Kappa - wymiana osłony przegubu

Awatar użytkownika
KrissEB
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Re: Kappa - wymiana osłony przegubu

Post autor: KrissEB » 15 lis 2013, 23:20

I znowu musze się zgodzić z Alanem:)

Ja o mało nie zgubiłem segera z półośki, wtedy pewnie bym mniej optymistycznie się wypowiadał na temat wymiany tej osłony.
Były: Skoda Favorit 1.3 92'
         Skoda Felicja 1.3 95'
         Lancia Kappa 2.0t 16v 96'
         Lancia Y10 1,1 Avenue 92'
         Lancia Y 1,2 - 60 KM 98'
Są:
  Lancia Beta H.P.Executive 2.0 IE 82'- w trakcie remontu
  Lancia Zeta 2.0 Turbo - 147 KM 95'

Alan

Post autor: Alan » 15 lis 2013, 23:23

Co ciekawe, mechanicy proponowali mi założenie jakiś osłon silikonowych. Montuje się je bez rozpinania przegubu z półosią.Po prostu idzie je przeciągnąć przez przegub. Ale jakoś nie byłem zachwycony...

Awatar użytkownika
Borek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Borek » 16 lis 2013, 10:45

Kiedyś w Hondzie wymieniałem manżetę bez zdejmowania przegubu. Kupiłem taki wesoły zestawik - bardziej elastyczna manżeta i taki specjalny lejek do przeciągnięcia jej przez przegub, oczywiście na wazelinie. Zabawa z jej przeciąganiem trwała z godzinę, doliczcie jeszcze pozostałe operacje.

Problem w tym, że wymieniałem manżetę już pękniętą, smar wyleciał, więc po niecałym kwartale pojechałem do mechanika wymienić cały cykający przegub... Ale ta nowa manżetka była cała. ;)
Drop a gear and disappear!

daros1972
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: daros1972 » 19 lis 2013, 19:46

witam, byłem u mechanika z wymianą osłony przegubu, pierwszy problem był z odkręceniem śruby piasty koła, za duży obwód klucza i nie chciał wejść, po szlifowaniu się udało, drugi problem był ze zdjęciem segera z przegubu, trzeci problem to zła osłona, za mały otwór i za chiny nie można było ją naciągnąć, ale sklep był jeszcze czynny i się udało, całość zajęła jakieś 3 godz.

Alan

Post autor: Alan » 19 lis 2013, 19:50

Ile zapłaciłeś za robociznę?

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 19 lis 2013, 20:51

Witam!
"Kilka" osłon przegubów w różnych samochodach wymieniałem i jeżeli nie wystąpiły dodatkowe trudności albo potrzeby, to jak ognia unikałem odkręcania nakrętki przegubu. Po jej odkręceniu i ponownym przykręceniu (nawet, gdy użyjemy klucza dynamometrycznego), nastąpi zmiana napięcia łożyska i w niedługim czasie możemy liczyć się z tym, że trzeba będzie to łożysko wymienić. Dwa lata temu w swojej Kappie wymieniałem osłony przegubów zewnętrznych odkręcając tylko sworzeń wahacza i chyba, ale tu już nie pamiętam czy rzeczywiście trzeba było, sworzeń końcówki drążka kierowniczego.

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”