Lybra - jak podłączyć do radia odtwarzacz multimedialny ???
-
- Forumowicz/ka
Re: Lybra - jak podłączyć do radia odtwarzacz multimedialny
Dzięki, domyślam się też, że potrzebny jest jakiś dodatkowy przełącznik toru fonii(czy też wizji) a czy ktokolwiek ma może któryś ze wspomnianych filmików?
Ciekawi mnie możliwość sterowania ustrojstwem z ICS-a i kierownicy. Poza tym gdzieś widziałem filmik jak gościu przełączał tor video(a może audio+video, nie pamiętam), za pomocą przycisku trip i że podobno tylko ICSy w nowszych Lybrach tak mają.
Czyli generalnie nic nowego w tej materii nie powstało, żaden zmodyfikowany wsad pamięci ICS-a/czytnika navi, żadna magiczna metoda bez przełącznika toru fonii/wizji, żaden replacement unit za ICS-a. Szkoda, jestem ciekaw tylko, czy jest możliwość wyświetlania dodatkowego obrazu z fonią, a jednoczesne wskazania komunikatów na ICS-ie.
Ciekawi mnie możliwość sterowania ustrojstwem z ICS-a i kierownicy. Poza tym gdzieś widziałem filmik jak gościu przełączał tor video(a może audio+video, nie pamiętam), za pomocą przycisku trip i że podobno tylko ICSy w nowszych Lybrach tak mają.
Czyli generalnie nic nowego w tej materii nie powstało, żaden zmodyfikowany wsad pamięci ICS-a/czytnika navi, żadna magiczna metoda bez przełącznika toru fonii/wizji, żaden replacement unit za ICS-a. Szkoda, jestem ciekaw tylko, czy jest możliwość wyświetlania dodatkowego obrazu z fonią, a jednoczesne wskazania komunikatów na ICS-ie.
pitrek pisze:Witam wszystkich
Czy ktoś z was może mi wytłumaczyć fachowo ( nie braże się jak też będą jakieś foty dodane ) jak podłączyć taki odtwarzacz
http://www.sony.pl/product/usb-media-pl ... SeriesHome" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
do radia seryjnego wersja bez nawigacji...
lybra 1.8 benz 2002r
z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc
Po długich walkach z tym udało się zrobić jeśli są chętni to mogę się podzielić jak to zrobić

Chętni są na pewno
jakiś czas temu zrobiłem układ z włoskich schematów ale nie działa przełączanie przyciskiem trip, no i trochę odpuściłem temat. Z chęcią bym zobaczył jak sobie z tym poradziłeś.

Była:
Lybra 2.4JTD Intensa '03
Lybra 2.4JTD Intensa '03
na początku trzeba wyjąć radio 
sprawdzamy z tyłu radia czy mamy takie wejście na taką końcówkę:

ja to mamy to zaczynamy od kupna odtwarzacza ja kupiłem o taki:
teraz będziemy potrzebować kabla by połączyć odtwarzacz a radio ,do tego polecam kupno eurozłącza o długości około 2 m .
Jedną stronę kabla ucinamy i łączymy naszą końcówkę 13pin
będziemy jeszcze potrzebować wzmocnienia sygnału z odtwarzacza do tego celu służy LM1881N i jego zasilanie za pomocą stabilizatora napięcia 7805 .
łączymy wszystko według tego schematu

sprawdzamy z tyłu radia czy mamy takie wejście na taką końcówkę:

ja to mamy to zaczynamy od kupna odtwarzacza ja kupiłem o taki:

teraz będziemy potrzebować kabla by połączyć odtwarzacz a radio ,do tego polecam kupno eurozłącza o długości około 2 m .
będziemy jeszcze potrzebować wzmocnienia sygnału z odtwarzacza do tego celu służy LM1881N i jego zasilanie za pomocą stabilizatora napięcia 7805 .

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2012, 0:41 przez stabraf, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nie klepiemy posta pod postem!/DUDI/ Połączyłem posty.
Powód: Nie klepiemy posta pod postem!/DUDI/ Połączyłem posty.
Cała ta operacja dotyczy chyba radia bez navi ,czy takpitrek pisze:teraz będziemy potrzebować kabla by połączyć odtwarzacz a radio ,do tego polecam kupno eurozłącza o długości około 2 m .

Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
Tu szczegółowo można się za poznać jak to działa wszystko ,zobaczyć przykładowe projekty Włochów : 
Ja wykonałam taką operacje na radiu bez navi .
kontynuując jeszcze musimy podłączyć dźwięk. Z eurozłącza wykorzystujemy piny 2 R+ ; 4 masa ; 6 L+ podłączamy to wcześniej zakupionej odpowiedniej kostki i zamieniamy z niebieską kostką z tylu radia
tak to ma wyglądać:
Odtwarzacz też wymaga zasilania. Robimy analogicznie jak do wzmacniacza sygnału, tylko zamiast 7805 montujemy trochę mocniejszy 78S05- tu już musimy go umieścić na radiatorze (całkiem spory musi być )
Jeśli ktoś ma jakieś pytania na każde pytanie odp
pozdrawiam miejcie dużo cierpliwości ...
powodzenia

Ja wykonałam taką operacje na radiu bez navi .
kontynuując jeszcze musimy podłączyć dźwięk. Z eurozłącza wykorzystujemy piny 2 R+ ; 4 masa ; 6 L+ podłączamy to wcześniej zakupionej odpowiedniej kostki i zamieniamy z niebieską kostką z tylu radia
tak to ma wyglądać:

Odtwarzacz też wymaga zasilania. Robimy analogicznie jak do wzmacniacza sygnału, tylko zamiast 7805 montujemy trochę mocniejszy 78S05- tu już musimy go umieścić na radiatorze (całkiem spory musi być )
Jeśli ktoś ma jakieś pytania na każde pytanie odp
pozdrawiam miejcie dużo cierpliwości ...
powodzenia

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2012, 0:48 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie klep posta pod postem, tylko kliknij "zmień". Połączyłem, poprawiłem linki.
Powód: Nie klep posta pod postem, tylko kliknij "zmień". Połączyłem, poprawiłem linki.
wielkie dzięki, po nowym roku zobaczę czy nie popełniłem jakiegoś błędu.
Była:
Lybra 2.4JTD Intensa '03
Lybra 2.4JTD Intensa '03
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Łukasz
witam ja też zacząłem się bawić z podłączeniem tunera dvb-t pod ics bez navi i tak już trwa to tydzień efekty są takie wszystko było by pięknie ale na tunerze dvb-t http://allegro.pl/tuner-dvb-t-wiwa-hd50 ... 08549.html nie działa może wiecie na jakim tunerze pójdzie i jest to sprawdzone
w tunerze kupionym na allegro ustawiłem ntsc i scart RGB oraz rozdzielczość 480i lub 480p ale zrywa synchronizacje obraz się rozjeżdża i skacze podłączyłem stare dvd samsunga i działa pięknie ale dvd jest padnięte i słabo czyta płyty wiec postanowiłem podłączyć inne jvc i na tym jest tak samo jak na tunerze dvb-t
cały układ zbudowałem na schemacie lybra_nonav2-1.pdf
moje spostrzeżenia są takie układ csync na lm1881n nie spełnia swojego zadania podłączając go obraz się trochę stabilizuje ale nie na tyle żeby można było przełączyć przyciskiem trip(tuner dvb-t i inne dvd) w przypadku tego dvd samsunga jest on w ogóle zbędny ics przełącza się po przytrzymaniu trip 3sekundy i wszystko jest super
http://www.youtube.com/watch?v=k5Am2nR9 ... e=youtu.be
koledzy może macie pomysł jak rozwiązać problem stabilizacji obrazu lub podpowiecie jaki tuner dvb-t wam się sprawdza i dlaczego lm1881n nie spełnia swojej roli
w tunerze kupionym na allegro ustawiłem ntsc i scart RGB oraz rozdzielczość 480i lub 480p ale zrywa synchronizacje obraz się rozjeżdża i skacze podłączyłem stare dvd samsunga i działa pięknie ale dvd jest padnięte i słabo czyta płyty wiec postanowiłem podłączyć inne jvc i na tym jest tak samo jak na tunerze dvb-t
cały układ zbudowałem na schemacie lybra_nonav2-1.pdf
moje spostrzeżenia są takie układ csync na lm1881n nie spełnia swojego zadania podłączając go obraz się trochę stabilizuje ale nie na tyle żeby można było przełączyć przyciskiem trip(tuner dvb-t i inne dvd) w przypadku tego dvd samsunga jest on w ogóle zbędny ics przełącza się po przytrzymaniu trip 3sekundy i wszystko jest super
http://www.youtube.com/watch?v=k5Am2nR9 ... e=youtu.be
koledzy może macie pomysł jak rozwiązać problem stabilizacji obrazu lub podpowiecie jaki tuner dvb-t wam się sprawdza i dlaczego lm1881n nie spełnia swojej roli
Ja też miałam trochę kłopotów z tym ale nie takie ...
Mianowicie wedle schematu "lybra_nonav2-1.pdf " sygnał idzie z pinów 17 i 19 na LM1881N ,gdzie przy mim tunerze DVB-T Signal HD-507 były nie podłączone zaś podpięte w piny 18 i 20 ,może pod te piny spróbuj się podłączyć .
Mianowicie wedle schematu "lybra_nonav2-1.pdf " sygnał idzie z pinów 17 i 19 na LM1881N ,gdzie przy mim tunerze DVB-T Signal HD-507 były nie podłączone zaś podpięte w piny 18 i 20 ,może pod te piny spróbuj się podłączyć .
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Łukasz
kurcze próbowałem tak ale nic z tego spróbuje jeszcze jutro kupić taki tuner jak twój ale będzie lipa jak nie zadziała no ale cóż takie ryzyko
a jakie zrobiłeś ustawienia z w tunerze w zakładce obraz
pisałem do ciebie maila jestem z cz-wy więc może bym do ciebie podjechał popatrzył co i jak może by się udało coś wymyślić
witam dziś nie udało mi się kupić tunera który polecałeś ale udało się kupić coś takiego
http://allegro.pl/ferguson-ariva-t65-mi ... 91003.html według schematu "lybra_nonav2-1.pdf " nie poszło brak był głosu i obraz skakał przylutowałem piny od głosu na pin 2 i 6 a 17 i 19 na 18 i 20 dalszym ciągu nie chodziło
potrzebny był jeszcze dodatkowo ekran pomiędzy scart a złączem 13 pinowym plus do tego ekranu mostek z pinem 18 złącza scart
wszystko śmiga jak złoto

dzięki pitrek za podpowiedź
pisałem do ciebie maila jestem z cz-wy więc może bym do ciebie podjechał popatrzył co i jak może by się udało coś wymyślić
witam dziś nie udało mi się kupić tunera który polecałeś ale udało się kupić coś takiego
http://allegro.pl/ferguson-ariva-t65-mi ... 91003.html według schematu "lybra_nonav2-1.pdf " nie poszło brak był głosu i obraz skakał przylutowałem piny od głosu na pin 2 i 6 a 17 i 19 na 18 i 20 dalszym ciągu nie chodziło
potrzebny był jeszcze dodatkowo ekran pomiędzy scart a złączem 13 pinowym plus do tego ekranu mostek z pinem 18 złącza scart
wszystko śmiga jak złoto

dzięki pitrek za podpowiedź
- zajacyoo
- Forumowicz/ka
- Imię: Piotrek
Panowie w temacie, jak fachowo nazywa się ten kabel? Chce coś takiego na allegro znaleźć i nie radze sobie http://lancialybra.mlemo.gr/doityoursel ... p3_aux.htm
Chodzi mi o ten z niebieską kostką i jackiem z drugiej strony.
Chodzi mi o ten z niebieską kostką i jackiem z drugiej strony.
Jest: Lancia Lybra SW 1.9 JTD 01'
- zajacyoo
- Forumowicz/ka
- Imię: Piotrek
Dzieki ale już znalazłem, trzeba tylko troche pomyśleć:D
Jest: Lancia Lybra SW 1.9 JTD 01'
[quote="biniloluk"]kurcze próbowałem tak ale nic z tego spróbuje jeszcze jutro kupić taki tuner jak twój ale będzie lipa jak nie zadziała no ale cóż takie ryzyko
wszystko śmiga jak złoto

dzięki pitrek za podpowiedź[/q
Każdy inny tuner jest inny i trzeba do każdego indywidualnie podejść .
To co muszą mieć to wejście na USB ,eurozłącze ... też ważne by w ustaleniach ustawic na RGB oraz NTSC ...
rozdzielczość to obojętna jaka bynajmniej u mnie tak było .
Dobrze ,że dałeś rade
Myślę dobrze coś takiego zrobić sobie polecam .
wszystko śmiga jak złoto

dzięki pitrek za podpowiedź[/q
Każdy inny tuner jest inny i trzeba do każdego indywidualnie podejść .
To co muszą mieć to wejście na USB ,eurozłącze ... też ważne by w ustaleniach ustawic na RGB oraz NTSC ...
rozdzielczość to obojętna jaka bynajmniej u mnie tak było .
Dobrze ,że dałeś rade

Myślę dobrze coś takiego zrobić sobie polecam .