WITAM ...
Poniżej wybiórcze zestawienie wypowiedzi użytkowników o przeróbkach, problemach ... planach i niezrealizowanych "wizjach" w stosunku do podniesienia parametrów silnika K2,0T20V
intuos pisze:Na g-tecu też jeździłem i też wolę swój soft-nie trzeba się martwić... że za chwilę coś pierdyknie. Jak się uda to kolega znający na wylot te silniki i programy podrasuje troszkę mój oryginalny soft. Osobiście uważam że chip to pomyłka, jedynie program pod silnik ma sens.
kond243 pisze: ... tylko założyłem mbc nie mam peeku tylko stałe 1,3 bara wydech przelot, końcowy supersprint ...
intuos pisze: Kond. ...Pod mbc pisze się program, nie inaczej. Połączenie go z chipem daje chwilowy uśmiech na twarzy, zakładając że samochodem jeździ się rekreacyjnie.
kond243 pisze:g-tec dosc dobrze podlewa paliwem ... (...) ... g-tec mocno przelewa paliwe na seryjnej turbinie. Afr był sprawdzany kilka razy i jest ok nawet mocniej podlane paliwem w całym zakresie obrotów ... (...) ... Tylko turbo musze zrobić na trzecim kółku kompresora i bedzie ok ... (...) ... To że pękaja tłoki po przegrzaniu to wiem i przy okazji ubogiej mieszanki od spalania stukowego kaleczy i denka tłoków i gLowiece znam z autopsji naszczęście nie swojej ...
intuos pisze: ... Co do g-teca.... to na nowej oryginalnej pompie bosch(cały nowy wkład oryginał) ma ciśnienie paliwa dochodzące do 4,5 bara, co niestety nie uchroniło mojego silnika przed tym by padł tłok
kond243 pisze: ... ale też rozważam napisanie programu pod wieksze turbo i mbc. Podejrzewam że nie długo udam sie do Merrora. Tylko turbo zostanie zrobione. ... Seryjne programy mam dwa różnią sie końcówką numeru i rocznikiem ... najlepszy jest ten z 98r 1037356924 06.a501.1
KGB pisze:... jeżeli boicie się o tłoki, to wypada przynajmniej w kontrolkę sondy lambda się zaopatrzyć ...
jaycobe pisze: Osobiście myślę że jedyną osobą od programu jest Merror. Sam się zastanawiałem nad tymi opcjami ale gtec był opcją tańszą i wywnioskowałem z postów z fckp że bezpieczną (najlepszy gotowy chip do tego silnika). Jeżdżę na nim 3 lata, fakt że turbo wzmocnione ale nie narzekam ani trochę. Do Merrora chciałem się wybrać po dalszych planowanych ... modach ale ... odroczyłem te zamiary i tak zostało na gtecu. Myślę że na program warto jechać przynajmniej po:
-przelocie
-mbc
-wzmocnionym turbo
-fmic
... Dalej żeby się bawić w podwyższanie mocy trzeba inwestować w auto naprawdę spore pieniądze m.in sprzęgło, prawdopodobnie wtryski, i zastanawiać się nad kucizną, a i turbo ...
A teraz do rzeczy ... trochę to trwało, ale postanowiłem publicznie podzielić się własnymi doświadczeniami z użytkowania chipów w K2,0T20V. Jako, że człowieka ciekawego zawsze gdzieś "pcha" ... to w stosunku do fabrycznego K2,0T20V mnie z ciekawości zacząło "pchać" w temat bezpiecznego podniesienia parametrów silnika ... ponieważ na forum skąpo jest w usystematyzowane informacje w tym temacie ... co prawdopodobnie wynika z niewielkiej ilości tych aut w użytkowaniu. Przed przystąpieniem do testów zamontowałem dodatkowe wskaźniki: ciśnienia oleju, ciśnienia doładowania oraz monitor(-y) sondy lambda.
Pacjentka to Kappa 2,0T20V ... rozumiana jako FABRYCZNA, tzn. fabryczna turbina i jej sterowanie, fabryczny katalizator i fabryczny wydech, itp. ... oraz fabryczny "zmulony" sterownik: 1037359800_12.A001.1 BOSCH99. Na początek testów poszły GTEC-1 oraz NOVITEC. Miejsce pozyskania chipów znane ... tam gdzie inni testujący już je nabyli. Na każdy z tych chipów poświęcony został bak paliwa lany pod korek, co daje dystans po okolo 700km na każdy chip. Jazda na tych chipach w sposób BEZPIECZNY dla silnika ... wg wskazań monitorów sondy lambda. Jazda w różnych warunkach drogowych, z różnym obciążeniem auta ... z odcinkami dróg szybkiego ruchu (autostrady). Także hamownią była trasa/droga.
WNIOSKI:
Bezkrytyczne zastosowanie chipów GTEC-1 oraz NOVITEC nie jest bezpieczne dla silnika z farbycznym/seryjnym osprzętem: turbina, wydech. W obydwu przypadkach występują zakresy skrajnie ubogiej mieszanki skutkującej przegrzewaniem elementów silnika ... i w takich sytuacjach ECU nie było w stanie zoptymalizować mieszanki na stechiometryczną lub bogatą. Zakresy obrotów z nieprawidłową mieszanka są na dole jak i na górze obrotów silnika. Na obydwu chipach można było jeździć w sposób BEZPIECZNY dla silnika (dzięki kontroli wskazań sondy lambda) ... tylko do prędkości ~140km/h. Powyżej tej prędkości gwałtowne wciśnięcie pedału przyśpieszenia skutkowało powstaniem skrajnie ubogiej mieszanki. Ja z chwilą powstania niekorzystnej mieszanki dążyłem do jej wyeliminowania ... przy niższych prędkościach pomagała redukcja biegu w dół a przy wyższych (np.140km/h) odpuszczałem pedał przyśpieszenia. Nie rozpisuję się o autoadaptacjach i falowaniach ciśnienia doładowania, ponieważ z czasem te zjawiska przemijały. Ogólnie GTEC-1 był fajniejszy wg mnie w testach i był bezpieczniejszy w stosunku do NOVITEC ... ponieważ był bardziej "podlany" paliwem ... i w stosunku do NOVITEC widać to było na monitorze sondy lambda.
Jak ma się użytkowanie GTEC-1 lub NOVITEC na silnikach po "zmianach" ... rozumianych jako turbiny po zmianach, inne wydechy niż fabryczne, to tego nie wiem.
Doznania z jazdy w stosunku do mojego fabrycznego "zmulonego" wsadu były owszem widoczne i cieszące ... ale ... no właśnie jest ALE ... chipy/wsady NIE SĄ BEZPIECZNE dla silnika.
Każdorazowe przełożenie na chip/wsad fabryczny pomimo gorszych osiągów pozwalało BEZPIECZNIE "jeździć" silnikowi ... nawet rozpędzająć auto do 190 km/h ... ECU nadążało z korektą mieszanki do bogatej lub stechiometrycznej ... żadnego problemu z mieszanką ubogą lub skrajnie ubogą.
... No i wtedy zrodził się pomysł aby zorganizować bazę danych wszystkich dostępnych wsadów fabrycznych ... tym bardziej, że są opinie ... że wsady z początku produkcji K2,0T20V, a więc z roku 1998 są LEPSZE od tych ostatnich. Dzięki uprzejmości niektórych kolegów
intuos oraz
kond243 udało się pozyskać wsady z roku 1998 z oryginalnych "kości" ... i są to dwa różne wsady. Na obecną chwilę dostępne są oryginalne wsady (oznaczenia spisane z oryginalnych "kości")
1. 1037356924_04.A324.1 BOSCH'98 - od
intuos
2. 1037356924_06.A501.1 BOSCH'98 - od
kond243
3. 1037359800_12.A001.1 BOSCH'99 - mój "zmulony"
Analizując oznaczenia to ten od
intuos wydaje się być najwcześniejszym/najstarszym ... ja po zmianie mojego "zmulonego" na ten właśnie ... wyraźnie odczułem różnicę poprawy osiągów ... no i najważniejsze ... jest to shamowany wsad producenta, a więc BEZPIECZNY dla silnika.
Ponadto po przeanalizowaniu zasobu wsadów fabrycznych rodzi się pomysł aby zwiększyć osiągi silnika ... na fabrycznym "wyposażeniu" ... ale w sposób BEZPIECZNY ... i nie ukrywam, że z kolegą
intuos "nieśmiało" myślimy nad tym zagadnieniem. Modyfikacji podlegałby fabryczny wsad 1037356924_04.A324.1 BOSCH'98 ... a modyfikację wykonałby
merror. Paliwem "jedynym słusznym" będzie benzyna Pb95 ... bo tym paliwem "żywi" się ten silnik.
Nowy wsad musi być zrobiony pod konkretny silnik np. fabryczny ... i do takiego z
intuos się skłaniamy ... wszelkie zmiany w dolocie, wydechu, zasilaniu itp. sprawiają, że należałoby robić inny wsad ... bo będzie to inny silnik. Pozostanie pytanie do innych chętnych o fabrycznym silniku ... czy będą chętni na taki wsad, bo wiadomo, że to kosztuje ... a temat traktować należy jako rozwojowy ...
Pozdrawiam