ja zastanawiam sie nad oponami TOYO proxes cf1, oczywiscie w rozmiarze 195/65/15, kolega na audi A3 caly poprzedni rok przejeździł i bardzo sobie chwalił,

pozdrawiam
Moderator: stabraf
Sebastian pisze:bravomeksyk pisze:ciężko mi zrozumieć ludzi, którzy do swoich samochodów montują opony przeznaczone chyba tylko do rajdów po płaskim i suchym... szczególnie do Lancii Lybry, która na fabrycznych 195 i profilu 65 prowadzi się wyśmienicie...
nie zazdroszczę nikomu znalezienia się na 205 w koleinach, dodajmy jeszcze do tego trochę mokrej nawierzchni i nie będziemy wiedzieć, gdzie mamy koła... nie mówiąc o tym, że profil 60, jeśli nie doprowadzi do pęknięcia miski olejowej na wybojach to znacząco pomoże nam pogiąć alusy... nie mówiąc o odciskach na tyłku z powodu uzyskania komfortu podobnego do tego, jakim podróżują kierowcy Fiatów Siena
195 to naprawdę nie jest wąska opona i chyba na polskie drogi najbardziej optymalna do Lybry![]()
Trochę demonizujesz tym stwierdzeniem. Szeroka opona, która rzeczywiście sprawia pewne trudności w koleinach to 225 i szersze. Nasza Lybra na lato ma ogumienie 205/60 R15 (bo na takich oponach przyjechała z Niemiec, a że mają nie całe dwa lata i symboliczne zużycie, to przecież ich nie wyrzucębravomeksyk pisze:ciężko mi zrozumieć ludzi, którzy do swoich samochodów montują opony przeznaczone chyba tylko do rajdów po płaskim i suchym... szczególnie do Lancii Lybry, która na fabrycznych 195 i profilu 65 prowadzi się wyśmienicie...
nie zazdroszczę nikomu znalezienia się na 205 w koleinach, dodajmy jeszcze do tego trochę mokrej nawierzchni i nie będziemy wiedzieć, gdzie mamy koła... nie mówiąc o tym, że profil 60, jeśli nie doprowadzi do pęknięcia miski olejowej na wybojach to znacząco pomoże nam pogiąć alusy... nie mówiąc o odciskach na tyłku z powodu uzyskania komfortu podobnego do tego, jakim podróżują kierowcy Fiatów Siena
195 to naprawdę nie jest wąska opona i chyba na polskie drogi najbardziej optymalna do Lybry
nie kombinujmy - lepsze jest wrogiem dobrego))
daghda pisze:Takie samo... 2.0 przód i tył dla SW przy normalnym obciążeniu (1..
Tak, Lybra z tym silnikiem ma zalecane ciśnienie 2,2 bar.BlackLybraSW pisze:daghda pisze:Takie samo... 2.0 przód i tył dla SW przy normalnym obciążeniu (1..
1,9 jtd SW ma 2,2 a nie 2,0 ? i To jest cisnienie na lato a ja pytam o zimę
Nie możesz. R15 z R16 nie pasuje. Musisz zmienić felgi, albo kupić kolejne opony 16".pawcio-ateny pisze:a ja mam pytanko. Jeśli mam teraz w Liberce 205/55 R16 to mogę na tą samą felgę założyć 195/65 R15 ?