Też poczekam. W sumie nie wiadomo co tam starsza pani "przyniosła" do IPN.luka pisze:Ja tam zamiast domniemywać wolę spokojnie poczekać.
[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???
- Rapeek
- Forumowicz/ka
- Imię: Jacek
Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???
Lancia Delta HPE 2.0 16v
Lancia Kappa 2.0 20vT[/color]
Lancia Kappa Coupe 3.0 V6
wcześniej:
Lancia Dedra 1.8 LS
Lancia Kappa 2.4 20v LX
Lancia Kappa 2.0 20vT[/color]
Lancia Kappa Coupe 3.0 V6
wcześniej:
Lancia Dedra 1.8 LS
Lancia Kappa 2.4 20v LX
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Sławuś
- Kontakt:
no kilka pytań jest... dlaczego do IPN a nie (jeśli chciała dostać kasę) nie do gazety? dlaczego akurat teraz kiedy jest to na rękę Kaczyńskiemu? co jest w tych teczkach oprócz sprawy Bolka - może coś na Kaczyńskiego/skich albo na ich ojca? to wobec tego dlaczego nie do gazety? chyba że jest to jakiś deal z Kaczyńskim, który daje jej pod stołem za to np. bańkę? ogólnie sprawa wygląda śmierdząco...
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)
Niezależnie od tego jaka okaże się prawda to będzie cuchnęła
Może kilka osób spaść z piedestału. Ciekawe kto?

Może kilka osób spaść z piedestału. Ciekawe kto?
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Witam!
Wszystkie dokumenty powinny być natychmiast upublicznione. Na kogo Kiszczak trzymał haki, to powinno być podane bez żadnych ograniczeń do wiadomości publicznej. Najciekawszą możliwą częścią tego "zbioru" mogą być haki na ludzi, z najbliższego otoczenia braci Kaczyńskich.
Pozdrawiam
Dokładnie tak. Sprawa Bolka została bardzo dokładnie opisana przez Cenckiewicza i Gontarczyka w 2008 r. w opracowaniu pt. "SB a Lech Wałęsa przyczynek do biografii" i w późniejszym dodatku Cenckiewicza "Sprawa Lecha Wałęsy". Możemy teraz uzyskać kolejne potwierdzenie i inne dodatkowe dokumenty np. kogo jeszcze zakapował.darbo pisze:W sumie nie wiadomo co tam starsza pani "przyniosła" do IPN.
Wszystkie dokumenty powinny być natychmiast upublicznione. Na kogo Kiszczak trzymał haki, to powinno być podane bez żadnych ograniczeń do wiadomości publicznej. Najciekawszą możliwą częścią tego "zbioru" mogą być haki na ludzi, z najbliższego otoczenia braci Kaczyńskich.
Pozdrawiam
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Sławuś
- Kontakt:
Cenckiewicz to lojalkę Wałęsy uznaje jako pewnik a podobny dokument o zerwaniu współpracy z SB przez Wałęsę uznaje jako fałszywkę...
a co do upublicznienia - no to zależy co tam będzie - jeśli haki na symbole I ligowe Solidarności to upublicznią, jeśli coś na Kaczorów to nie upublicznią albo upublicznią część... ogólnie Jaras ma doła z powodu tego że go nie internowali i że byli w II szeregu więc będą kombinować coś żeby go wynieść na piedestał. Wałęsa jest be ale Kaczyńscy, Piotrowicz i Kryże to bohaterowie!
a co do upublicznienia - no to zależy co tam będzie - jeśli haki na symbole I ligowe Solidarności to upublicznią, jeśli coś na Kaczorów to nie upublicznią albo upublicznią część... ogólnie Jaras ma doła z powodu tego że go nie internowali i że byli w II szeregu więc będą kombinować coś żeby go wynieść na piedestał. Wałęsa jest be ale Kaczyńscy, Piotrowicz i Kryże to bohaterowie!
http://www.berbela.com/
Co by ci dało ich przeczytanie, sprawdź ile było przykładów na to że dokumenty były autentyczne lub sfałszowane.Hobbysta pisze:Witam!
Dokładnie tak. Sprawa Bolka została bardzo dokładnie opisana przez Cenckiewicza i Gontarczyka w 2008 r. w opracowaniu pt. "SB a Lech Wałęsa przyczynek do biografii" i w późniejszym dodatku Cenckiewicza "Sprawa Lecha Wałęsy". Możemy teraz uzyskać kolejne potwierdzenie i inne dodatkowe dokumenty np. kogo jeszcze zakapował.darbo pisze:W sumie nie wiadomo co tam starsza pani "przyniosła" do IPN.
Pozdrawiam
Prawda jest taka, że życie w tamtych czasach i do tego życie opozycjonistów było bardzo złożone, to że ktoś był TW, nie oznaczało że był złym człowiekiem czy czerpał z tego korzyści lub co najgorsze był tchórzem. Tego nie można rozpatrywać w ten sposób.
Dlaczego w innych krajach mogli sobie poradzić z tym problemem, a u nas jak zwykle granie teczkami, spiski i tak z przerwami od 27 lat.
Szczerze naprawdę mam w dupie, kto skorzystał na transformacji, kto zdobył majątek itd. sorry ale dzisiaj to co m nie to gówno obchodzi. To jest historia, która powinna być przez nas czytana, interpretowana, ale nie może nam układać dnia dzisiejszego czy przyszłości.
Jeżeli przez tyle lat nie potrafili z tym problemem zrobić porządku, to niech dzisiaj zajmują się np. wystawianiem paragonów elektronicznych przez smartfona połączonego z rejestrem w US - to nam da więcej pożytku.
- Art92
- Klubowicz
- Imię: Artur
To, że Wałęsa był TW wiedzą wszyscy od dawna. Typowy temat zastępczy, a ludzie to łykają i wdają się w polemikę. Słabe.
VW Sweter 1.9 TDi. Od czasu do czasu ujeżdżam Chevrolet Cruze 1.6
- meqqex
- Klubowicz
- Imię: Przemek
- Kontakt:
I tu się z Tobą zgadzam. Nie ma co podgrzewać starego kotleta.Art92 pisze:To, że Wałęsa był TW wiedzą wszyscy od dawna. Typowy temat zastępczy, a ludzie to łykają i wdają się w polemikę. Słabe.
[Lancia_Lybra_SW_LX_1.9_JTD_85kW_2004R]
6cio biegowy manual
BREMBO Brakes System
Novitec 18 inch wheels
ECU soft update STAGE 1 150 KM / 340 Nm by Ramzes_II
6cio biegowy manual
BREMBO Brakes System
Novitec 18 inch wheels
ECU soft update STAGE 1 150 KM / 340 Nm by Ramzes_II
To nie jest problem czysto historyczny i bez wpływu na teraźniejszość, nawet ekonomiczną.
To jest bardzo istotne pytanie, czy ludzie, którzy współpracowali z SB i na których są gdzieś pochowane teczki są dzisiaj sterowani/szantażowani/płacą jakiś abonament za nieujawnianie wstydliwych informacji.
I pytanie następne: kto nimi dysponuje?
To jest bardzo istotne pytanie, czy ludzie, którzy współpracowali z SB i na których są gdzieś pochowane teczki są dzisiaj sterowani/szantażowani/płacą jakiś abonament za nieujawnianie wstydliwych informacji.
Wierzysz w jakąś utopię?, zawsze ktoś kimś steruje, ktoś czyimś kosztem zarabia więcej itd. Jak nie ci, to następcy albo inni. Nie ma państwa idealnego. Sądzisz że dzisiejsza władza jest ulepiona z innej gliny?? Z resztą nie ma co o tym gadać, pytanie retorycznedarbo pisze:To nie jest problem czysto historyczny i bez wpływu na teraźniejszość, nawet ekonomiczną.

Książki, których tytuły wymieniłem przeczytałem zaraz po ich wydaniu. Uzupełniły one moją wcześniejszą wiedzę.luka pisze: Co by ci dało ich przeczytanie,
- Tomzik
- Klubowicz
- Imię: Tomczysław ;)
No dobra, ale skoro jednych nawet rozliczą i Bóg wie co zrobią a w międzyczasie będą i tak przeżerać naszą kasę i robić podobne cuda jak ci rozliczani, bo taka jest po prostu ludzka natura (naprawdę bardzo, bardzo mało osób jest z tzw. "powołania" i nie zależy im na dobrach materialnych) to po raz kolejny pytam na co mi wiedzieć co zrobił Kiszczak i Bolek 30 lat temuDudi pisze:Wiesz co, baaaaardzo długo myślałem tak samo. I wiele czytałem, wiele się dowiedziałem, jeszcze więcej nie wiem.Tomzik pisze:A ja mam to w d...Dudi pisze:Ja na przykład chciałbym wiedzieć, co takiego miał Kiszczak przyszykowanego na wszystkich swoich "kolegów", że on i jemu podobni mieli zagwarantowany spokój i dostatnie emeryturki
Wolałbym wiedzieć (a przynajmniej mieć solidne podstawy, aby móc tak sądzić) że rynek pracy będzie co najmniej taki sam za 5, 10 czy 15 lat i tym samym dam radę np. spłacić kredyt na budowę domu czy zakup porządnego mieszkania oraz wyżywić dzieci.
Niestety nasze nowe władze wolą się bawić w sędziów i historyków (bo to łatwiejsze i wcale nie trzeba się znać, wystarczy mieć wszystko poobstawiane swoimi) niż w ustawianie stabilnej przyszłości dla kraju.
Ale mój pogląd na wiele spraw z tamtych lat zmienił poniższy film. I baaardzo zmieniłem zdanie![]()

Natomiast mamy wpływ na to, co będzie.
Dlaczego przychodzące ekipy "rozliczają" poprzedników? Bo nie mają pojęcia jak sprawić, aby było lepiej, do tego trzeba mieć łeb. Dużo łatwiej obstawić się swoimi i pitolić o złej przeszłości, do tego nie trzeba ruszyć głową tylko mieć gruby kark albo armię swoich za plecami.
Mi naprawdę powiewa wszystko to co było, skoro i tak nie mam już na to wpływu. Co najwyżej mogę wyciągnąć wnioski z tego co było złe i sprawić, aby się nie powtórzyło. Ale to w życiu osobistym. W polityce nic się nie zmieni, bo każdy, kto dorwie się do władzy będzie kombinował jak tu wyciągnąć ile się da. Śmieszy mnie wiara niektórych osób w to, że ich faworyci "tacy nie są". To są też tylko ludzie i zawsze będą wyciągać łapy po wszystko możliwe, jedynie mogą to robić bardziej lub mniej nieudolnie (wyda się albo nie).
I dużo łatwiejszeluka pisze:Też czekam na obietnice gispodarcze pisu. Ba nawet im przyklasnę, obawiam się jednak, że bolek haki spidkibi katastrofy będą ważniejsze dla tych gamoni.

Natychmiast to powinny być upublicznione szczegółowe plany naprawy tej niby zrujnowanej Polski, ale nie pitu-pitu, że zrobimy to i to i pokazywanie prawie pustej teczki, bo to i ja mogę zrobić, tylko w jaki sposób to zostanie wdrożone/wykonane.Hobbysta pisze:Wszystkie dokumenty powinny być natychmiast upublicznione. Na kogo Kiszczak trzymał haki, to powinno być podane bez żadnych ograniczeń do wiadomości publicznej. Najciekawszą możliwą częścią tego "zbioru" mogą być haki na ludzi, z najbliższego otoczenia braci Kaczyńskich.
Haki na kogokolwiek nie ciekawią mnie w ogóle, mam to w d... Ciekawi mnie za to moja i mojej rodziny przyszłość.
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
Nic w żadnym miejscu nie napisałem, że mam jakieś zboczenie homoseksualne, a Ty kolejny raz ofiarujesz się do mnie ze swoimi czterema literami. Luka podobnie. Może bezpośrednio do siebie napiszecie, bo PO co to zawoalowanie?Tomzik pisze: mam to w d...
Ile ty masz lat człowieku? Co z tego że przeczytasz książki, jeżeli czytasz już z gotową interpretacją. Uwierzyłbym w te twoje mądrości gdybyś wykazał choć odrobinę dobrej woli zrozumienia drugiej strony. Ty zachowuje się tak jakbyś był podłączony na stałe do radia Maryja i mało tego jakbyś w słuchawce usłyszał że warto dla naszej sprawy przestać oddychać, to byś się udusił. Co prawda staram się ignorować twoje posty, ale niestety nie zawsze się da. Przydałaby się taka opcja tylko i wyłącznie na ciebie. Darbo ma poglądy, mogę się z nim nie zgadzać, ale on zastanawia się nad tym co mówi, ty powtarzasz jak papuga.Hobbysta pisze:Nic w żadnym miejscu nie napisałem, że mam jakieś zboczenie homoseksualne, a Ty kolejny raz ofiarujesz się do mnie ze swoimi czterema literami. Luka podobnie. Może bezpośrednio do siebie napiszecie, bo PO co to zawoalowanie?Tomzik pisze: mam to w d...