżowaniu.
Zdenerwowany kopnąłem pedał w górę i również odłamałem białą końcówkę elementu ruchomego czujnika.
Na szczęście prowizorycznie zaczepiłem pedał na popychaczu i zjechałem z skrzyżowania.
W domu znalazłem odłamaną część, zdemontowałem czujnik, rozebrałem go, przykleiłem to co odpadło do tego co zostało ustawiłem długość wysunięcia części ruchomej i problem z lampką zniknął.
Odkryłem przy okazji, że mam hill holder, nadmienię że tempomat mam również.
Pozdrawiam
KWOZ
Zdenerwowany kopnąłem pedał w górę i również odłamałem białą końcówkę elementu ruchomego czujnika.
Na szczęście prowizorycznie zaczepiłem pedał na popychaczu i zjechałem z skrzyżowania.
W domu znalazłem odłamaną część, zdemontowałem czujnik, rozebrałem go, przykleiłem to co odpadło do tego co zostało ustawiłem długość wysunięcia części ruchomej i problem z lampką zniknął.
Odkryłem przy okazji, że mam hill holder, nadmienię że tempomat mam również.
Pozdrawiam
KWOZ