Lybra - błąd w podłączeniu kablem

Awatar użytkownika
lulu85
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - błąd w podłączeniu kablem

Post autor: lulu85 » 05 lip 2010, 23:04

Co do tego Hodometru to się będę sprzeczał - pokazywał cuda w moich 2 kappach - 2.0 20VT z 2000 roku , JTD z 1998 roku.
Na szafie w JTD było 183.000 a hodometr mówił o 262.000
W turbo było jeszcze weselej - 498.000 przebieg szafowy , 230 tyś. hodometr
Były :
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD

Awatar użytkownika
Piotr84
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Piotr84 » 06 lip 2010, 9:36

lulu85 pisze:Co do tego Hodometru to się będę sprzeczał - pokazywał cuda w moich 2 kappach - 2.0 20VT z 2000 roku , JTD z 1998 roku.
Na szafie w JTD było 183.000 a hodometr mówił o 262.000
W turbo było jeszcze weselej - 498.000 przebieg szafowy , 230 tyś. hodometr
hmmm, ktoś ma podobne przypadki czy innym raczej wszystko gra?,
ksk pisze:Co do błędu z silnika to ja na Twoim miejscu sprawdził bym ponownie po tygodniu czy nie pojawił się znowu, jeśli tak, to wtedy wymienić, na razie obserwować.
Jesli chodzi o to to akurat po to kupiłem kabel. Samochód mi staje, nie odpala, wszytko wskazywało że to czujnik położenia wału, ale wolałem się upewnić :) teraz jestem pewien :)

Co do poduszek to sprawdze, lecz wydaje mi się ze to nie to. Kiedys byłem na komputerze u jakiegoś mechanika co mniał komuter boshe i bład był ten sam. Ale spróbuje tak jak mówisz, może podziała :)
Lancia Lybra 1.9 JTD 110

Awatar użytkownika
Moglaj
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Moglaj » 25 sie 2010, 19:40

Hej kupiłem kabelek i nie mam problemu z podłączeniem z silnikiem i abs jedynie z poduszkami nie mogę się podłączyć, jak poprawnie mam zmostkować 1-3 czy 3-7 bo w powyższych postach jest dla mnie nieścisłość. pozdrawiam

argenta67

Post autor: argenta67 » 25 sie 2010, 20:02

Moglaj pisze:Hej kupiłem kabelek i nie mam problemu z podłączeniem z silnikiem i abs jedynie z poduszkami nie mogę się podłączyć, jak poprawnie mam zmostkować 1-3 czy 3-7 bo w powyższych postach jest dla mnie nieścisłość. pozdrawiam
W tym temacie masz wszystko tu

Awatar użytkownika
Rodżer
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Rodżer » 07 lut 2011, 13:03

Witam, pytanko mam takie: jakiś czas temu wyskoczył mi błąd poduszek, zakupiłem co trzeba wykryło błąd napinacza pasażera, bocznej poduszki pasażera, napinacza kierowcy. Kontakt S i kontakt U załatwiły sprawę, przeczyściłem styki pod siedzeniami, wszystkie złączki na kablach w żółtych kondomkach jakie znalazłem w tunelu środkowym i cały duży pomarańczowy wtyk wchodzący do sterownika air bag (chyba tak to się nazywa). Operacja pomogła, udało się wykasować, ale niestety nie wszystko. Pozostaje dokładnie coś takiego jak u Kolegi Piotr84:
blad poduchy.JPG
W Waszych odpowiedziach nie znalazłem co może być tego przyczyną? Pozostałe błędy wykasowałem bez problemu, ten się nie daje. Gdzie szukać przyczyny? A może ten cud sterownik jest walnięty? Tak se myślę, że nie chodzi tu o sterownik silnika (ECU)?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 13:16 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wrzuciłem fotkę na nasz serwer ;)
Item ględziarze i bajdury,/Ciągnący z nieba grubą rentę,/O, łapiduchy z Jasnej Góry,/Z Góry Kalwarii parchy święte,/
I ty, księżuniu, co kutasa/Zawiązanego masz na supeł,/Żeby ci czasem nie pohasał,/Całujcie mnie wszyscy w dupę.
Julian Tuwim

Nitek
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: Nitek » 08 lut 2011, 22:48

miałem ten sam błąd, w wyniku skoków napięcia (np. slaby aku, zabawa klemami) wysypała się pamięć w sterowniku
osobiście kupiłem używkę ale ogólnie to da się ratować stary sterownik chyba poprzez ponowne wgranie softu, chyba w granicach 100 zł na allegro)
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 18:34 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę używać polskich znaków - poprawiłem
Lybra SW 2.4 JTD

Awatar użytkownika
Rodżer
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Rodżer » 09 lut 2011, 8:00

Mówimy o wgraniu softu do sterownika/centralki air bag? Tego co na obrazku pod jedynką?
Obrazek
Rozumiem, że są różne typy i trzeba by z niego odczytać numer...
Item ględziarze i bajdury,/Ciągnący z nieba grubą rentę,/O, łapiduchy z Jasnej Góry,/Z Góry Kalwarii parchy święte,/
I ty, księżuniu, co kutasa/Zawiązanego masz na supeł,/Żeby ci czasem nie pohasał,/Całujcie mnie wszyscy w dupę.
Julian Tuwim

argenta67

Post autor: argenta67 » 09 lut 2011, 18:04

Musza być rożne typy bo są rożne ilości poduszek.

Awatar użytkownika
lgurbiel
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Leszek

Post autor: lgurbiel » 09 lut 2011, 19:40

Sprawdziłem w mojej lyberce programem fiat ecuscan 2.6.1. ilości kilometrów omawianym wcześniej ODOMETERem. I co mi z tego wychodzi ?

licznik km / odometer

155 853 / 262 205,2
155 887 / 262 207,7
155893 / 262 204,0
155 917 / 262 207,2
155989 / 262 206,6
: beczy :

Wychodzi na to że jadę do przodu i do tyłu? :lol:
Lech
Były : VW golf II 1,8 GTI i Golf IV TDI , Corsa C 1,2 16V,Passat 1,8 B3 ,Lancia Lybra 1,9 SW Intensa
Jest:Lancia Y 1,2 8V. oraz KIA Stonic 1,4.Toyota Aygo.

Awatar użytkownika
Piotr84
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Piotr84 » 09 lut 2011, 20:01

Nitek pisze:miałem ten sam błąd, w wyniku skoków napięcia (np. slaby aku, zabawa klemami) wysypała się pamięć w sterowniku
osobiście kupiłem używkę ale ogólnie to da się ratować stary sterownik chyba poprzez ponowne wgranie softu, chyba w granicach 100 zł na allegro)

podasz jakiś link bo nie bardzo wiem czego szukać a mam dosyć tego błędu
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 20:08 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: polskie znaki - poprawiłem
Lancia Lybra 1.9 JTD 110

Awatar użytkownika
Piotr84
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Piotr84 » 11 lut 2011, 10:53

Ktoś się orienuje gdzie w Trójmieście mogą mi zrobić reset i wgrać nowe oprogramowanie do sterownika poduszek??
Lancia Lybra 1.9 JTD 110

Awatar użytkownika
Rodżer
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Rodżer » 28 lut 2011, 10:01

Znalazłem na allegro takie coś:
naprawa sterownika
To chyba powinno pomóc, zastanawiam się tylko czy wysyłanie sterownika, a więc narażenie go na mniejsze lub większe wstrząsy mu nie zaszkodzi? I jeszcze pytanie czy jak go z auta wydłubię to można nim jeździć czy coś wybuchnie? :P
Julian Tuwim

Favo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Favo » 28 lut 2011, 17:28

Chyba większe wstrząsy i wibracje niż podczss jazdy w aucie na naszych dziurawych drogach mu nie grożą :D

Awatar użytkownika
Rodżer
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Rodżer » 09 mar 2011, 12:35

Wynalazałem w Krakowie firmę HiuArt:
http://www.airbag.krakow.pl
pojechałem, wyjęli sterownik, po około godzince założony i wszystko działa i jak Panowie zapewnili w razie "W" poduchy na pewno zadziałają.
Potwierdzili jednocześnie Wasze podpowiedzi, że przyczyną uszkodzenia sterownika są wahania napięcia. W każdym razie nieszczęsna kontrolka zgasła i mam nadzieję więcej jej nie ujrzeć.
Julian Tuwim

kttabor

Post autor: kttabor » 09 mar 2011, 17:13

Witam
Rodżer pisze:Wynalazałem w Krakowie firmę HiuArt:
http://www.airbag.krakow.pl
pojechałem, wyjęli sterownik, po około godzince założony i wszystko działa i jak Panowie zapewnili w razie "W" poduchy na pewno zadziałają.
Potwierdzili jednocześnie Wasze podpowiedzi, że przyczyną uszkodzenia sterownika są wahania napięcia. W każdym razie nieszczęsna kontrolka zgasła i mam nadzieję więcej jej nie ujrzeć.
Ile zapłaciłeś za naprawe sterownika??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”