Lybra - jak dobrze kupić

Moderator: stabraf

premolo
Dopiero zaczyna na naszym forum

zakup lancii

Post autor: premolo » 18 mar 2008, 19:46

Musze przyznac ze jestem PRAWIE zdecydowany Teraz pozostaje kwestia znalezienia dobrego egzemplarza ... :D Mieszkam w 3 miescie ,zwiedzilem kilka autohandlii i ani sladu lancii.. :( W zastepstwie rozwazam jeszcze stilo 1.9 Jeszcze raz dzieki wielkie

Awatar użytkownika
pawcio1
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: zakup lancii

Post autor: pawcio1 » 18 mar 2008, 20:05

"premolo" pisze:Musze przyznac ze jestem PRAWIE zdecydowany Teraz pozostaje kwestia znalezienia dobrego egzemplarza ... :D Mieszkam w 3 miescie ,zwiedzilem kilka autohandlii i ani sladu lancii.. :( W zastepstwie rozwazam jeszcze stilo 1.9 Jeszcze raz dzieki wielkie
Fajnie że się prawie zdecydowałeś :P ale pamiętaj żeby dokładnie zbadać autko przed zakupem,bądź ostrożny i nie wierz w żadne słowo handlarzy i komisów,bo można się naciąć i potem narzekać że Lancia to słabe auto... :?
Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Lancia Lybra

Post autor: Simon » 18 mar 2008, 20:10

Lybry szukaj raczej w necie a nie w przypadkowych autohandlach. I nie przywiązuj się do mysli, że uda Ci się ją znaleźć w okolicy miejsca zamieszkania. To jest rzadki model po który się opłaca pojechac dalej :) Ja po swoją jechałem 250km :)

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz jakąś starą dyskusję porównującą Stilo z Lybrą ( to częsty dylemat osób kupujących Lybre, tak samo jak AR 156 ). Stilo warto kupić dla silników JTDm, i dla bardzo praktycznego kufra w wersji SW. Ale poza tym to nie ta klasa, nie to wyposażenie, nie ten design i nie ten "feeling" :)
Lancia Lybra 1.9 JTD LX Berlina
Paganini Black
Kilka fotek

premolo

Lancia Lybra

Post autor: premolo » 18 mar 2008, 21:21

Szukam,a wlasciwie rozgladam sie po necie od dluzszego czasu :nie ma zbyt duzego wyboru.....a dodatkowo troche zniecheca mnie mysl ze bede jechal np do mielca (z sopotu) a na miejscu okaze sie ze samochod 'z rozmowy' i' na zywo' to 2 rozne auta :wink: Mam rodzine w Italii ,ale szczerze mowiac nie zastanawialem sie nad sprowadzeniem samochodu z zagranicy Pozdrawiam wszystkich forumowiczow

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Lancia Lybra

Post autor: Simon » 18 mar 2008, 21:24

Te z Mielca to se daruj - ze 2 albo 3 stoją tam już chyba pół roku :) Jak szukałem to pamietam, że był taki koleś w Pile, który często sprowadzał ładne Lyberki.

A w sumie do Łodzi nie masz tak daleko ( jak do Mielca ) więc.. www.lanciateam.pl - i już masz Lybre - ostatnio dużo nowych nawieźli.
Lancia Lybra 1.9 JTD LX Berlina
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
Kis79
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lancia Lybra

Post autor: Kis79 » 18 mar 2008, 22:04

"Simon" pisze: To jest rzadki model po który się opłaca pojechac dalej :) Ja po swoją jechałem 250km :)
Wlasnie, a ja po swoja ponad 1000 km w jedna strone : yesyes :
Lybra SW Lx 2.4 JTD , YZF 750 R
Obrazek

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Lancia Lybra

Post autor: wujekp » 18 mar 2008, 22:11

"premolo" pisze:Szukam,a wlasciwie rozgladam sie po necie od dluzszego czasu :nie ma zbyt duzego wyboru.....a dodatkowo troche zniecheca mnie mysl ze bede jechal np do mielca (z sopotu) a na miejscu okaze sie ze samochod 'z rozmowy' i' na zywo' to 2 rozne auta
Zobacz może co ma na tapecie LT http://www.lanciateam.pl
Oczywiście musisz mieć świadomość że jak w każdym przypadku musisz ją na spokojnie i dokładnie obejrzeć i nie licz na specjalną okazję, bo chłopaki muszą na tym zarobić. Ale, abstrahując od opinii na ich temat na forum (oczywiscie poszukaj w archiwum) masz wg mnie znacznie większą szansę kupić samochód w rozsądnym stanie niż w przypadku innych handlarzy/komisów.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

grzegorzp4

Re: Lybra - jak dobrze kupić

Post autor: grzegorzp4 » 27 cze 2010, 12:03

W najbliższym czasie liczę się z myślą zakupu Lyberki 1.9 kombi 115km (2002 i wzwyż) i przeczytawszy już większość owego forum nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: Czy istnieje możliwość sprawdzenia autentyczności przebiegu podłączając auto pod komputer w ASO? Czy Lybry są wypasażone w tzw hodometr? Czy istnieje możliwość cofnięcia hodometru?

shap

Post autor: shap » 28 cze 2010, 13:54

grzegorzp4 pisze:W najbliższym czasie liczę się z myślą zakupu Lyberki 1.9 kombi 115km (2002 i wzwyż) i przeczytawszy już większość owego forum nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: Czy istnieje możliwość sprawdzenia autentyczności przebiegu podłączając auto pod komputer w ASO? Czy Lybry są wypasażone w tzw hodometr? Czy istnieje możliwość cofnięcia hodometru?
tutaj jest trochę..:
viewtopic.php?f=14&t=35124&hilit=hodometr
viewtopic.php?f=14&t=39462&hilit=hodometr+lybra
viewtopic.php?f=14&t=18770&start=0&hilit=hodometr+lybra

zeke66

Post autor: zeke66 » 29 cze 2010, 7:45

Witam serdecznie wszystkich miłośników LANCII.

Również nosze się z ogromnym zamiarem zakupu Lancii Lybra. Niewątpliwy wpływ na moja decyzję miał program "Zakup kontrolowany", w którym zaprezentowano tenże pojazd. Wobec powyższych rozpocząłem poszukiwania LANCII na terenie Górnego Śląska. Znalazłem kilka ciekawych egzemplarzy, przynajmniej z punktu widzenia totalnego amatora.
Jednocześnie, w związku z moją laicką wiedzą, chciałbym zapytać, czy po dokonaniu wszelkich wstępnych przeze mnie możliwych oględzin oraz po dokonaniu jazdy próbnej, zgodnie ze wskazówkami zawartymi na forum, wizyta w serwisie FIAT-a jest w stanie potwierdzić moje uwagi, przypuszczenie? Czy może jednak jakiś niezależny przyglądzik w stacji diagnostycznej, czy może tylko niezależni mechanicy? Nie ukrywam, że brak mi totalnie doświadczenia w tej materii. Od kilku lat jeżdżę jednym, zresztą pierwszym autem, który kupiłem w zasadzie w ciemno. Jeszcze szybkie pytanko dla szczęśliwych posiadaczy dzieci i jasnej alcantary. Jak to wypada w takom zestawieniu?? Jak trudne, lub łatwe jest utrzymanie tego materiału w czystości.
Pozdrawiam

dalv

Post autor: dalv » 30 cze 2010, 17:57

zeke66 pisze:Jeszcze szybkie pytanko dla szczęśliwych posiadaczy dzieci i jasnej alcantary. Jak to wypada w takom zestawieniu?? Jak trudne, lub łatwe jest utrzymanie tego materiału w czystości.
Pozdrawiam
Sam się nad tym zastanawiam. Ale to chyba jak ze skórą na kanapie :D

Rafako

Post autor: Rafako » 01 lip 2010, 14:26

zeke66 pisze:Jeszcze szybkie pytanko dla szczęśliwych posiadaczy dzieci i jasnej alcantary. Jak to wypada w takom zestawieniu?? Jak trudne, lub łatwe jest utrzymanie tego materiału w czystości.
Pozdrawiam
Jeśli dzieci w samochodzie pozostają pod czujnym nadzorem (tak, wiem, to trudne) i nie korzystamy np. z McDrive tylko "tracimy" te pół godzinki po trasie, żeby zjeść junk food w środku, to utrzymanie alcantary w czystości nie sprawia problemu, tak jak i każdej innej tapicerki.
Dla przykładu:
dzieci mojego brata (sztuk 3) przy każdej (nawet bylejakiej podróży rzędu 150 km) zjadają 30 kg batonów czekoladowych i po 6 kanapek ociekających majonezem i ketchupem lub 2 big mac i wiaderko coli wzięte na szybko z drive'a. W środku w każdym jego samochodzie jaki miał, niezależnie od tapicerki (w volvo mieli skórę w VW pół alcantarę a w obecnej maździe czy windstarze - welur) jest zawsze kosmiczny syf i smród, który uczciwego człowieka odrzuca na 6 metrów od tego "autochlewu" (bo po co sprzątać resztki jedzenia, które spadły pod siedzenie :?: :roll: ).
Jak jego dzieci wsiadły do naszej Lybry, to nie mogły się nadziwić, że w samochodzie może być tak czysto ;)

Wracając zaś do meritum - drobne zabrudzenia z alcantary można łatwo i szybko usunąć za pomocą specjalnej pianki sonax-a, zaś z poważnym zabrudzeniem spokojnie poradzi sobie profesjonalna myjnia samochodowa (taka co nie boi się alcantary oczywiście) bo pierze się profesjonalnym odkurzaczem piorącym tak samo jak standardowy welur (niektórzy w Kappie nawet ściągali tapicerkę z foteli i prali w pralce, w Lybrze nie polecam z uwagi na obecność poduszek w fotelach).
Serdecznie pozdrawiam.

zeke66

Post autor: zeke66 » 02 lip 2010, 8:29

Proszę o pomoc przy zakupie LYBRY :)
Wyszukałem kilka, jeszcze wczoraj było ich więcej, ale chyba się sprzedały :( Poniżej zamieszczam kilka interesujących mnie pozycji. Proszę o poradę w zakresie tych pojazdów: cena nieodbiegająca, względny stan, możne jakieś doświadczenie z tymi komisami, zastanawiające przebiegi. Każda rada jest dla mnie bardzo cenna. Z góry bardzo dziękuje.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1090814224" onclick="window.open(this.href);return false;

http://otomoto.pl/lancia-lybra-navi-kli ... 08688.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://allegro.pl/show_item.php?item=1094306689" onclick="window.open(this.href);return false;

http://otomoto.pl/lancia-lybra-1-9-jtd- ... 79922.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://allegro.pl/show_item.php?item=1097761615" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
lulu85
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lulu85 » 02 lip 2010, 9:10

- W tej pierwszej masz niewątpliwy plus że autem jeździł ktoś od 2 lat, dokumentuje itp. Z tego co czytam poprzedni właściciel też dokumentował. Pieniądze krzyczy duże jak za 10 letnie auto ale rzetelnie opisał. Poza tym krajowy egzemplarz, możesz zobaczyć jak zniósł eksploatację w kraju o wspaniałych autostradach. Ja bym go obejrzał i się zastanowił.

- Historia drugiej Lybry jest trochę pokręcona gdyż są 2 równoległe ogłoszenia - jedno PL a drugie bodajże na mobile.de - ktoś opisywał historię kontaktu i oglądania jej ale nie jestem teraz w stanie poszukać tego na forum.Ew. ktoś inny albo później.

- Co do tych trzech Lybr w dieslu z ostatnich trzech linków:
Z doświadczenia powiem Ci że zakup 10 letniego w ogóle nie znanego diesla to jak seks w Tajlandii bez osprzętu. Czy to "klubowa" czy ogłoszenie - musiałbyś sprawdzić dokładnie auto na komputerze, logi dynamiczne i statyczne, ocenić stan sprzęgła i dwumasu (łącznie z 1500 + robota), doładowania turbosprężarki, (regeneracja od 700 do ja płaciłem 1900 w Mielcu), wtryskiwacze - kosztu nie znam, mały nie jest ale śledząc forum padają zdecydowanie rzadziej aniżeli np przepływomierz (Bosch od 200 do 450 pln.). Zawór EGR też potrafi szwankować - 2 szkoły: zaślepiacze i wymieniacze (wymiana samego el.zaworu to ok. 400 pln. ) no i trzeba wyczyścić cały syf z kolektora.

Diesle są warte zakupu ale trzeba odżałować te 200-500 pln. na dokładne sprawdzenie w ASO albo u znajomego szpeca od diesla. Mieszkasz powiedziałbym że w zagłębiu Lybry JTD - na pewno Codee przybliży Ci jak wygląda eksploatacja 1.9 JTD , bargaw3181 ma Kappę TDS ale ogarnia tematy wszelakie ;) , Fugaz ma Lybrę JTD i wielu innych.
Były :
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD

zeke66

Post autor: zeke66 » 02 lip 2010, 10:18

bardzo dziękuje za odpowiedź.
Znalazłem jeszcze coś takiego:

http://otomoto.pl/lancia-lybra-1-9-jtd- ... 72321.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ta ostatnia oferta już nie aktualna.
Też myślałem o tej zagazowanej. I z tego co czytałem, ten silnik dość dobrze to znosi.
Będę ją oglądał i ocenię. Faktycznie na pewno ciekawsze jest kupienie starszego auta z historią niż młodszego bez. Nie omieszkam dobrze się potargować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”