Kappa 2.4 JTD - jak zamontować skrzynię biegów?

BĄK
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Tomek

Kappa 2.4 JTD - jak zamontować skrzynię biegów?

Post autor: BĄK » 09 kwie 2015, 13:23

Witam, jak w temacie- wymieniałem sprzęgło teraz muszę skręcić skrzynię z silnikiem alllleeee nie mogę trafić tymi widełkami które ciągną za łożysko oporowe właśnie w łożysko, a dokładniej w uszy tego łożyska. Podpowie mi ktoś jak to zrobić? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2015, 13:58 przez Dudi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Przeniosłem do odpowiedniejszego działu. Poprawiłem pisownię./stabraf/
Był maluszek 650,peugeot405 1.6lpg ,punto1 1.7td, 2x tico800 lpg,kappa 2.4tds a obecnie jest kappa2.4jtd i lybra 2.4jtd

BĄK

Re: Kappa 2.4 JTD - jak zamontować skrzynię biegów?

Post autor: BĄK » 09 kwie 2015, 14:04

dodam że sprzęgło jest używane, ale po przebiegu 20tyś km zauważyłem że kiedy kupuje się nowy docisk łożysko oporowe jest osobno więc nasuwa się pytanie czy można jakoś odczepić łożysko z docisku?
Był maluszek 650,peugeot405 1.6lpg ,punto1 1.7td, 2x tico800 lpg,kappa 2.4tds a obecnie jest kappa2.4jtd i lybra 2.4jtd

carincton
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Damian

Post autor: carincton » 09 kwie 2015, 15:05

Można łożysko dociskowe od docisku odczepić, ale nie musisz tego robić. Jest ono zamontowane na wcisk, tzn. jest na łożysku taki pierścień, który się zaciska i w ten sposób blokuje docisk.
Aby trafić widełkami w uchwyty w łożysku to należy mniej więcej ustawić uchwyty w ten sposób, żeby miały możliwość wejścia w widełki. Potrzebne są dwie osoby. Jedna od strony maglownicy nasuwa skrzynię, a druga od strony widełek. Osoba od strony widełek podczas spinania skrzyni rusza widełkami, żeby zahaczyć o zaczepy łożyska widełkami. Po zsunięciu skrzyni od razu czuć czy widełki weszły na swoje miejsce czy nie. Jeśli wejdą to dźwignia ma około 1 cm luzu, a jeśli się jakoś zablokują, to dźwignia będzie sztywno.Ja to robiłem 3 razy, bo uszczelniacz mi się podwinął i musiałem rozbierać wszystko ponownie, a przy drugim spięciu skrzyni źle weszły widełki i tego nie zauważyłem od razu i po 2-godzinnym skręcaniu wszystko musiałem rozkręcać ponownie, ale za to teraz sprzęgło w kappie mógłbym wymieniać z zamkniętymi oczyma.
Uważaj też, żeby Ci się lewy przegub nie wysunął ze skrzyni, jeśli po wymianie sprzęgła nagle Ci zacznie ciec z lewego przegubu to go musisz po prostu wsunąć, bo się wysunął.

BĄK

Post autor: BĄK » 09 kwie 2015, 19:39

odczepiłem to łożysko skręciłem skrzynie z silnikiem a teraz nie mogę spowodować żeby łożysko wskoczyło w docisk , jak to zrobić żeby wskoczyło w swoje miejsce bo popycham dzwignię od wysprzęglika i nic?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”