[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: FXX » 12 lis 2015, 0:05

darbo pisze:
FXX pisze:
darbo pisze:A jakie medium ujawniło wiedzę o istnieniu tego audytu?
Darku, daruj, to było 8 lat temu, żebym to ja pamiętał.

Poza tym to, że likwidacja WSI to było kuriozum i zostało wykonane co najmniej źle potwierdzi każdy niezależny człowiek mający jakąkolwiek wiedzę nt. działania służb wywiadowczych, kontrwywiadowczych, jak również sami wojskowi.
Kamil :)

Co do audytu to informacje z niego pochodzące pojawiły się w Gazecie Wyborczej a potem powtórzyły to inne media - niektóre. Z tym że samego audytu nikt nigdy nie widział; nie można go nigdzie znaleźć. Politycy PIS twierdzą, że nigdy czegoś takiego nie było. Więc tak naprawdę słowo przeciwko słowu; marne to źródło oceny samego procesu likwidacji WSI. Pozwól wiec, że zapytam Cię o to na jakiej podstawie budujesz swoją opinię. Wiem, że jesteś związany z wojskiem. Lecz czy posiadasz jakieś obiektywne informacje na następujące tematy, które sam poruszyłeś kilka wątków wcześniej:
FXX pisze: Jak myślisz dlaczego Macierewicz, po czymś takim szybko się wymiksował z Komisji Weryfikacyjnej?
Jak myślisz, czy dopuszczalne jest, aby żołnierze będący praktycznie na wojnie, mogli zostać bez ochrony wywiadowczej i kontrwywiadowczej?
Jak myślisz, czy ujawnienie listy informatorów, pracowników i osób zarówno cywilnych jak i mundurowych, powiązanych z wywiadem nie stanowi zagrożenia ich życia?
Do tego kilka, jeśli nie kilkanaście procesów o zniesławienie osób zawartych w raporcie...
Doświadczenie nauczyło mnie ostrożnego podchodzenia do wielu oskarżeń związanych z PISem. Jak tylko staram się je (oskarżenia) weryfikować u źródeł to okazuje się, że źródła są niechętne lub podają nieprawdziwe dane.

Oczywiście możemy dyskutować prezentując opinie. Ja swoją a Ty Twoją. Pewnie Twoja będzie tu ważyła więcej, jednakże będzie dalej tylko Twoją subiektywną oceną sytuacji.

Ja zakładam tylko jedno: likwidacja WSI była koniecznym posunięciem. Myślę też, że mogła wygenerować spory opór sporej części tzw. środowiska i powiązanych z nim polityków. Dlatego też zakładam, że część oskarżeń pod adresem Macierewicza może być częścią gry politycznej lub po prostu jest jakąś formą odwetu WSI. Ale może nie mam racji.

Przekonaj mnie obiektywnymi argumentami.
Darku, być może była to i GW.
Znaleźć go nie można, bo jeśli był dokumentem niejawnym to nic dziwnego, że go nie ma w sieci. Reguluje to odpowiednia ustawa o Ochronie Informacji Niejawnych.

Co do argumentów - artykułów, wypowiedzi specjalistów i samych oficerów wojska i WSI jest w Internecie pod dostatkiem. Jednoznacznie oni komentują skutki takiej likwidacji WSI i takiego powstania SKW oraz SWW.
To co napisałem Ci wcześniej jest zgodne z tym co się mówi bądź mówiło w kręgach wojskowych.

Poza tym obiektywnym argumentem z mojej strony jest to, że przez takie działania żołnierze, którzy byli zarówno na misjach w Afganistanie czy Iraku, ale również stacjonowali w innych częściach świata i w samym kraju, zostali bez ochrony wywiadowczej i kontrwywiadowczej. To jest niedopuszczalne i za coś takiego powinny posypać się głowy. Wywiad buduje się latami, a u nas co? Zlikwidowali WSI, założyli SWW i myśleli, że to będzie od razu działać. Niestety zrobił się zonk...
Drugi argument - fakt dążenia p. Macierewicza do ujawnienia nazwisk z jednego z aneksów raportu, co totalnie pogrążyłoby polski wywiad wojskowy.

Tyle ode mnie, nie powiem Ci więcej niż to co znajdziesz w sieci, domyślasz się z jakich względów.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 12 lis 2015, 0:20

wujekp pisze:Może jestem niedzisiejszy, ale dla mnie w życiu ważne są zasady. Dla mnie to nie są puste frazesy. I skuteczność nie musi iść w parze łamaniem zasad.
Zgadzam się z Tobą. Niemniej jednak, na zasadzie mniejszego zła, wybieram w polityce PIS, mimo tego, że byłem przez lata wyborcą UW i PO.
Hobbysta pisze:Witam!

Raport likwidacji WSI: Tutaj

Pozdrawiam
Hobbysta. Wypowiedz się czasem od siebie a nie wklejaj kolejnych linków. Potrafisz przecież pisać - literki są na klawiaturze. :) Pozdrawiam

FXX pisze:
Darku, być może była to i GW.
Znaleźć go nie można, bo jeśli był dokumentem niejawnym to nic dziwnego, że go nie ma w sieci. Reguluje to odpowiednia ustawa o Ochronie Informacji Niejawnych.

Co do argumentów - artykułów, wypowiedzi specjalistów i samych oficerów wojska i WSI jest w Internecie pod dostatkiem. Jednoznacznie oni komentują skutki takiej likwidacji WSI i takiego powstania SKW oraz SWW.
To co napisałem Ci wcześniej jest zgodne z tym co się mówi bądź mówiło w kręgach wojskowych.

Poza tym obiektywnym argumentem z mojej strony jest to, że przez takie działania żołnierze, którzy byli zarówno na misjach w Afganistanie czy Iraku, ale również stacjonowali w innych częściach świata i w samym kraju, zostali bez ochrony wywiadowczej i kontrwywiadowczej. To jest niedopuszczalne i za coś takiego powinny posypać się głowy. Wywiad buduje się latami, a u nas co? Zlikwidowali WSI, założyli SWW i myśleli, że to będzie od razu działać. Niestety zrobił się zonk...
Drugi argument - fakt dążenia p. Macierewicza do ujawnienia nazwisk z jednego z aneksów raportu, co totalnie pogrążyłoby polski wywiad wojskowy.

Tyle ode mnie, nie powiem Ci więcej niż to co znajdziesz w sieci, domyślasz się z jakich względów.
Ok :) Poszperam wiec w internecie. Na ten moment zamieszczam Macierewicza w szufladzie "do wyjaśnienia".
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 12 lis 2015, 7:11

darbo pisze:
wujekp pisze:Może jestem niedzisiejszy, ale dla mnie w życiu ważne są zasady. Dla mnie to nie są puste frazesy. I skuteczność nie musi iść w parze łamaniem zasad.
Zgadzam się z Tobą. Niemniej jednak, na zasadzie mniejszego zła, wybieram w polityce PIS, mimo tego, że byłem przez lata wyborcą UW i PO.
Ależ ja Ci nie odbieram prawa do uważania nadal że PiS jest mniejszym złem. Ale Ty nie odbieraj nam prawa do pokazywania przykładów, że niekoniecznie tak jest, że za fasadą racjonalnej partii czają się mniej racjonalne zachowania itp. Oczywiście ja również stąpam po ziemi i wiem że jeśli nie wszyscy to większość rządzących nas dymało i będzie dymać, z PO na czele. PO zapłaciło za to przy urnach i jestem przekonany, że PiS jeśli będzie działać tak jak to zaczyna wyglądać (Macierewicz, prezydent nie chciał jechać na szczyt) to również straci szybko poparcie, szczególnie u takich osób jak Ty. Kropla drąży skałę. :D
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 12 lis 2015, 8:10

darbo pisze: Przekonaj mnie obiektywnymi argumentami.
Ponad milion zł na odszkodowania za zniesławienie.
Chyba, że wzorem polityków PIS uważasz że "sądy sadem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie"
Podobnie jest z panem Kamińskim, jest wyrok bezwzględnego więzienia, a wszyscy tłumaczą, że to najbardziej prawy człowiek na świecie.

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 12 lis 2015, 9:22

luka pisze:
Chyba, że wzorem polityków PIS uważasz że "sądy sadem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie"
Podobnie jest z panem Kamińskim, jest wyrok bezwzględnego więzienia, a wszyscy tłumaczą, że to najbardziej prawy człowiek na świecie.
Luka, druhu mój, towarzyszu forumowej niedoli, wiedziałem, że zaatakujesz mnie znienacka jakimś argumentem ;)

Lecz jak to się stało, że nieprawomocny wyrok sądu pierwszej instancji od którego obiekt MK będzie apelował zamienił Ci się w " wyrok bezwzględnego więzienia"?

I czy aby wszyscy tłumaczą, że Kamiński to najbardziej prawy człowiek na świecie?

Skąd Ci się biorą takie konstrukcje myślowe, takie opinie?

pozdrawiam serdecznie :)
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 12 lis 2015, 9:28

darbo pisze:
luka pisze:
Luka, druhu mój, towarzyszu forumowej niedoli, wiedziałem, że zaatakujesz mnie znienacka jakimś argumentem ;)

Lecz jak to się stało, że nieprawomocny wyrok sądu pierwszej instancji od którego obiekt MK będzie apelował zamienił Ci się w " wyrok bezwzględnego więzienia"?

I czy aby wszyscy tłumaczą, że Kamiński to najbardziej prawy człowiek na świecie?

Skąd Ci się biorą takie konstrukcje myślowe, takie opinie?

pozdrawiam serdecznie :)
Ogłoszony został wyrok bezwzględnego więzienia ( czyli nie w zawiasach ), oczywiście że nieprawomocny, ale czy taki człek powinien być szefem służb?? Słyszałem od momentu wyboru co najmniej kilkadziesiąt komentarzy jaki to wspaniały człowiek, który z podejrzeniem popełnienia przestępstwa mówiącym o przekroczeniu uprawnień, będzie koordynował najważniejsze służby w Polsce. Do tego jego kumpel, druh :D zastanie ministrem sprawiedliwości i zapewne prokuratorem generalnym.

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 12 lis 2015, 9:30

darbo pisze: Skąd Ci się biorą takie konstrukcje myślowe, takie opinie?
...Hobbysta mi wkleja : yesyes :
również pozdrawiam :-P

Awatar użytkownika
Rutuś
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Leszek

Post autor: Rutuś » 12 lis 2015, 10:17

Czy likwidacja WSI nie wynikała pośrednio z powiązania z aferą FOZZ-u do której swoje łapki dołożyło PC?Moze ktoś ma wiedzę w tym temacie?
jest Lancia Delta 1.6 2010 Alfa Romeo Mito 1.4 16V 2010 Alfa Romeo Giulietta 1.4 2011

była Lancia Lybra SW 1.9JTD 2003 Fiat Grande Punto 1.4 2005

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 12 lis 2015, 10:48

luka pisze: Ogłoszony został wyrok bezwzględnego więzienia ( czyli nie w zawiasach )
Zwracam honor. Masz rację. Myślałem, że się mylisz ale okazało się to tylko moją projekcją :D
wujekp pisze: Ależ ja Ci nie odbieram prawa do uważania nadal że PiS jest mniejszym złem. Ale Ty nie odbieraj nam prawa do pokazywania przykładów, że niekoniecznie tak jest, że za fasadą racjonalnej partii czają się mniej racjonalne zachowania itp. Oczywiście ja również stąpam po ziemi i wiem że jeśli nie wszyscy to większość rządzących nas dymało i będzie dymać, z PO na czele. PO zapłaciło za to przy urnach i jestem przekonany, że PiS jeśli będzie działać tak jak to zaczyna wyglądać (Macierewicz, prezydent nie chciał jechać na szczyt) to również straci szybko poparcie, szczególnie u takich osób jak Ty. Kropla drąży skałę. :D

Ciesze się, że używasz trybu warunkowego pisząc "jeśli". To jest uczciwe postawienie sprawy. Racjonalne. Na ten moment nie można przecież powiedzieć jakie będą tym razem rządy PISu; nawet nie ma jeszcze nowego rządu. Pozostaje dać im czas, aby pokazali tak naprawdę czy potrafią przejąć władzę na dłużej i zrobić coś dobrego dla kraju.

Życzyłbym więcej cierpliwości tym, którzy tak przebierają nóżkami, żeby dowalić obecnej ekipie, no chyba, że ją wyczerpali w trakcie 8 letnich rządów koalicji PO/PSL. To mogę zrozumieć. :)

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 12 lis 2015, 11:31

darbo pisze: Platformą Obywatelską a partia ta prowadziła nasz kraj w stronę zapaści cywilizacyjnej (to nie to samo co słynna "Polska w ruinie").
...jakbyś mógł rozwinąć myśl... :roll:

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 12 lis 2015, 11:40

No i pięknie
Polska dla Polaków
Organizowany od 2010 r. Marsz Niepodległości po raz pierwszy odbył się bez burd i starć z policją - ani policja, ani stołeczne biuro bezpieczeństwa nie odnotowały żadnych poważniejszych incydentów, nie było poszkodowanych czy rannych. Dobrze oceniono służby porządkowe organizatorów. Jedynym zastrzeżeniem była duża ilość materiałów pirotechnicznych, które zrzucano m.in. na Wisłostradę. Zaznaczali, że porównując do lat ubiegłych było dużo spokojniej.

Czy tylko ja dostrzegam tu związek między ustępującą władzą, a dotychczasowymi przebiegami Marszu Niepodległości? Już pomijam prowokacyjne podpalenie budki strażnika pod ambasadą Rosji i nagrania na taśmach...
QV...soon:)

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 12 lis 2015, 11:55

Heathen pisze:No i pięknie
Polska dla Polaków
Organizowany od 2010 r. Marsz Niepodległości po raz pierwszy odbył się bez burd i starć z policją - ani policja, ani stołeczne biuro bezpieczeństwa nie odnotowały żadnych poważniejszych incydentów, nie było poszkodowanych czy rannych. Dobrze oceniono służby porządkowe organizatorów. Jedynym zastrzeżeniem była duża ilość materiałów pirotechnicznych, które zrzucano m.in. na Wisłostradę. Zaznaczali, że porównując do lat ubiegłych było dużo spokojniej.

Czy tylko ja dostrzegam tu związek między ustępującą władzą, a dotychczasowymi przebiegami Marszu Niepodległości? Już pomijam prowokacyjne podpalenie budki strażnika pod ambasadą Rosji i nagrania na taśmach...
Każdy kij ma dwa końce.

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 12 lis 2015, 11:59

luka pisze:
darbo pisze: Platformą Obywatelską a partia ta prowadziła nasz kraj w stronę zapaści cywilizacyjnej (to nie to samo co słynna "Polska w ruinie").
1. Czynna akceptacja rosnącego zadłużania kraju.
2. Brak sensownej polityki będącej odpowiedzią na narastającą zapaść demograficzną.
3. Brak zdecydowanych reakcji koalicji PO/PSL na wyzierającą z taśm prawdę o jakości życia politycznego i polityczno-gospodarczego.
4. Reakcja Państwa Polskiego na katastrofę w Smoleńsku będąca najlepszym przykładem jego słabości i nieudolności.
5. Polityka "ciepłej wody w kranie" w sytuacji narastających problemów/zagrożeń wewnętrznych i zewnętrznych.
6. Akceptacja/przyzwalanie/brak przeciwdziałania na olbrzymi transfer kapitału poza granicę Polski.
7. Brak zdecydowanych działań wobec strat Państwa w związku z nieszczelnym systemem podatkowym.
8. Afery, aferki, drobne przekręciki, krętactwo, pycha, przywiązanie do władzy, rozmycie ideowe, przesunięcie na lewo, oderwanie od rzeczywistości i inne.
9. Reakcja Rządu Polskiego na kryzys "uchodźczy".
10. Czekoladowy orzeł :x
11. Stosunek do tzw. polskości.
12. "Gross" syndrom.
13. Tolerowanie na najwyższym stanowisku wyraźnego sympatyka WSI.

Heathen pisze:Czy tylko ja dostrzegam tu związek między ustępującą władzą, a dotychczasowymi przebiegami Marszu Niepodległości? Już pomijam prowokacyjne podpalenie budki strażnika pod ambasadą Rosji i nagrania na taśmach...
Jest nas dwóch :) No i może jeszcze Hobbysta, ale on wypowie się zapewne jakimś linkiem ;)

Pisze tak z sympatii do powyższego :)

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 12 lis 2015, 12:38

Platformą Obywatelską a partia ta prowadziła nasz kraj w stronę zapaści cywilizacyjnej (to nie to samo co słynna "Polska w ruinie").
[/quote]

1. Czynna akceptacja rosnącego zadłużania kraju.

Zdjęcie kłódki nadmiernego zadłużania się chyba o tym nie świadczą.

2. Brak sensownej polityki będącej odpowiedzią na narastającą zapaść demograficzną.

Rekordowe wydłużenie urlopu macierzyńskiego ( najdłuższy w europie ), dodatkowy urlop tacierzyński, żłobki i przedszkola domowe, instytucja babci i niani - oskładkowana, ulga podatkowa na dziecko - w tym dla najmniej zarabiających czyli niepłacących podatków. W przyszłym roku 1000zł miesięcznie przez rok za nowo narodzone dziecko.

3. Brak zdecydowanych reakcji koalicji PO/PSL na wyzierającą z taśm prawdę o jakości życia politycznego i polityczno-gospodarczego.

Odsunięcie od stanowisk a nawet z partii części bohaterów. reszta nie stanowi raczej zapaści cywilizacyjnej.

4. Reakcja Państwa Polskiego na katastrofę w Smoleńsku będąca najlepszym przykładem jego słabości i nieudolności.

Reakcja wystarczająca, tylko dla niektórych "prawda" jest tylko jedna, wczoraj na flagach "TO BYŁ ZAMACH" i "TUSK-ZBRODNIARZ i MORDERCA ELITY"

5. Polityka "ciepłej wody w kranie" w sytuacji narastających problemów/zagrożeń wewnętrznych i zewnętrznych.

O jakich zagrożeniach mówimy? Bo ciężko się odnieść. Jeżeli chodzi o Rosję - polityka zrównoważona z linią całej UE.

6. Akceptacja/przyzwalanie/brak przeciwdziałania na olbrzymi transfer kapitału poza granicę Polski.

Mowa o banksterach?? W tym przypadku wina jest to, że jesteśmy dużym, rozwijającym się państwem i mamy bardzo skomplikowany system podatkowy - tu racja, można było zrobić dużo.

7. Brak zdecydowanych działań wobec strat Państwa w związku z nieszczelnym systemem podatkowym.
Podobnie jak do punktu 6., w całej UE te straty są duże, ale " że jesteśmy dużym, rozwijającym się państwem i mamy bardzo skomplikowany system podatkowy"

8. Afery, aferki, drobne przekręciki, krętactwo, pycha, przywiązanie do władzy, rozmycie ideowe, przesunięcie na lewo, oderwanie od rzeczywistości i inne.

Czy przesunięcie na lewo świadczy o zapaści cywilizacyjnej, czy to że się to tobie-konserwatyście nie podoba?
Co do krętactw, faktycznie mogłoby być mniej, szkoda że w Polsce jest tak zawsze, każda władza ma i mieć będzie przękręciki i krętactwa.
Rozmycie ideowe?? To że partia jest centrum, nie znaczy że ma rozmycie odeowe i nie świadczy o zapaści cywilizacyjnej.
Oderwanie od rzeczywistości - bardzo subiektywne stwierdzenie nie świadczące o zapasci cywilizacyjnej.

9. Reakcja Rządu Polskiego na kryzys "uchodźczy".
Bardzo dobra reakcja wg mnie, kompromis, który zadowala obie strony to jest coś co powinno przyświecać idei UE.

Jeszcze co do katastrofy smoleńskiej, najdziwniejsze jest to, że teraz pan Prezes powiedział, że niepotrzebne są żadne instytucje międzynarodowe do wyjaśnienia zamachu, wystarczy śledztwo polskie. Podpowiem ci dlaczego kolego Darbo. Teraz prawda z instytucji międzynarodowych mogłaby się okazać niewygodna dla PIS i ich "prawda" wyjdzie na pewno w ich śledztwie, ot filozofia prezesa.

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 12 lis 2015, 14:25

luka pisze:1. Czynna akceptacja rosnącego zadłużania kraju.

Zdjęcie kłódki nadmiernego zadłużania się chyba o tym nie świadczą.
Wyobraź sobie państwa Europy jako ludzi, którzy stoją w gównie. Ja jestem Polska :) (wybacz identyfikację ;)). Mam się cieszyć, że jeszcze do niedawna stałem w szambie po usta ale ostatnio poziom opadł do szyi :?: : gafa : A co będzie jak Polska zmniejszy tempo przyrostu PKB lub nie daj Panie Boże stanie się kryzys. To wtedy ktoś zmusi mnie żebym kucnął :lol: lub opadł na kolana. I nie pocieszaj mnie jak onegdaj robił to Maciej Ignys; nie uspokaja mnie to jak się rozglądam dookoła i widzę jak inni oddychają przez słomki :mrgreen:
luka pisze:2. Brak sensownej polityki będącej odpowiedzią na narastającą zapaść demograficzną.

Rekordowe wydłużenie urlopu macierzyńskiego ( najdłuższy w europie ), dodatkowy urlop tacierzyński, żłobki i przedszkola domowe, instytucja babci i niani - oskładkowana, ulga podatkowa na dziecko - w tym dla najmniej zarabiających czyli niepłacących podatków. W przyszłym roku 1000zł miesięcznie przez rok za nowo narodzone dziecko.
I z jakim skutkiem? Pytam ochoczo :) 1000 plnów miesięcznie przez rok to dobre lecz spóźnione posunięcie po 8 latach ciszy. Poza tym sensowna polityka w rekcji na zapaść demograficzną to nie tylko stymulowanie dzietności Polek lecz odpowiedź na pytanie: kogo mamy zaprosić do naszego kraju z innych nacji? Nie mówiąc o Polakach, którzy chcieliby wrócić do kraju np. z Ukrainy, Kazachstanu.
luka pisze:3. Brak zdecydowanych reakcji koalicji PO/PSL na wyzierającą z taśm prawdę o jakości życia politycznego i polityczno-gospodarczego.

Odsunięcie od stanowisk a nawet z partii części bohaterów. reszta nie stanowi raczej zapaści cywilizacyjnej.
O Matko Polko z Garabandal... jak długo czekaliśmy na "odsunięcie" i w jakim stylu zostało to zrobione: z głębokim poczuciem krzywdy, bez pokory. Reszta - uważam - z małymi wyjątkami stanowi "zapaść". IMHO :)
luka pisze:4. Reakcja Państwa Polskiego na katastrofę w Smoleńsku będąca najlepszym przykładem jego słabości i nieudolności.

Reakcja wystarczająca, tylko dla niektórych "prawda" jest tylko jedna, wczoraj na flagach "TO BYŁ ZAMACH" i "TUSK-ZBRODNIARZ i MORDERCA ELITY"
Luka kolego Ty działasz jak Macierewicz : gafa : . Ja piszę "katastrofa w Smoleńsku" a Ty mi od razu "zamach", "prawda jest tylko jedna". Napisz proszę o jakości śledztwa w tej sprawie. Jesteś zadowolony? Problem ze Smoleńskiem to tylko problem "był czy nie było zamachu" ?
luka pisze:5. Polityka "ciepłej wody w kranie" w sytuacji narastających problemów/zagrożeń wewnętrznych i zewnętrznych.

O jakich zagrożeniach mówimy? Bo ciężko się odnieść. Jeżeli chodzi o Rosję - polityka zrównoważona z linią całej UE.
Zamiast bić na alarm i przeprowadzać niezbędne reformy rząd polewał nas ciepłą wodą i cieszył się, że zajmujemy się konsumpcją. Jedyne co dobrego mogę powiedzieć to "nacjonalizacja" OFE i wydłużenie wieku emerytalnego. Reszta marna.
luka pisze:6. Akceptacja/przyzwalanie/brak przeciwdziałania na olbrzymi transfer kapitału poza granicę Polski.

Mowa o banksterach?? W tym przypadku wina jest to, że jesteśmy dużym, rozwijającym się państwem i mamy bardzo skomplikowany system podatkowy - tu racja, można było zrobić dużo.
Ciesze się, że się zgadzamy. Źle toleruje jak masz odmienne zdanie we wszystkim :)
luka pisze:7. Brak zdecydowanych działań wobec strat Państwa w związku z nieszczelnym systemem podatkowym.
Podobnie jak do punktu 6., w całej UE te straty są duże, ale " że jesteśmy dużym, rozwijającym się państwem i mamy bardzo skomplikowany system podatkowy"
j.w. :D
luka pisze:8. Afery, aferki, drobne przekręciki, krętactwo, pycha, przywiązanie do władzy, rozmycie ideowe, przesunięcie na lewo, oderwanie od rzeczywistości i inne.

Czy przesunięcie na lewo świadczy o zapaści cywilizacyjnej, czy to że się to tobie-konserwatyście nie podoba?
Tak i tak. Niestety większość współczesnej lewicy wykazuje tendencje samobójcze i w mojej opinii chce nas za sobą pociągnąć w przepaść ( o ile samobójstwo będzie skokiem) :roll: . To temat na osobną dyskusję. Przesunięcie PO w lewo przybliżyło tą partię do rozwiązań, które ostatecznie zniszczą to co mamy najcenniejsze: bogatą, bezpieczną i świecką Europę.
luka pisze:9. Reakcja Rządu Polskiego na kryzys "uchodźczy".
Bardzo dobra reakcja wg mnie, kompromis, który zadowala obie strony to jest coś co powinno przyświecać idei UE.
Reakcja powinna być zdecydowanie twarda nawet kosztem odebrania Polsce części funduszy. W co nie wierzę. W tym sporze racje ma Orban.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”