lybra1,9 pisze:Krzysiek82 pisze:
Kolejny raz dziękuję za cenne informacje, a tym bardziej diagnozę. Rozumiem, że poza tym parametrem, wszystko inne jest w jak najlepszym porządku? Teraz muszę poczytać o tym regulatorze i jego czyszczeniu, czy to się gdzieś oddaje, czy samemu wykonuje... A jakie jego wartości są wręcz wzorowe?
Nie wiem,a anliza Twoich pomiarów nie jest mi potrzebna.
To nie rozumiem. Skąd zatem wiesz, że ten mój regulator jest przytkany? Na podstawie czego wysunąłeś taki wniosek, skoro nie są potrzebne Ci moje wyniki (czyli nie zaglądałeś do nich?)?
lybra1,9 pisze:Czytając Twoje posty odnoszę wrazenie jakbyś nie miał zielonego pojecia o logice działania wtrysku Common Rail.Zamiast szukać dlaczego ten parametr ma być taki a nie inny w danym momencie Ty szukasz przyczyn dlaczego jest nie okey.Proponuję abys najpierw zapoznał sie z logiką /zasadą/działania systemu CR a potem szukał dlaczego coś nie trybi a nie odwrotnie.
Pewnie nie wiem sporo, jak nie większość, do tej pory czytałem jak to działa i z czego się składa. Mam schemat ogólny ukazujący zasadę działania CR. Wiem, że jest pompa wysokiego ciśnienia, niskiego, regulator, czujniki, wszystko idzie do ECU, ok, ok... Ale, skąd ja mam znać szczegóły jakie ciśnienie powinno być akurat przy 3500 obrotów? Albo czy zawór powinien być otwarty 35 czy 45%? Ja nie mam dokumentacji technicznej tych silników, nie mam żadnych opracowań. BA! Jak pojechałem do Fiata, to tamci mistrzowie też strzelili karpia i usłyszałem "mogę coś poszukać w katalogu, ale niech mi pan da dzień / dwa"... Sorry, nie jestem mechanikiem, nie mam 40 letniej praktyki w naprawie samochodów. Wszystko co wiem, to żmudne czytanie i czytanie i jeszcze raz czytanie for internetowych, artykułów i poradników. A i tak twierdzę, że to kropla w morzu potrzeb. Większość ludzi nie interesuje się jak to działa albo dlaczego nie działa, a ci co wiedzą nie dzielą się wiedzą. A ja, biedny użytkownik takiego silnika, nie mam do kogo pojechać!!! Przecież nie będę jechał kilkaset kilometrów do Warszawy, aby tak jakiś fachowiec zaglądnął. W tym jest problem. Byłem we Wrocławiu w niby dobrym warsztacie. Przepraszam, ale mam wrażenia mieszane. Po prostu. A u siebie w mieście? Porażka do potęgi n... Mam tego DTE, nie dość że dużo pozycji jest niedostępnych (brak opracowania mi się wyświetla), to jeszcze potrafią być zdania pourywane, a parametrów też często nie ma podanych...
lybra1,9 pisze:Co do wykresów/połączę odpowiedż na inne Twoje pytanie/przepływomierza nie nalezy go ogarniac bez innych parametrów silnika/połozenie potencjometru gazu,otwarcie egr,etc/-ponieważ możesz sie bardzo rozczarować.
Teraz przehodzac do sedna sprawy jakim regulator cisnienia paliwa;
Musisz otwarcie jego rozpatrywać w funkcji obrotów silnika i czasu wtrysku,jak również przy określonej ilości przepływającego powietrza.
Co turbiny/a raczej zaworu upustowego/można go w bardzo prosty sposób sprawdzić,sprawdzając przy okazji pracę innych czujników-jakich pogłówkuj?A zobaczysz jakie to proste.Już na sam koniec-czyszczenie regulatora cisnienia opisywał kol.Jan123456,wystarczy poszukać.
Pozdrawiam.
Tak, wiem. Czytałem ten wątek. Absolutnie nie używać żadnych szczotek drucianych ani nic z tych rzeczy. Jak pisałem wyżej, ja osobiście i pewnie większość użytkowników tych samochodów, nie jesteśmy w stanie sobie tego przeanalizować w zależności od obrotów, ciśnienia, itd. Nie mamy środków, wiedzy ani doświadczenia. ALE, trzeba sobie jakoś radzić, stąd pytania na forum.