Lybra 1.8 16v - zatarty silnik
Re: Lybra 1.8 16v - zatarty silnik
Panewki wymienione, masz na to dowód?
Zrobiłeś po kosztach no to się nie dziw ze jakiś wymieniacz spartolił robotę.
Były podawane koszta, skoro ktoś zrobił to za bardzo małą kwotę, to niestety...
Jak mamy ci pomóc? Stukające zawory...imho ten wymieniacz ci kity wciska, prędzej bym spodziewał się panewki..
Opisz, co się stało, przedtem z silnikiem, co miałeś niby robione itd itd
Zrobiłeś po kosztach no to się nie dziw ze jakiś wymieniacz spartolił robotę.
Były podawane koszta, skoro ktoś zrobił to za bardzo małą kwotę, to niestety...
Jak mamy ci pomóc? Stukające zawory...imho ten wymieniacz ci kity wciska, prędzej bym spodziewał się panewki..
Opisz, co się stało, przedtem z silnikiem, co miałeś niby robione itd itd
QV...soon:)
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Cezary
ten niby mechanik coś niby szlifował przy walę pod panewko, i zmienił panewki główne oraz korbowodowe , oczywiście olej i filtry i pamiętam coś z przed zatarcia, iż właśnie tak stukało ale głośniej, nie wiem coś tam mówi, że to szklanka któraś na zaworze ale nie wiem ocb
Szklanka na zaworze stuka na górze silnika, tuż pod pokrywą.
Panewka to charakterystyczny dźwięk doły....wprawny mechanik od razu rozróżni.
Jeśli jeden (nie naciągacz?) powiedział że to raczej panewka, to imho jesteś w czarnym tyłku.
Jedyne co to sprawdź u 2 mechaników, jak będziesz miał potwierdzoną panewkę. To wracasz do tego co ci robil, i wymuszasz naprawę !
Panewka to charakterystyczny dźwięk doły....wprawny mechanik od razu rozróżni.
Jeśli jeden (nie naciągacz?) powiedział że to raczej panewka, to imho jesteś w czarnym tyłku.
Jedyne co to sprawdź u 2 mechaników, jak będziesz miał potwierdzoną panewkę. To wracasz do tego co ci robil, i wymuszasz naprawę !
Sorry Heathen ale nie wytrzymałem:Heathen pisze: To wracasz do tego co ci robil, i wymuszasz naprawę !
Ch

Od początku tego wątku, kolega Czajen powtarzał: tanio, Tanio, TANIO
...efekty są teraz widoczne

...niestety ale znam nie jednego takiego "mechanika".
Koledze właścicielowi współczuję, bo niestety, w Lybrze się nie da "po taniości" zrobić, bo to nie golf 1,4 8V i zazwyczaj nie wybacza błędów partaczom

Wiem, bo sam jak chciałem zaoszczędzić w Lybrze, to zamiast wydać 1500 złotych, wydałem 3000 zł

Serdecznie pozdrawiam.
Ps. wątek proponowałbym podkleić ku przestrodze dla potencjalnych nabywców "taniej Lybry", których jest ostatnio coraz więcej

Olek napisałem tak, by zostawić odrobinę nadziei dla autora.
Niestety jestem tego samego zdania co Ty, chociaż dokładnie nie znamy realiów i cen. Bo się okaże że czajen23 zrobił to za 3000zł, i to jest TANIO wg niego, bo w ASO mu zaśpiewali 8000zł...
Niestety jestem tego samego zdania co Ty, chociaż dokładnie nie znamy realiów i cen. Bo się okaże że czajen23 zrobił to za 3000zł, i to jest TANIO wg niego, bo w ASO mu zaśpiewali 8000zł...

-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
AMEN!!!Rafako pisze:Sorry Heathen ale nie wytrzymałem:Heathen pisze: To wracasz do tego co ci robil, i wymuszasz naprawę !
Chmożesz sobie wymusić - odpowie Ci rasowy mechanik...
Od początku tego wątku, kolega Czajen powtarzał: tanio, Tanio, TANIO
...efekty są teraz widocznenotabene, założę się o pół mojej wypłaty, że taki mechanik, który babra się w motorze za bezcen, nie da Ci żadnego potwierdzenia na piśmie, że cokolwiek w czymkolwiek naprawiał, a jak przyjedziesz z reklamacją, to powie Ci, "żebyś sp
lał bo gwarancja była do bramy"...
...niestety ale znam nie jednego takiego "mechanika".
Koledze właścicielowi współczuję, bo niestety, w Lybrze się nie da "po taniości" zrobić, bo to nie golf 1,4 8V i zazwyczaj nie wybacza błędów partaczomi oszczędności właścicielom
Wiem, bo sam jak chciałem zaoszczędzić w Lybrze, to zamiast wydać 1500 złotych, wydałem 3000 zł
Serdecznie pozdrawiam.
Ps. wątek proponowałbym podkleić ku przestrodze dla potencjalnych nabywców "taniej Lybry", których jest ostatnio coraz więcej
To jest jeszcze tak: ktoś ma problem, kosztowny problem, to chce zrobić najtaniej jak się da. Z punktu widzenia każdego człowieka jest to normalne. ALE jeśli wszyscy mówią, że to ma kosztować tyle a tyle, bo poniżej będzie szajs, to należy tego posłuchać. Każdy szuka oszczędności, normalna rzecz, ale są takie sprawy, w których nie ma co oszczędzać, bo się zemszczą.
Druga sprawa: jak widzę ceny Lybr na rynku, to się włos jeży. Teraz pytanie: takie padaki czy taki niedowartościowany samochód? A może to i to. Dlatego jest stara zasada: samochody danej marki, z danego rocznika mają zawsze rozpiętość cenową kilku tysięcy. Nie kupuje się najtańszego. Nie naprawia się w najtańszym zakładzie. Nie kupuje się najtańszych części. Bo na dłuższą metę wychodzi to bokiem.
Dam Ci radę na przyszłość: w Polsce jest mało dobrych mechaników. Mówię to ze swojego i rodziny oraz znajomych doświadczenia. Zaraz mnie tu ktoś zjedzie, że pierdoły prawię, ale sorry, nie zmienię zdania. Jak masz poważną awarię w samochodzie, to szukaj naprawdę dobrego speca. Nie byle jakiego, nie pierwszego lepszego, a już na pewno nie takiego, którego wszyscy odradzają. A każdy pewnie ma takiego w swoim mieście. Nie kuś się ceną, nie kuś się jego bajkami. Chytry traci dwa razy. Stare i dobre powiedzenie.czajen23 pisze:ten niby mechanik coś niby szlifował przy walę pod panewko, i zmienił panewki główne oraz korbowodowe , oczywiście olej i filtry i pamiętam coś z przed zatarcia, iż właśnie tak stukało ale głośniej, nie wiem coś tam mówi, że to szklanka któraś na zaworze ale nie wiem ocb
Niech dla potomnych zastanawiającym będzie fakt że mechanik/wymieniacz/spec/partacz (nie potrzebne skreślić)
Proponuje często:
"Panie, robimy na sprzedaż, czy będzie Pan autem jeździł"
Skoro można zrobić coś tanio, raczej to rozwiązanie dobre nie jest dla kogoś kto auto zamierza użytkować.
Proponuje często:
"Panie, robimy na sprzedaż, czy będzie Pan autem jeździł"
Skoro można zrobić coś tanio, raczej to rozwiązanie dobre nie jest dla kogoś kto auto zamierza użytkować.
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Taki mały OT 
Co do warsztatów polecanych to zapraszam do wpisywania na mapkę LKP warsztatów sprawdzonych przez Użytkowników Lancii. Kiedyś ktoś pewnie będzie szukał w Twojej okolicy sprawdzonego warsztatu

Co do warsztatów polecanych to zapraszam do wpisywania na mapkę LKP warsztatów sprawdzonych przez Użytkowników Lancii. Kiedyś ktoś pewnie będzie szukał w Twojej okolicy sprawdzonego warsztatu
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy
-
mam podobny problem padła uszczelka pod głowicą mechanik mówi że silnik przegrzany olej dostał się do kolektora dolotowego po odkręceniu głowicy olej w cylindrach co robić remontować czy kupić 2 silnik doradźcie ....
Postawiłeś do mechanika czy do wymieniacza, to on podejmuje decyzje co trzeba zrobić. Uszczelka pod głowicą to zwykła naprawa lecz w wersji Lybra 2,0 to i tak bez wyjęcia silnika się nie obejdzie.tygrysek pisze:mam podobny problem padła uszczelka pod głowicą mechanik mówi że silnik przegrzany olej dostał się do kolektora dolotowego po odkręceniu głowicy olej w cylindrach co robić remontować czy kupić 2 silnik doradźcie ....
- Bunkier
- Forumowicz/ka
- Imię: Bartłomiej
declamer pisze:Taki mały OT
Na silnikach znam się tyle co poczytam tu i ówdzie. Z polecenia wybralem się do mechanika który naprawial wcześniej auta znajomych. Pierwsze pytanie: faktura czy bez. Z racji tego ze nie potrzebuje...zostawiam samochód i czesc. Mialem problemy z wyciekiem oleju, z ukladem wspomagania, hamulce zrobil, rozrzad i kilka innych rzeczy. Ceny częsci jakie są takie są. Wiedzialem zanim auto kupilem. Mechanik: nie warto oszczedzac ale nie ma co pakowac się w koszty. Jeśli częsci są z tej samej fabryki tylko z innym znaczkiem..." On to wie, ja nie musze. Place i jestem zadowolony.
-
mechanik montowałem instalację LPG u niego
- brygadzista1
- Klubowicz
- Imię: Hubert
A motor masz 1.8 czy 2.0? Bo piszesz w watku o 1.8 ale mniejsza o to. Jesli silnik masz przegrzany to nie ma wyjscia musisz szukac innego, jesli poszla tylko uszczelka remontuj.
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com