Lybra - błąd w podłączeniu kablem
Re: Lybra - błąd w podłączeniu kablem
Co do tego Hodometru to się będę sprzeczał - pokazywał cuda w moich 2 kappach - 2.0 20VT z 2000 roku , JTD z 1998 roku.
Na szafie w JTD było 183.000 a hodometr mówił o 262.000
W turbo było jeszcze weselej - 498.000 przebieg szafowy , 230 tyś. hodometr
Były :
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD
hmmm, ktoś ma podobne przypadki czy innym raczej wszystko gra?,lulu85 pisze:Co do tego Hodometru to się będę sprzeczał - pokazywał cuda w moich 2 kappach - 2.0 20VT z 2000 roku , JTD z 1998 roku.
Jesli chodzi o to to akurat po to kupiłem kabel. Samochód mi staje, nie odpala, wszytko wskazywało że to czujnik położenia wału, ale wolałem się upewnićksk pisze:Co do błędu z silnika to ja na Twoim miejscu sprawdził bym ponownie po tygodniu czy nie pojawił się znowu, jeśli tak, to wtedy wymienić, na razie obserwować.

Co do poduszek to sprawdze, lecz wydaje mi się ze to nie to. Kiedys byłem na komputerze u jakiegoś mechanika co mniał komuter boshe i bład był ten sam. Ale spróbuje tak jak mówisz, może podziała

Lancia Lybra 1.9 JTD 110
Hej kupiłem kabelek i nie mam problemu z podłączeniem z silnikiem i abs jedynie z poduszkami nie mogę się podłączyć, jak poprawnie mam zmostkować 1-3 czy 3-7 bo w powyższych postach jest dla mnie nieścisłość. pozdrawiam
W tym temacie masz wszystko tuMoglaj pisze:Hej kupiłem kabelek i nie mam problemu z podłączeniem z silnikiem i abs jedynie z poduszkami nie mogę się podłączyć, jak poprawnie mam zmostkować 1-3 czy 3-7 bo w powyższych postach jest dla mnie nieścisłość. pozdrawiam
Witam, pytanko mam takie: jakiś czas temu wyskoczył mi błąd poduszek, zakupiłem co trzeba wykryło błąd napinacza pasażera, bocznej poduszki pasażera, napinacza kierowcy. Kontakt S i kontakt U załatwiły sprawę, przeczyściłem styki pod siedzeniami, wszystkie złączki na kablach w żółtych kondomkach jakie znalazłem w tunelu środkowym i cały duży pomarańczowy wtyk wchodzący do sterownika air bag (chyba tak to się nazywa). Operacja pomogła, udało się wykasować, ale niestety nie wszystko. Pozostaje dokładnie coś takiego jak u Kolegi Piotr84:
W Waszych odpowiedziach nie znalazłem co może być tego przyczyną? Pozostałe błędy wykasowałem bez problemu, ten się nie daje. Gdzie szukać przyczyny? A może ten cud sterownik jest walnięty? Tak se myślę, że nie chodzi tu o sterownik silnika (ECU)?Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 13:16 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wrzuciłem fotkę na nasz serwer ;)
Powód: Wrzuciłem fotkę na nasz serwer ;)
Item ględziarze i bajdury,/Ciągnący z nieba grubą rentę,/O, łapiduchy z Jasnej Góry,/Z Góry Kalwarii parchy święte,/
I ty, księżuniu, co kutasa/Zawiązanego masz na supeł,/Żeby ci czasem nie pohasał,/Całujcie mnie wszyscy w dupę.
Julian Tuwim
I ty, księżuniu, co kutasa/Zawiązanego masz na supeł,/Żeby ci czasem nie pohasał,/Całujcie mnie wszyscy w dupę.
Julian Tuwim
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
miałem ten sam błąd, w wyniku skoków napięcia (np. slaby aku, zabawa klemami) wysypała się pamięć w sterowniku
osobiście kupiłem używkę ale ogólnie to da się ratować stary sterownik chyba poprzez ponowne wgranie softu, chyba w granicach 100 zł na allegro)
osobiście kupiłem używkę ale ogólnie to da się ratować stary sterownik chyba poprzez ponowne wgranie softu, chyba w granicach 100 zł na allegro)
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 18:34 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę używać polskich znaków - poprawiłem
Powód: Proszę używać polskich znaków - poprawiłem
Lybra SW 2.4 JTD
Mówimy o wgraniu softu do sterownika/centralki air bag? Tego co na obrazku pod jedynką?

Rozumiem, że są różne typy i trzeba by z niego odczytać numer...
Rozumiem, że są różne typy i trzeba by z niego odczytać numer...
Item ględziarze i bajdury,/Ciągnący z nieba grubą rentę,/O, łapiduchy z Jasnej Góry,/Z Góry Kalwarii parchy święte,/
Julian Tuwim
Julian Tuwim
Musza być rożne typy bo są rożne ilości poduszek.
- lgurbiel
- Forumowicz/ka
- Imię: Leszek
Sprawdziłem w mojej lyberce programem fiat ecuscan 2.6.1. ilości kilometrów omawianym wcześniej ODOMETERem. I co mi z tego wychodzi ?
licznik km / odometer
155 853 / 262 205,2
155 887 / 262 207,7
155893 / 262 204,0
155 917 / 262 207,2
155989 / 262 206,6
Wychodzi na to że jadę do przodu i do tyłu?
licznik km / odometer
155 853 / 262 205,2
155 887 / 262 207,7
155893 / 262 204,0
155 917 / 262 207,2
155989 / 262 206,6

Wychodzi na to że jadę do przodu i do tyłu?

Lech
Były : VW golf II 1,8 GTI i Golf IV TDI , Corsa C 1,2 16V,Passat 1,8 B3 ,Lancia Lybra 1,9 SW Intensa
Jest:Lancia Y 1,2 8V. oraz KIA Stonic 1,4.Toyota Aygo.
Były : VW golf II 1,8 GTI i Golf IV TDI , Corsa C 1,2 16V,Passat 1,8 B3 ,Lancia Lybra 1,9 SW Intensa
Jest:Lancia Y 1,2 8V. oraz KIA Stonic 1,4.Toyota Aygo.
Nitek pisze:miałem ten sam błąd, w wyniku skoków napięcia (np. slaby aku, zabawa klemami) wysypała się pamięć w sterowniku
podasz jakiś link bo nie bardzo wiem czego szukać a mam dosyć tego błędu
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 20:08 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: polskie znaki - poprawiłem
Powód: polskie znaki - poprawiłem
Lancia Lybra 1.9 JTD 110
Ktoś się orienuje gdzie w Trójmieście mogą mi zrobić reset i wgrać nowe oprogramowanie do sterownika poduszek??
Lancia Lybra 1.9 JTD 110
Znalazłem na allegro takie coś:
naprawa sterownika
To chyba powinno pomóc, zastanawiam się tylko czy wysyłanie sterownika, a więc narażenie go na mniejsze lub większe wstrząsy mu nie zaszkodzi? I jeszcze pytanie czy jak go z auta wydłubię to można nim jeździć czy coś wybuchnie?
naprawa sterownika
To chyba powinno pomóc, zastanawiam się tylko czy wysyłanie sterownika, a więc narażenie go na mniejsze lub większe wstrząsy mu nie zaszkodzi? I jeszcze pytanie czy jak go z auta wydłubię to można nim jeździć czy coś wybuchnie?

Julian Tuwim
Julian Tuwim
Chyba większe wstrząsy i wibracje niż podczss jazdy w aucie na naszych dziurawych drogach mu nie grożą 

Wynalazałem w Krakowie firmę HiuArt:
http://www.airbag.krakow.pl
pojechałem, wyjęli sterownik, po około godzince założony i wszystko działa i jak Panowie zapewnili w razie "W" poduchy na pewno zadziałają.
Potwierdzili jednocześnie Wasze podpowiedzi, że przyczyną uszkodzenia sterownika są wahania napięcia. W każdym razie nieszczęsna kontrolka zgasła i mam nadzieję więcej jej nie ujrzeć.
pojechałem, wyjęli sterownik, po około godzince założony i wszystko działa i jak Panowie zapewnili w razie "W" poduchy na pewno zadziałają.
Potwierdzili jednocześnie Wasze podpowiedzi, że przyczyną uszkodzenia sterownika są wahania napięcia. W każdym razie nieszczęsna kontrolka zgasła i mam nadzieję więcej jej nie ujrzeć.
Julian Tuwim
Julian Tuwim
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Witam
Ile zapłaciłeś za naprawe sterownika??Rodżer pisze:Wynalazałem w Krakowie firmę HiuArt: