maciej_ignys pisze:
Na chwilę się wyłączyłem bo zaczęliśmy tracić grunt a zaczął dominować onanizm detalem. No i myślałem w kategoriach racjonalnych. I myślałem też, choć z Duchem-Dziadka zdarzało mi się niejednokrotnie nie zgadzać, to konstruktywnie. Ale wybacz Bartku, teraz całym moim drobnym cielskiem staję po jego stronie. Możemy się nie zgadzać i to Platońskie wręcz założenie dyskursu, ale sposób się z Tobą nie zgodzić. Dlaczego ?
1. To co robi PO to nie jest "skrajne rozwalanie kraju" cokolwiek nie chciałbyś powiedzieć. Bywają nieporadni, głupi, populistyczni i zachłanni. Ale znacznie mniej niż PiS, co mam nadzieję że ostatnie dwadzieścia kilka stron udowodniło.
2. Proszę poszukaj - za autostrady płacimy bodajże najmniej w Europie - to tylko kwestia liczenia kosztów całkowitych (projekt, wykup ziemi, roboty związane z ekologią, przepusty dla zwierząt, itp...) lub tylko technicznego kosztu wytworzenia. Jak poszukasz pisałem na ten temat elaboraty na tym forum - w porównaniu do III rzeszy to około 40 %
3. Za autostrady nie płacimy najwięcej w Europie, droższe są we Francji, Włoszech nie wspominając o Norwegii w której każdy wjazd do miasta kosztuje więcej niż przejechanie całej Polski. A w DE koszt plakietki jest znacznie wyższy niż 10 000 km po polskich autostradach, patrzmy szerzej.
4. Nie jesteśmy płatnikiem netto tylko budujemy za pieniądze które dostaliśmy za damski ch..., trzymajmy się faktów. Zanim będziemy musieli ten burdel utrzymywać, dawno go nie będzie.
5. Jesteśmy bardzo płytko zadłużeni i koszt spłacania tych zobowiązań nie będzie wysoki - nie mam siły Ci tego udowadniać (albo jak mówimy w Wlkp - EPY) a suma zadłużenia per capita czyli na tak zwany ryj jest jedna z najniższych w Europie.
6. PiS zadłużał Polskę w sposób bardziej szkodliwy niż inne ekipy, gdyż było ta na fali wznoszącej, gdzie można go było redukować. Co nie uzasadnia oczywiście iście bizantyjskich wydatków innych ekip - po prostu czyni z żołnierzy Kaczora jeszcze większych nieudaczników.
7. PiS nie oddał decyzji narodowi tylko utracił możliwość dalszych manipulacji, co mu przychylni nieledwie mogą nazwać utratą możliwości sprawowania rządów. Natomiast rabunek OFE poczyniony przez PO zasługuje oczywiście na lincz. Ale jest tylko wypadkową manipulacji PiSu stawkami i składkami. Tak też się skończy absolutnie idiotyczna idea obniżenia wieku emerytalnego przez PiS - totalny brak odpowiedzialności, zrozumiały dla 12 latka który choćby pobieżnie zapoznał się z Bismarck'owymi ideami. Kompletnym bankructwem tej poronionej idei.
8. Próba udowadniania że ktoś robi cunnilingus Merkel jest tak niedorzeczna jak to że mamy jakiekolwiek predyspozycje do użycia siły - Mickiewicz by się tu do posiku uśmiał nad swoimi XIX wiecznymi wypocinami.
Nie wiem w jakim Bartku kraju żyjesz i co oglądasz na co dzień, choć jak bywam w Łodzi to nocuje na Bałutach
Ale zapraszam Cię na chwilę do kraju w którym żyję ja i Duch Dziadka. Tam tęcza oznacza że po deszczu można zdjąć dach w kabriolecie a nie że nadciąga inwazja pedałów