[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: wujekp » 11 lis 2015, 10:41

Bartek-Lodz pisze:Ja na co dzień mam styczność z nauczycielami mało tego moja mama jest nauczycielem nauczania początkowego z ponad 35 letnim stażem i suchej nitki nie pozostawia na tym całym idiotyzmie jakim jest posyłanie 6 latków do szkoły. Nasza szkoła to nie miejsce dla przedszkolaka. Może gdyby nasza szkoła wyglądała inaczej, może wtedy ale nie w obecnej formie - 6 latek do ławki na 45 minut - DEBIL TO WYMYŚLIŁ.
Może i Twoja mama jest nauczycielem nauczania początkowego z 35 letnim stażem, ale w szkole to chyba dawno nie była (moja mama również jest nauczycielem nauczania początkowego z podobnym stażem, ale w szkole też dawno nie była :D ).
Ani 6 latki, ani 7 latki nie siedzą w dzisiejszych czasach 45 minut w ławkach. Ale to w ogóle nie ten temat. ;)
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
Bartek-Lodz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Bartek-Lodz » 11 lis 2015, 10:53

wujekp pisze:
Bartek-Lodz pisze:Ja na co dzień mam styczność z nauczycielami mało tego moja mama jest nauczycielem nauczania początkowego z ponad 35 letnim stażem i suchej nitki nie pozostawia na tym całym idiotyzmie jakim jest posyłanie 6 latków do szkoły. Nasza szkoła to nie miejsce dla przedszkolaka. Może gdyby nasza szkoła wyglądała inaczej, może wtedy ale nie w obecnej formie - 6 latek do ławki na 45 minut - DEBIL TO WYMYŚLIŁ.
Może i Twoja mama jest nauczycielem nauczania początkowego z 35 letnim stażem, ale w szkole to chyba dawno nie była (moja mama również jest nauczycielem nauczania początkowego z podobnym stażem, ale w szkole też dawno nie była :D ).
Ani 6 latki, ani 7 latki nie siedzą w dzisiejszych czasach 45 minut w ławkach. Ale to w ogóle nie ten temat. ;)
W przedszkolu i szkole jest bardzo często ;)

Tak z ostatniej chwili - dzwoniła kuzynka do mojej żony, jej córka 6-cio latek poszła teraz od września do szkoły. Na czwartek ma pracę domową: przeczytać czytankę na trzech kartkach i streścić to co jest tam napisane 8-O
A na poniedziałek będzie sprawdzian. Najlepsze jest to, że obecnie w przedszkolach jest zakaz nauki czytania!!! Wychodzi na to, że kogoś tu poj : cenzura :
Pomijam już Pana co opisał w necie, jak jego 6-cio latek musiał pisać dyktanda w pierwszej klasie - nie potrafiąc czytać !!!!!!!!!!!!!!!!
Jeżeli nie widzicie tutaj patologi systemu to trzeba będzie rozważyć udanie się do okulisty.
Wynajem aut, auta do ślubu - imprezy okolicznościowe - pojazdy zastępcze z OC sprawcy - pomoc w dochodzeniu roszczeń od ubezpieczycieli
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG, Thesis 3.0 V6 2002 [215] PB+LPG, Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG, Thesis Sportiva 2006 [200KM], Thesis Sportiva 2008 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM], Phedra 2.0 JTD 2005 [110KM], Citroen C8 2.0 JTD 2005 [109KM], Audi A6 C7 2.0 Ultra 2014 [190KM], Audi A8 D3 3.0 2008 [300 KM], Audi S8 D3 5.2 2007 [520 KM],Porsche Cayenne Turbo S 2003 [550 KM]

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 11 lis 2015, 11:07

luka pisze:Nareszcie się objawiłeś :D
Dlaczego w takim razie tak bardzo raziły cię taśmy PO?
Czy złodziej może się równać z osobą, która doprowadza pośrednio lub bezpośrednio do śmierci człowieka? Jakie przestępstwo jest gorsze?
Co masz na myśli i czy naprawdę chcesz rozpoczynać ten wątek? :lol:
wujekp pisze: Natomiast oczywiście osoby, które głosowały na PiS nie przyznają ot tak, że zostały wydymane od razu na wejściu. Naturalnym odruchem jest racjonalizacja naszych wyborów (czego by nie dotyczyły).
Oprócz racjonalizacji ludzka psychika na dużą skalę stosuje jeszcze projekcję. To taki mechanizm rzutowania na innych, własnych, zwykle nieświadomych poglądów, zachowań lub cech.

Otóż mam takie wrażenie, że jestem w tej dyskusji wygodnym obiektem do projekcji dla niektórych dyskutantów, którzy z reguły wiedzą lepiej niż ja, jak się czuję, co myślę i dlaczego głosowałem na pis, i po co mi taki radykalizm i są pewni, że jestem w gruncie rzeczy, małym, ksenofobicznym internetowym trollem ]:-) . Wiedzą też, że w pewnym momencie będę musiał przejrzeć na oczy i opadną mi klapki "pisiora" i boleśnie skończy się mój fanatyzm religijny, a to, że nie praktykuję żadnej religii nie odgrywa tu znaczącej roli. :mrgreen:

Ale taki urok tej dyskusji. :D

belial666 pisze: PS. Zwymiotowałem darbem...
To jedna z ostatnich reakcji obronnych starego, przed przyjęciem nowej prawdy. Nie ma powodów do niepokoju. :mrgreen:

Niestety proces Twojej duchowej przemiany może zostać nie dokończony, ponieważ zostaliśmy napomnieni :nono: za obniżanie poziomu dyskusji. Szkoda bo "VIRGIN SQUAD" dotarł do Twojego Anioła stróża- jest nawet jego zdjęcie ;). Niestety ale chyba nikogo to tutaj nie interesuje ;). Hmm... to mógłby być moment przełomowy. :)))))
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 11 lis 2015, 11:43

Witam!

Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 11 lis 2015, 11:58

Bartek-Lodz pisze: Jeżeli nie widzicie tutaj patologi systemu to trzeba będzie rozważyć udanie się do okulisty.
Nie czytałeś uważnie ;) :
wujekp pisze: Co do idei - tak to rozsądny pomysł. Ale realizacja tego to była katastrofa. Nieprzemyślana i nieprzygotowana.
darbo pisze: że jestem w gruncie rzeczy, małym, ksenofobicznym internetowym trollem ]:-) .
Ty to napisałeś. :D Wcale tak nie myślałem ]:-)

Inna sprawa że ostatnio miałem wrażenie, że pod Twoim nickiem pisze inna osoba.
Ta nerwowość z powodu Macierewicza? :aniol:
Pozdrawiam
Wujek (p)

Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
Bartek-Lodz
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Bartek-Lodz » 11 lis 2015, 11:58

: ok2 :
Wynajem aut, auta do ślubu - imprezy okolicznościowe - pojazdy zastępcze z OC sprawcy - pomoc w dochodzeniu roszczeń od ubezpieczycieli
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG, Thesis 3.0 V6 2002 [215] PB+LPG, Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG, Thesis Sportiva 2006 [200KM], Thesis Sportiva 2008 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM], Phedra 2.0 JTD 2005 [110KM], Citroen C8 2.0 JTD 2005 [109KM], Audi A6 C7 2.0 Ultra 2014 [190KM], Audi A8 D3 3.0 2008 [300 KM], Audi S8 D3 5.2 2007 [520 KM],Porsche Cayenne Turbo S 2003 [550 KM]

ciociaE
Przedstawiciel Regionalny

Post autor: ciociaE » 11 lis 2015, 12:10

Darbo - pisz, pisz :D
Z tym wydymaniem wujek nie musi mieć racji, bo pewnie wiele osób (czy to wyborców PIS czy jakichkolwiek innych) mogło przewidywać/przeczuwać taki rozwój sytuacji.

A co do 6-latków :) Przed posłaniem naszej młodszej pociechy do przedszkola, w roku 2006, czyniliśmy różne starania, żeby weszła od razu do grupy drugiej (i w konsekwencji idąc do szkoły miałaby 6 i pół) - bo urodzona w lutym, świetnie rozwinięta/rozgarnięta wychowywana przy starszej siostrze i jeszcze wielka 'genetycznie' po tatusiu. Nie znalazłam ani jednej osoby w systemie, która by mnie poparła - od dyrekcji przedszkola po psychologa w nim pracującego (teksty o niezabieraniu dzieciństwa dziecku, tego się nie robi własnemu dziecku itd... mimo, że przedszkole przeładowane mega i nie mieli w tym żadnego interesu). Mogłam to jeszcze próbować zmienić na późniejszym etapie, ale już wyrywając ją z jej grupy rówieśniczej, z którą się zżyła w przedszkolu i pakując w całkiem nowe otoczenie.
I nawet wychowawczyni starszej córki z klas I-III (bardzo dobry pedagog) już mi odradzała takie posunięcie. A chwilę później sami wiecie, co się okazało.
Niestety doświadczenia z systemem wskazują na to, że w pierwszej kolejności nie o interes dzieci chodzi bynajmniej i zapewne niejedna osoba mogłaby podać różne przykłady :(
Ostatnio zmieniony 11 lis 2015, 12:20 przez ciociaE, łącznie zmieniany 1 raz.
Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds

Awatar użytkownika
Bartek-Lodz
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Bartek-Lodz » 11 lis 2015, 12:20

Tak, ale to że dziecko jest duże i rozgarnięte nie oznacza, że jest emocjonalnie i społecznie gotowe na pójście do szkoły. Nie twierdzę, że twoja córka nie była ale jeżeli pedagodzy nie wyrazili zgody na posłanie dziecka wcześniej do szkoły to coś w tym musi być - chyba, że pokażesz mi że masz dyplom i jesteś pedagogiem to przepraszam ale jeżeli nie jesteś to o wielu aspektach nie wiesz.
Często ludzie też sami się leczą twierdząc, że lekarze się nie znają - tak też można tylko co z efektami - jeżeli mamy wiedzę to i owszem można ale wszystko ma swoje granice i czasami możemy ją przekroczyć i to nieodwracalnie zarówno jeżeli chodzi o nasze zdrowie jak i nasze dziecko bo decyzje jakie podejmujemy dzisiaj mają wielki wpływ na to co będzie jutro.

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 11 lis 2015, 12:26

Bartek, śmiem twierdzić że wiem więcej o swoim dziecku niż każdy urzędnik, nie wiem jak wykształcony i kompetentny. A przede wszystkim bardziej mi zależy na dobru własnego dziecka.
Urzędnicy niech się właśnie wypowiadają o sprawach systemowych, ale jak widać i to potrafią sp.ć.

A sprawa, o której ciotka pisała to w ogóle jeszcze inna bajka.
Pozdrawiam
Wujek (p)

ciociaE

Post autor: ciociaE » 11 lis 2015, 12:31

Bartek, ale mojej córki nikt nie chciał nawet 'oceniać' - zauważ, że ja chciałam zadziałać nie w wieku jej 6 lat, tylko na etapie 3 lat. Odpowiedź była nie, bo nie - bez żadnej znajomości dziecka przez decydentów. Pisząc rozwinięta/rozgarnięta mam również na myśli, że i emocjonalnie i społecznie była gotowa - gdybyśmy nie byli o tym zdecydowanie przekonani (bo oczywiście była tu zgodność obojga rodziców) - nie czynilibyśmy nic w tym kierunku.

Co do wykształcenia - na studiach wybrałam matematykę nie pedagogiczną - a stosowaną, a równolegle zrobiłam dwuletnie Studium Pedagogiczne UJ (tylko papierów nigdy nie odebrałam, uznając że mi nie będą potrzebne w życiu zawodowym).
Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 11 lis 2015, 12:34

Nie muszę być psychologiem czy pedagogiem, żeby ocenić czy dziecko nadaje się do tego, żeby rozszerzać już dzisiaj swoją wiedzę. To, że nauczyciele byli przeciwni brało się w większości ze strachu i z braku przygotowania do młodszych dzieci i dodatkowych obowiązków z tym związanych.
Widziałem jak rozdygotane i rozhisteryzowane matki robią ze swoich dzieci gamoni nie potrafiących zawiązać sobie butów, a przy odrobinie dyscypliny w szkole podnosiły larum, że jest krzywdzone ich dzieciątko.
Zawsze będzie tak, że część dzieci nie będzie przygotowana, nie jest tutaj ważna ilość lat skończonych. Przecież pisałeś juz Bartek-Łódź że 7 latkowie też nie są do tego przygotowani, to może niech zaczną od 8 lat, przedszkole od np. od 5.
Nie róbmy z dzieci gamoni, dostrzegajmy ich szybszy rozwój a do tego uczmy ich samodzielności, wtedy nauka nawet od 5 lat nie będzie problemem. Gorsze jest właśnie to, ze teraz rodzice dzieci uczą posługiwać się tabletem, a pomagają im zakładać buty. Jak pada deszcz nie wyjdą na podwórko bo się zaziębi, al latem ubierają im czapki i bluzy.
Nasze dzieci muszą w przyszłości rozpychać się na globalnym rynku pracy i to posunięcie, choć nie do końca dobrze przygotowane, pozwoli im by konkurencyjnymi.

Awatar użytkownika
Bartek-Lodz
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Bartek-Lodz » 11 lis 2015, 12:43

ciociaE pisze:Bartek, ale mojej córki nikt nie chciał nawet 'oceniać' - zauważ, że ja chciałam zadziałać nie w wieku jej 6 lat, tylko na etapie 3 lat. Odpowiedź była nie, bo nie - bez żadnej znajomości dziecka przez decydentów. Pisząc rozwinięta/rozgarnięta mam również na myśli, że i emocjonalnie i społecznie była gotowa - gdybyśmy nie byli o tym zdecydowanie przekonani (bo oczywiście była tu zgodność obojga rodziców) - nie czynilibyśmy nic w tym kierunku.

Co do wykształcenia - na studiach wybrałam matematykę nie pedagogiczną - a stosowaną, a równolegle zrobiłam dwuletnie Studium Pedagogiczne UJ (tylko papierów nigdy nie odebrałam, uznając że mi nie będą potrzebne w życiu zawodowym).
Ehh, szkoda pisania normalnie - urzędasy to już inna rasa jest normalnie. Ale jeżeli chciałaś koniecznie dziecko wcześniej poddać edukacji to mając studia+Studium Pedagogiczne walnąć indywidualny tryb nauczania wdrażając go od 6 roku i gdy córa miałby 7 lat poszła by do 2 klasy trybem normalnym.
Wiesz trudno mi powiedzieć gdzie byłaś i jak to załatwiałaś ale wiem, że moja koleżanka, która jest lekarzem chciała swojego syna puścić też rok wcześniej do szkoły. Chłopak mając 4 lata umiał czytać, pisać, liczyć a w exelu robił sobie tabelki i porównywał parametry samochodów - mnie kopara opadła.
Ale co? młody był trzy razy oceniany pod względem profilu emocjonalnego i społecznego i niestety nie było zgody na posłanie go wcześniej do szkoły - jedyne co to zaproponowali, że może iść trybem indywidualnym bo intelektualnie faktycznie był bardzo do przodu.
Najgorsze jest to, że mimo iż poszedł do szkoły prywatnej koleżanka ma duże problemy bo dzieci nie bardzo go akceptują z uwagi, że jest mądrzejszy od nich, wiedzę przyswaja w mig i koleżanka zastanawia się nad indywidualnym tokiem nauczania. Młody obecnie jest w 4 klasie podstawówki a jak z nim rozmawiam to normalnie z dorosłym tak nie pogadasz jak z nim.

Awatar użytkownika
Flyman
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Grzegorz

Post autor: Flyman » 11 lis 2015, 12:47

Dawaj go na forum, może poziom dyskusji się podniesie :-)

Awatar użytkownika
Bartek-Lodz
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Bartek-Lodz » 11 lis 2015, 12:56

luka pisze:Nie muszę być psychologiem czy pedagogiem, żeby ocenić czy dziecko nadaje się do tego, żeby rozszerzać już dzisiaj swoją wiedzę.
Widziałem jak rozdygotane i rozhisteryzowane matki robią ze swoich dzieci gamoni nie potrafiących zawiązać sobie butów, a przy odrobinie dyscypliny w szkole podnosiły larum, że jest krzywdzone ich dzieciątko.
Właśnie się wykazałeś jaki tatuś macho jesteś. Ty wiesz najlepiej i niech dziecko przyswaja wiedzę nie ważne za jaką cenę - nie interesuje Cie psychika dziecka tylko to ile mu do głowy trzeba włożyć i gdzieś masz co mówią pedagodzy i psycholodzy dziecięcy. Ale jak Ci się dziecko w kiblu powiesi to będziesz winnych szukał wszędzie tylko nie u siebie.
Współczuje twoim dzieciom.

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 11 lis 2015, 13:06

Bartek-Lodz pisze:
luka pisze:Nie muszę być psychologiem czy pedagogiem, żeby ocenić czy dziecko nadaje się do tego, żeby rozszerzać już dzisiaj swoją wiedzę.
Właśnie się wykazałeś jaki tatuś macho jesteś. Ty wiesz najlepiej i niech dziecko przyswaja wiedzę nie ważne za jaką cenę - nie interesuje Cie psychika dziecka tylko to ile mu do głowy trzeba włożyć i gdzieś masz co mówią pedagodzy i psycholodzy dziecięcy. Ale jak Ci się dziecko w kiblu powiesi to będziesz winnych szukał wszędzie tylko nie u siebie.
Współczuje twoim dzieciom.
Czytaj ze zrozumieniem, a nie oceniaj. To że twoja mama pracowała w szkole nie upoważnia cię do oceniania rodziców.
Nawet nie chciało ci się zrozumieć tego, co napisałem, tylko wymyśliłeś sobie historyjkę na mój temat.
Pytam chyba już czwarty raz. Dlaczego w takim razie nie od lat 8????
Pytam po raz kolejny, czy dzieci są bardziej rozwinięte dzisiaj czy nie??
Czy jak dzieci płaczą idąc do przedszkola nie powinny tam uczęszczać??
Jaki psycholog wie więcej o dziecku rodzica od jego samego?? Oczywiście nie mówię o rodzicu, który w ogóle ze swoim dzieckiem nie rozmawia.
Jeżeli ty polegasz na opinii innych ludzi jak wychowywać, to rób sobie tak ze swoim dzieckiem, ja nie muszę.
Nie uważam że traumą będzie dla dziecka uczyć się trochę wcześniej niż obecnie, choć do końca tak nie jest, bo po za przypadkami dzieci 6 letnie mają program pomiędzy dawną zerówką a 1 klasą, nie siedzą kilku lekcji po 45 minut itd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”