Lybra - problem z odpaleniem, nie kręci rozrusznikiem

tomas22
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Tomek

Lybra - problem z odpaleniem, nie kręci rozrusznikiem

Post autor: tomas22 » 25 gru 2012, 12:09

Witam,
Jak w temacie nie mogę odpalić Lybry 1.9jtd 105KM wczoraj rano podszedłem chcąc odpalić przekręciła 2 razy i padła. Myśle akumulator ale naładowałem i nic kontrolki świecą normalnie nawet nie gasną a nie kręci co to może być pomóżcie :roll:
Ostatnio zmieniony 25 gru 2012, 16:47 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Prosimy tytułować zgodnie z regulaminem, poprawiłem. Prosimy wypełnić pole "miejscowość" w profilu- wymóg forum. /Polej/

Awatar użytkownika
zajacyoo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Piotrek

Re: NIe mogę odpalić LYBRY

Post autor: zajacyoo » 25 gru 2012, 12:39

A wczesniej paliła bez problemów? Jak ja mialem problemy z odpalaniem przyczyną był czujnik położenia wału, można sprawdzić jego rezystancje, jeżeli pokaże zwarcie to do wymiany. To mi się przydarzyło ale przyczyn może być mnóstwo. Ale na "macanego" trudno cokolwiek znaleźć, pasuje podpiąć do kompa.
Jest: Lancia Lybra SW 1.9 JTD 01'

adamM20
Klubowicz
Klubowicz

Re: NIe mogę odpalić LYBRY

Post autor: adamM20 » 25 gru 2012, 13:08

zajacyoo pisze:A wczesniej paliła bez problemów? Jak ja mialem problemy z odpalaniem przyczyną był czujnik położenia wału, można sprawdzić jego rezystancje, jeżeli pokaże zwarcie to do wymiany. To mi się przydarzyło ale przyczyn może być mnóstwo. Ale na "macanego" trudno cokolwiek znaleźć, pasuje podpiąć do kompa.
...jak dobrze rozumiem to nie jest problem elektroniki ale rozrusznika a konkretnie włącznika elektromagentycznego bendixa. Najprostszym aczkolwiek prymitywnym spsobem sprawdzenia czy jest to uszkodzenie cewki elektromagnesu czy mechaniczne zacieranie się rdzenia, jest lekkie "opukanie" młotkiem korpusu wyłącznika elektromagnetycznego, spróbuj to zrobić i daj info czy rozrusznik zakręcił silnikiem. Sposób ten oczywiście jest tylko i wyłącznie pierwszą próbą detekcji uszkodzenia, która określi dalsze działania w celu trwałego wyeliminowania usterki.

Awatar użytkownika
zajacyoo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Piotrek

Re: Lybra- problem z odpaleniem, nie kręci rozrusznikiem

Post autor: zajacyoo » 25 gru 2012, 13:14

No racja, nie przeczytałem uważnie
Jest: Lancia Lybra SW 1.9 JTD 01'

tomas22

Re: Lybra - problem z odpaleniem, nie kręci rozrusznikiem

Post autor: tomas22 » 25 gru 2012, 18:19

Witam po opukaniu nic nie uległo zmianie. Lybra na pych odpaliła zgasiłem i nadal nie odpala nie kręci rozrusznik. Kontrolki przy przekreceniu kluczyka nie gasną nie wiem w czym problem...

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 25 gru 2012, 18:26

Problem tkwi w rozruszniku. Nie zostaje Ci nic innego jak wyciągnąć go (nie łatwa sprawa) i zregenerować albo oddać samochód do kogoś kto przywróci go do życia.
Istnieje jeszcze możliwość, że któryś kabel nie łączy, ale to mało prawdopodobne, bo wtedy byłyby problemy z ładowaniem również.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

adamM20
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: adamM20 » 25 gru 2012, 18:37

...ok czyli mamy dwie możliwości: spalona cewka włącznika elektromagnetycznego bendixa/zatarty rdzeń cewki lub przerwany obwód cewki włącznika na odcinku cewka-stacyjka. Proponuję w celu wyeliminowania stacyjki lub jej obwodu sprawdzić czy jest napięcie na cewce w momencie przełączenia stacyjki w pozycje start, potrzebne do tego są dwie osoby i multimetr. Jeśli napięcie jest to niestety rozrusznik jest do wyjęcia. Naprawa rozrusznika w takim przypadku nie jest skomplikowana, jedyny problem może stanowić zakup cewki.
Jeśli natomaist napięcia nie ma to wykluczając awarię stacyjki (zdarzało się to we fiatach) być może po prostu wypadł jakiś konektor lub inna bzdeta na przykład przecięcie przewodu itp.
Sprawdź napięcie na cewce i daj info.

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 25 gru 2012, 19:46

Jest jeszcze jedna imho najbardziej prawdopodobna możliwość - wyjechane szczotki i tulejki rozrusznika.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

adamM20
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: adamM20 » 25 gru 2012, 20:00

FXX pisze:Jest jeszcze jedna imho najbardziej prawdopodobna możliwość - wyjechane szczotki i tulejki rozrusznika.
... no tak, pod warunkiem, że można usłyszeć "wyrzucanie bendixa", ja jednak założyłem, że gdyby tomas22 słyszał charakterystyczne "tyknięcie" to powiedziałby nam o tym. Jeśli jednak bendix pracuje (chcarakterystyczne "tyknięcie") to rzeczywiście szczotki lub co gorsza spalony stojan lub wirnik.

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 25 gru 2012, 20:10

Przy czym w Lybrze przy zamkniętych drzwiach trzeba się dobrze wsłuchać, bo to tyknięcie jest słabo słyszalne albo prawie wcale.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

tomas22

Post autor: tomas22 » 25 gru 2012, 21:38

witam
jesli chodzi o to tyknięcie to jakies słychać. Czyli rodzicie wyciągnąć rozrusznik i sprawdzic cewke szczotki itp

adamM20
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: adamM20 » 25 gru 2012, 23:01

... dla pewności sprawdź jeszcze multimetrem napięcie na zasilaniu cewki włącznika elektromagnetycznego i jeśli napięcie podczas pozycji stacyjki start pojawia się to niestety rozrusznik jest do wyjęcia i sprawdzenia/naprawy. Ewentualnie przyłóż rękę do rozrusznika podczas próby startu czy wyczujesz jakieś drgania. To tak dla pewności ponieważ "tykanie" może pochodzić od jakiegoś przekaźnika a wyciąganie rozrusznika nie należy do czynności komfortowych.

tomas22

Post autor: tomas22 » 28 gru 2012, 9:44

witam,
Rozruznik zrobiony wymiana szczotek tulejek i bendixa. Lybra pali jak nowa jestem zadowolony.

adamM20
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: adamM20 » 28 gru 2012, 15:02

tomas22 pisze:witam,
Rozruznik zrobiony wymiana szczotek tulejek i bendixa. Lybra pali jak nowa jestem zadowolony.
: ok2 :

marrog
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Marcin

Post autor: marrog » 04 sty 2013, 18:45

Witam

Mam podobny problem. Dzisiaj żona przyjechała z pracy, ja wsiadłem po jakieś godzinie chcę odpalić a tu nic.
Słychać tylko tyknięcie - jedno i rozrusznik nie kręci. Dzisiaj nie dam rady sprawdzić akumulatora, ale na moje raczej jest ok, bo wszystko normalnie się zapala, kontrolki, radio itd. Nie kręci tylko rozrusznik.
Czy to będzie na 100% wina rozrusznika jak u kolegi wyżej? Szczotki, tulejki ??
Jutro postaram się posprawdzać napięcia czy dochodzą...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”