Lybra - pęknięte sprężyny zawieszenia przedniego - masakra!
Re: Lybra - pękniete sprężyny zawieszenia przedniego - masa
BTW,
masz zamiar wymieniać 2 sprężyny czy tylko 1?
z tego co czytałem, to wymieniać należy komplet, jedna stara i jedna nowa nie będą dobrze raczej współparocwać ze względu na inne właściwości fizyczne tej 1.
pozdr
M.
masz zamiar wymieniać 2 sprężyny czy tylko 1?
z tego co czytałem, to wymieniać należy komplet, jedna stara i jedna nowa nie będą dobrze raczej współparocwać ze względu na inne właściwości fizyczne tej 1.
pozdr
M.
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM
Było
Lybra 2,4jtd 136KM
Volvo s60 2,4 Pb 170KM
Było
Lybra 2,4jtd 136KM
Dowiedziałem się co nieco w serwisie fiata o pasywności sprężyn - mianowicie sprężyny od 2.4 jtd pasują chyba jeszcze tylko do 2.0 benzyna (sprawdzane po numerach katalogowych) także do mojej 1.9 JTD SW d..a zbita :]
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
No to kolejny raz przeżyłem pękniętą sprężynę. Wyjeżdżałem z parkingu i przy skręconych kołach usłyszałem huk, jakby ktoś odpalił granat. Okazało się, że wystrzeliła opona (dopiero jeden sezon jeżdżona
), a sprężyna przecięłą ją jak nóż. Nowa sprężyna + opona i robocizna prawie 800 pln
A ostatni raz obie sprężyny wymieniałem 130 tys. km temu (oryginały), bo też jedna pękła, wtedy bez takich strat. Strach się bać.
Dobrze, że jak wyjeżdżałem z parkingu, a nie przy 100 km/h

- Sebastian
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Sebastian
Masakra.Dudi pisze:No to kolejny raz przeżyłem pękniętą sprężynę. Wyjeżdżałem z parkingu i przy skręconych kołach usłyszałem huk, jakby ktoś odpalił granat. Okazało się, że wystrzeliła opona (dopiero jeden sezon jeżdżona![]()
), a sprężyna przecięłą ją jak nóż. Nowa sprężyna + opona i robocizna prawie 800 pln
![]()
![]()
A ostatni raz obie sprężyny wymieniałem 130 tys. km temu (oryginały), bo też jedna pękła, wtedy bez takich strat. Strach się bać.
Teraz też kupiłeś oryginalne?
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
No to miarka się przebrała
Tym razem pękła sprężyna z drugiej strony (ta wymieniona na oryginalną 4 lata temu). Dobrze, ża auto pojechało na przegląd i na podnośniku okazało się, że sprężyna rozpołowiona
Szczęście, że znowu nie rozcięło mi opony
Teraz już nie popuszcze i będzie konkretny paszkwil do FAP (a w podpisie moja klubowa ranga)

Tym razem pękła sprężyna z drugiej strony (ta wymieniona na oryginalną 4 lata temu). Dobrze, ża auto pojechało na przegląd i na podnośniku okazało się, że sprężyna rozpołowiona

Szczęście, że znowu nie rozcięło mi opony

Teraz już nie popuszcze i będzie konkretny paszkwil do FAP (a w podpisie moja klubowa ranga)

Tak kupiłem oryginalneSebastian pisze: Masakra.
Teraz też kupiłeś oryginalne?

-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Adam
Czy mi sie wydaje czy problem wystąpił tylko w wersji diesla??
- mrs.raketa
- Klubowicz
- Imię: Żaneta
Nie straszcie....
Aż się wierzyć nie chce

Dudi, współczuję... można się w
.

Dudi, współczuję... można się w

Lancia Lybra SW 1.9 JTD
...wake up...survive...go 2 bed...
...wake up...survive...go 2 bed...
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
wczoraj i mi się to przytrafiło... Wjeżdżałem do garażu i w pierwszej chwili pomyślałem, że w coś wjechałem lub zahaczyłem. Pod autem zobaczyłem pół zwoju sprężyny...
Pytanie: czy ze sprężynami opłaca się jeszcze coś wymieniać? tak za jednym zamachem
Wiem, że najlepiej wymienić całe zawieszenie ale nie o taką poradę mi chodzi 
Pytanie: czy ze sprężynami opłaca się jeszcze coś wymieniać? tak za jednym zamachem

było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Jeśli amortyzator jest OK, to zamów sobie i wymień przy okazji górną poduszkę amortyzatora. O ile oczywiście od nowości nie była wymieniana. Nie jest droga.
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Pytałem się mechanika i powiedział, że jeśli nie ma jakichś niepokojących trzasków i zgrzytów podczas skręcania kołami to nie trzeba wymieniać... Amortyzatory mam na 78% także jeszcze trochę posłużą. Zamienników sprężyn nie ma, oryginalne będę miał za 260zł sztuka. Mam nadzieję, że na te 120tyś km będę miał z tym spokój
Tak więc sprężyny nie pękają tylko w Lybrach JTD...
Dudi: Czy po wymianie sprężyn miałeś robioną zbieżność?

Dudi: Czy po wymianie sprężyn miałeś robioną zbieżność?
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Teoretycznie ze zbieżnością nic nie powinno się dziać po wymianie sprężyn. Ale warto sprawdzić (ja sprawdzałem i nic nie trzeba było poprawiać).
A z poduszką może być tak jak u mnie - jak już ruszyli, to po wymianie sprężyny pojeździłem tydzień i musiałem jechać wymienić, bo zaczęła stukać...
A z poduszką może być tak jak u mnie - jak już ruszyli, to po wymianie sprężyny pojeździłem tydzień i musiałem jechać wymienić, bo zaczęła stukać...

W autosklep24.pl mamy dostępne spręzyny przednie 178 PLN i tylne 187 PLN. Zamienniki włoskiej produkcji.
Sprężyny tylne zostały wycofane z katalogu Fiata - nie są juz produkowane w oryginale.
Sprężyny tylne zostały wycofane z katalogu Fiata - nie są juz produkowane w oryginale.

2 miesiące temu wymieniałem przednie nie w tak dobrej cenie
ale na lato wymieniam jeszcze tylne 

To są ceny detaliczne. Obowiązuje -10% dla LKPszatan pisze:2 miesiące temu wymieniałem przednie nie w tak dobrej cenieale na lato wymieniam jeszcze tylne

- Kufel
- Dopiero zaczyna na naszym forum
W mojej Lybrze też pękła tyle,że lewa. Kupiłem nowe amorki Monroe i nie mogę dostać sprężyn ;0(( TZN są po 550zł za 1 szt. Zamienników brak, na http://www.autosklep24.pl/pl/c/Zawiesze ... 8/brand/30 niby są ale brak na stanie . Nikt nie może określić czy te od 2.4jtd i 2.0 będą pasowały do 1.9jtd. Raczej wątpię.
Jak ma ktoś namiar gdzie kupić to bardzo proszę o link lub info . Może ktoś zna zamiennik z innego modelu .
Pozdrawiam i Wesołych Świąt dla wszzystkich.
Jak ma ktoś namiar gdzie kupić to bardzo proszę o link lub info . Może ktoś zna zamiennik z innego modelu .
Pozdrawiam i Wesołych Świąt dla wszzystkich.