Lybra - Xenony po raz enty...
- Barton
- Forumowicz/ka
- Imię: Bartek
Re: Lybra - Xenony po raz enty...
Oczywiście, że podjadę na stacje, Chciałem się tylko dowiedzieć jak się je reguluje, żeby diagnosta mi nie powiedział, że się nie da, a miałem taki przypadek, uwaga! w audi A4 

Gdyby mnie tak powiedział to bym poprosił o dokładne dane osobiste i zgłosił szefowi stacji, że zatrudnia niekompetentnych pracowników jak się reguluje światła to on musi wiedzieć bo podczas przeglądu rejestracyjnego musi je sprawdzić i ustawić.drv pisze:Oczywiście, że podjadę na stacje, Chciałem się tylko dowiedzieć jak się je reguluje, żeby diagnosta mi nie powiedział, że się nie da, a miałem taki przypadek, uwaga! w audi A4
- Barton
- Forumowicz/ka
Światła wyregulowane, diagnosta kompetentny 
Są dwie śruby łatwo dostępne na klucz imbusowy.

Są dwie śruby łatwo dostępne na klucz imbusowy.
- redy19
- Forumowicz/ka
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
To teraz pokazał byś jeszcze raz jak ci swieca światełka tylko trochę bliżej podjedz ściany 

- Barton
- Forumowicz/ka
Chyba Ci to nic nie da ale wklejam fotkę. W rzeczywistości świecą trochę inaczej niż na zdjęciu.redy19 pisze:To teraz pokazał byś jeszcze raz jak ci swieca światełka tylko trochę bliżej podjedz ściany
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- piotrgoralski
- Forumowicz/ka
Ja, prawie jak archeolog, zacząłem czytać temat od początku i stwierdzam co następuje:
Ksenony za 400zł z allegro miałem parę lat temu w Fabii. Świeciły pięknie, jakość super i chyba nawet nikogo nie oślepiałem bo tylko raz zdarzyło mi się żeby ktoś jadący z naprzeciwka zamrugał mi światłami. Policja nie robiła problemów, na przeglądach też o nic nie pytali (a nie miałem wtedy takich znajomości).
Następna sprawa to odłażąca "folia" z lamp w Lybrze. U mnie było to samo jak kupiłem auto. Ale podczas mycia samochodu na myjni ciśnieniowej "bezdotykowej" skupiłem się szczególnie na reflektorach i cała folia zlazła i nie ma po niej śladu. Nie wiem co to było i po co ale uważam że łatwiej tak się tego pozbyć niż polerować pół dnia jakąś pastą.
Kolejna rzecz, słabe światła. Nie wiem do jakich samochodów jesteście przyzwyczajeni, ale moim zdaniem Lybra na zwykłych żarówkach świeci tak samo jak Fabia, Panda, Honda Accord, MG ZT-T na xenonach!. Światła "długie" faktycznie raczej nie powalają, ale nie ma się czego czepić. Jak będę miał nadwyżki w budżecie to zainwestuję w oryginalne lampy xenonowe ale w spryskiwacze i samopoziomowanie nie będę się bawił bo mi się nie chce. W razie gdyby kiedyś zatrzymała mnie Policja to zawsze mam w bagażniku zwykłe halogenowe żarówki które wymienię na miejscu co pozwoli mi uniknąć mandatu.
Na dzisiaj tyle, dziękuję i dobranoc
Ksenony za 400zł z allegro miałem parę lat temu w Fabii. Świeciły pięknie, jakość super i chyba nawet nikogo nie oślepiałem bo tylko raz zdarzyło mi się żeby ktoś jadący z naprzeciwka zamrugał mi światłami. Policja nie robiła problemów, na przeglądach też o nic nie pytali (a nie miałem wtedy takich znajomości).
Następna sprawa to odłażąca "folia" z lamp w Lybrze. U mnie było to samo jak kupiłem auto. Ale podczas mycia samochodu na myjni ciśnieniowej "bezdotykowej" skupiłem się szczególnie na reflektorach i cała folia zlazła i nie ma po niej śladu. Nie wiem co to było i po co ale uważam że łatwiej tak się tego pozbyć niż polerować pół dnia jakąś pastą.
Kolejna rzecz, słabe światła. Nie wiem do jakich samochodów jesteście przyzwyczajeni, ale moim zdaniem Lybra na zwykłych żarówkach świeci tak samo jak Fabia, Panda, Honda Accord, MG ZT-T na xenonach!. Światła "długie" faktycznie raczej nie powalają, ale nie ma się czego czepić. Jak będę miał nadwyżki w budżecie to zainwestuję w oryginalne lampy xenonowe ale w spryskiwacze i samopoziomowanie nie będę się bawił bo mi się nie chce. W razie gdyby kiedyś zatrzymała mnie Policja to zawsze mam w bagażniku zwykłe halogenowe żarówki które wymienię na miejscu co pozwoli mi uniknąć mandatu.

- Przemek
- Klubowicz
- Imię: Przemek
- Kontakt:
piotrgoralski pisze:...Jak będę miał nadwyżki w budżecie to zainwestuję w oryginalne lampy xenonowe ale w spryskiwacze i samopoziomowanie nie będę się bawił bo mi się nie chce. W razie gdyby kiedyś zatrzymała mnie Policja to zawsze mam w bagażniku zwykłe halogenowe żarówki które wymienię na miejscu co pozwoli mi uniknąć mandatu.

P.S.
Tylko uważaj na Volty, może kopnąć!

- piotrgoralski
- Forumowicz/ka
Czepiata się.Przemek pisze:
![]()
![]()
. Jak już założysz żarówki w miejsce xenonów to zamieść jakiegoś manuala...
P.S.
Tylko uważaj na Volty, może kopnąć!
Oczywiście że pominę przetwornice

- Przemek
- Klubowicz
- Imię: Przemek
- Kontakt:
Mogę się z Tobą założyć o koszt tych oryginalnych xenonów, że jeśli już Cię pałki zatrzymają za brak spryskiwaczy i układu samopoziomowania - to żadne wymienianie żarówek na poczekaniu nie uchroni Cię przed zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego. Pozdrawiam, i jak już będziesz jeździł na tych xenonach to powodzenia...
A przeznaczenie folii na reflektorach też było w tym temacie wyjaśnione.
A przeznaczenie folii na reflektorach też było w tym temacie wyjaśnione.
- Barton
- Forumowicz/ka
Wg mnie to ta dyskusja o pseudo ksenonach jest bezsensowna.
Z góry wiadomo, że nie można tego montować, nie spełnia to przepisów, przeszkadza innym kierowcom, dodatkowo trzeba za to płacić i to całkiem sporo.
Po co to wszytko robić? Po co sobie robić problem. Nie rozumiem tego.
Z góry wiadomo, że nie można tego montować, nie spełnia to przepisów, przeszkadza innym kierowcom, dodatkowo trzeba za to płacić i to całkiem sporo.
Po co to wszytko robić? Po co sobie robić problem. Nie rozumiem tego.
- redy19
- Forumowicz/ka
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Dokładnie ja miałem HID-y w swojej Lybrze ale poszły do kosza a w zamian orginał całe lampy xenon różnica jak dzień do nocy co widać na moich fotkach wcześniejszych.
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Ja bym Ci radził te nadwyżki w budżecie przeznaczyć na dobre wakacje w kraju pochodzenia Lybry niż wdrażanie takich pomysłów w życiepiotrgoralski pisze: Jak będę miał nadwyżki w budżecie to zainwestuję w oryginalne lampy xenonowe ale w spryskiwacze i samopoziomowanie nie będę się bawił bo mi się nie chce. W razie gdyby kiedyś zatrzymała mnie Policja to zawsze mam w bagażniku zwykłe halogenowe żarówki które wymienię na miejscu co pozwoli mi uniknąć mandatu.

Zresztą, jeśli całe lampy są w dobrym stanie, odpowiednio ustawione i mamy dobrej jakości żarówki, to światła mijania w Lybrze są bardzo dobre i nie widzę sensu inwestowania w jakieś inne wynalazki.
Możesz opisać jak przerobiłeś kostki ?redy19 pisze:Dokładnie ja miałem HID-y w swojej Lybrze ale poszły do kosza a w zamian orginał całe lampy xenon różnica jak dzień do nocy co widać na moich fotkach wcześniejszych.
Nic się nie przerabia w kostkach wszystko pasuje.baster pisze:Możesz opisać jak przerobiłeś kostki ?redy19 pisze:Dokładnie ja miałem HID-y w swojej Lybrze ale poszły do kosza a w zamian orginał całe lampy xenon różnica jak dzień do nocy co widać na moich fotkach wcześniejszych.
Mam wersję lybry executive ... ze spryskiwaczami. Warto wymienić na xenony ? Faktycznie dużo lepiej jest oświetlana droga ? Co do kostek to pisane było wcześniej że kostki są inne ( ze względu na samopoziomowanie, które podobno znajduje się w jednej z lamp ) ... już sam nie wiem czy wystarczy po prostu przełożyć same reflektory i podpiąć kostki ? nie potrzeba dodatkowych instalacji ? bezpieczników ?argenta67 pisze:Nic się nie przerabia w kostkach wszystko pasuje.baster pisze:Możesz opisać jak przerobiłeś kostki ?redy19 pisze:Dokładnie ja miałem HID-y w swojej Lybrze ale poszły do kosza a w zamian orginał całe lampy xenon różnica jak dzień do nocy co widać na moich fotkach wcześniejszych.