Lybra - alufelgi na zimę?

Jakuda
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - alufelgi na zimę?

Post autor: Jakuda » 30 lis 2010, 20:11

Witajcie.
Czy używacie w zimie alusów? Coś im się może stać?
w Mazdzie odchodził mi lakier bezbarwny i paskudnie wyglądał- w tych takiego chyba nie ma.
Nie wiem czy poprzedni właściciel jeździł na nich w tą porę roku.
Z góry dziękuję za poradę.
Pozdrawiam
Kuba
Ostatnio zmieniony 30 lis 2010, 22:00 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę tytułować tematy zgodnie z zasadami

Awatar użytkownika
jaro1959
Klubowicz
Klubowicz

Re: alusy w lybrze na zimę?

Post autor: jaro1959 » 30 lis 2010, 21:02

Przed ubiegłą zimą szukałem stalowych felg na opony zimowe ale trafiły mi się za parę groszy alufelgi od Alfy. Nic się z nimi nie dzieje pomimo że na pewno mają parę lat.
Lybra 1,9 jtd SW ,Ypsilon 1,1 , (wcześniej 14 szt. innej Włoszczyzny)

Awatar użytkownika
Jano
Klubowicz
Klubowicz

Re: alusy w lybrze na zimę?

Post autor: Jano » 30 lis 2010, 22:02

Jeżeli powłoka lakiernicza nie jest na nich w dobrym stanie, sól i chlorek przy ostrej zimie zrobią swoje. Przynajmniej tak było w moim wypadku.
Lybra 2,4 JTD CF3

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Re: Lybra - alufelgi na zimę?

Post autor: Dudi » 30 lis 2010, 22:10

Trzy zimy jeździłem na fabrycznych alusach do Lybry. Teraz mam dodatkowy komplet takich samych alusów na zimę. Ogólnie są bardzo wytrzymałe i bez obaw można ich używać. Jedynie trzeba dbać bardziej o dekielki i pastować częściej specjalną pastą do chromu. Trochę szybciej w zimie zużywają się znaczki Lancii na tych dekielkach.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Sebastian

Post autor: Sebastian » 01 gru 2010, 7:57

Jakuda pisze:Czy używacie w zimie alusów?
2,5 sezonu zimowego przejeździłem swoją Lybrą na oryginalnych felgach aluminiowych (udało mi się dokupić kpl. tych felg w cenie kpl. nowych felg stalowych do Lybry (15`)) - oznak zniszczeń "zimowych" całkowicie brak. IMO jeżeli kupisz poprawnie wykonane felgi (a oryginalne do Lybry może trafić za naprawdę fajne pieniądze) to nie masz się co martwić.

Pozdrawiam.
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 01 gru 2010, 8:02

i wszystko zależy od tego gdzie i jak jeździsz.....
Ja niestety połowę trasy do roboty mam w tragicznych warunkach.
Gdy jeździłem espero na allusach (5 ramienne) pierwszej zimy po tygodniu były juz pogięte i trza było prostować....kilka dziur+poślizg+krawężnik i naprawde allus pada :| , dlatego do lybry kupiłem komplet felg stalowych, bo nie chciałem ryzykować.
Dlatego zastanów się jak zimowa pora wygląda twoja droga...czy jest zawsze pięknie odśnieżona i przejezdna, czy przypomina pole bitwy na którym nie trudno o niespodzianki, bo samą wytrzymałośc "lakieru" i wpływu soli oraz temperatury bym się nie martwił.
QV...soon:)

Alan

Post autor: Alan » 01 gru 2010, 8:17

dlaczego zimą nie jeździ się na alu? bo się od krawężników odbijano...stąd się to chyba wywodzi :P alu łatwo uszkodzi stalówki nie szkoda :) ja latam na alu

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Sebastian

Post autor: Sebastian » 01 gru 2010, 8:27

Heathen pisze:i wszystko zależy od tego gdzie i jak jeździsz.....
Ja niestety połowę trasy do roboty mam w tragicznych warunkach.
To dokładnie jak ja. A do tego jeszcze weź pod uwagę, że na co dzień jeżdzę po Wrocławiu, który nie słynie z prostych i równych autostrad.
Heathen pisze:Gdy jeździłem espero na allusach (5 ramienne) pierwszej zimy po tygodniu były juz pogięte i trza było prostować....kilka dziur+poślizg+krawężnik i naprawde allus pada :|
Wiesz - uderzenie w krawężnik może uszkodzić każdą felgę, nie mówiąc już o pozostałych elementach zawieszenia. Także to, że Ty uderzyłeś już po tygodniu jeżdżenia świadczy albo o Twoim pechu, albo o tym, że zima lekko zaskoczyła Twoją czujność ;)
Powtórzę - poprawnie wykonane felgi aluminiowe spokojnie dają radę w eksploatacji zimowej. Teraz też właśnie szukam sobie na spokojnie drugiego kpl. do swojego auta - właśnie na zimę. I na pewno będzie to jakiś kpl. aluminiowy - tak samo jak zrobiłem użytkując Lybrę.

Pozdrawiam,
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 01 gru 2010, 8:57

Sebastian pisze: Powtórzę - poprawnie wykonane felgi aluminiowe spokojnie dają radę w eksploatacji zimowej. Teraz też właśnie szukam sobie na spokojnie drugiego kpl. do swojego auta - właśnie na zimę. I na pewno będzie to jakiś kpl. aluminiowy - tak samo jak zrobiłem użytkując Lybrę.
Miliony osób jeździ zimą na allusach:) więc ciężko zaprzeczyć. Ja wziąłem poprawkę na swoje umiejętności i szczęście.
Poprawnie wykonana felga stalowa będzie miała większą wytrzymałość zmęczeniową niż poprawnie wykonana felga aluminiowa:), jednak udarność w niskiej temperaturze maleje dużo bardziej niż w przypadku aluminium, więc nie jest to tak jednoznaczne. Alufelge łatwiej zarysować. Nawet jak nie popęka, nie pokrzywi, to tam gdzie stalówka się lekko przetrze, allus będzie już zarysowany.
QV...soon:)

Jakuda
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jakuda » 01 gru 2010, 23:13

ok to chyba nie mam sie o co bać.
Nie jeżdzę tak dużo-zwłaszcza w zimie.
po krawężnikach sie nie rozbijam- a jeśli już to chyba zwykle opona dostaje pierwsza.
co do dekielków to racja- od kupna są całe jak by ktoś je gotował- takie bąble są.
Dzięki wielkie za porady.

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Post autor: stabraf » 01 gru 2010, 23:16

Też cały czas na alu śmigam i jest oki :D Oprócz tego jednego ściętego znaku i przeskoku przez krawężnik w styczniu : gafa : fela odnowiona i śmigam dalej ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”