Lybra - piszczenie podczas dłuższej jazdy
Lybra - piszczenie podczas dłuższej jazdy
Witam
Ostatnio podczas jazdy min 10km samochód zaczyna mi piszczeć(coś w przednim kole), początkowo myślałem że jakiś kamyczek wlazł między klocki hamulcowe a tarcze ale dzwięk powtarza się już od ok 1 miesiąca, także kamyczek chyba już by się zatarł. Te objawy zaczeły się po wymianie klocków hamulcowych i końcówki drążka - nie wiem czy ma to coś do siebie.
Proszę o pomysły co to może być
Ostatnio podczas jazdy min 10km samochód zaczyna mi piszczeć(coś w przednim kole), początkowo myślałem że jakiś kamyczek wlazł między klocki hamulcowe a tarcze ale dzwięk powtarza się już od ok 1 miesiąca, także kamyczek chyba już by się zatarł. Te objawy zaczeły się po wymianie klocków hamulcowych i końcówki drążka - nie wiem czy ma to coś do siebie.
Proszę o pomysły co to może być
Lancia Lybra 1.9 JTD 110
Re: Lybra - piszczenie podczas dłuższej jazdy
Nasmaruj "klocki" tam gdzie trzeba to będzie cicho, chyba że łożysko koło Ci się zaczyna odzywać!
hmmmCodee pisze:Nasmaruj "klocki" tam gdzie trzeba to będzie cicho, chyba że łożysko koło Ci się zaczyna odzywać!

Lancia Lybra 1.9 JTD 110
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Najlepiej smarem miedziowanym po powierzchni gdzie klocek przesuwa się w zacisku.Wcześniej oczywiście trzeba wszystko dokładnie wyczyścić.
Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Czyli wiąże się to z rozebraniem na częsci.... nie wiem czy dam rade.... Czy to jakoś specjalnie trudne? jakies nietypowe sruby?
Lancia Lybra 1.9 JTD 110
- blantek212
- Forumowicz/ka
Ja tez tak miałem, tyle tylko ze jak zaczęło piszczeć, to po lekkim wciśnięciu pedału hamulca przestawało, puściłem pedał i znowu piszczało, myślałem ze to łożysko, choć jego zużycie najczęściej objawia się narastającym szumem wraz ze wzrostem prędkości lub przy jezdzie po łuku, oddałem auto do mechanika i wymienili mi jedno łożysko, chwilę był spokój ale potem znowu zaczęło piszczeć, okazało się że klocki były złej twardości.......
Nie przesadzaj ! Podnosisz auto do góry z jednej strony , ściągasz koło . Zacisk jest mocowany do jarzma dwoma śrubami "13" . Odkręcasz obie i zacisk masz w rękach . Może zawisnąć na przewodzie hamulcowym . Wysuwasz klocki z jarzma ( tu trzeba delikatnie , żeby nie urwać przewodu od kontrolki grubości okładzin ) i możesz spokojnie wszystko czyścić .Piotr84 pisze:Czyli wiąże się to z rozebraniem na częsci.... nie wiem czy dam rade.... Czy to jakoś specjalnie trudne? jakies nietypowe sruby?
Natomiast sądząc po objawach z obu twoich wątków - ja obstawiałbym jednak łożysko . I tu raczej nie dasz rady sam ...
Jest w każdym sklepie motoryzacyjnym smar do klocków - taka mała saszetka alu.
mam tak samo. Jak lekko nacisne hamulet to przestaje. Więc wydaje mi się że to klocki. Pytanie zasadnicze, czy w takim razie musze klocki wymieniać skoro piszczenie nie jest aż tak uciązliwe? Czy takie klocki hamulcowe mogą spowodować psucie się bądź szybsze amortyzowanie innych części, np tarczyblantek212 pisze:Ja tez tak miałem, tyle tylko ze jak zaczęło piszczeć, to po lekkim wciśnięciu pedału hamulca przestawało, puściłem pedał i znowu piszczało, myślałem ze to łożysko, choć jego zużycie najczęściej objawia się narastającym szumem wraz ze wzrostem prędkości lub przy jezdzie po łuku, oddałem auto do mechanika i wymienili mi jedno łożysko, chwilę był spokój ale potem znowu zaczęło piszczeć, okazało się że klocki były złej twardości.......
Lancia Lybra 1.9 JTD 110
Jest na to dość prosta odpowiedź i rada - najzwyczajniej w świecie zrobił się Wam "rant" na tarczy. Pod wpływem ciepła (gorąco na dworzu oraz rozgrzana tarcza hamowaniem) metal się rozszerza i zaczyna obcierać o klocek. Powinno pomóc przetoczenie tarcz (tył) lub wymiana (przód).
Ja miałem podobnie, jednak u mnie w rachubę wchodziła tylko wymiana.
Swoją drogą - denerwujący objaw
Ja miałem podobnie, jednak u mnie w rachubę wchodziła tylko wymiana.
Swoją drogą - denerwujący objaw