Nie przesądzając tego czy LW jest TW, czy też nie jest TW, mam na dzisiaj refleksję, że dobrze by było, żeby się okazało, że Wałęsa był jednak Bolkiem, bo inaczej będziemy się musieli skonfrontować z przykrym faktem, że naszym narodowym bohaterem jest osoba, której EGO jest gigantyczne a wypowiedzi bełkotliwe.
Poniżej zestawienie najzabawniejszych wypowiedzi Lecha skopiowane z portalu pressmania.pl.
O budowaniu: A jak się nie wie, co się buduje, to nawet szałasu nie można rozbierać, bo deszcz na głowę będzie padał;
O relatywizmie: Dobrze się stało, że źle się stało;
O matematyce wyższej: Dodatnie i ujemne plusy.
O geometrii nieeuklidesowej: Dokonałem zwrotu o 360 stopni.
O hierarchii bytów: Furman nie może być koniem i odwrotnie.
O sensie życia: Gdyby w jeziorze były ryby, wędkowanie nie miałoby sensu.
O logice formalnej: I tak, i nie.
O hinduizmie: Mówię Panu święte słowa, a Pan moja krowa.
O twórczości Witolda Gombrowicza: Ja już nie szukam pieniędzy za książki, bo te całkowicie udupiłem w sprawach społecznych.
O złudzeniach naszej jaźni: Ja nie jestem ?on?, ja jestem ?my?.
O konwenansach: Ja panu mogę nogę podać.
O teorii podejmowania decyzji: Jestem za, a nawet przeciw.
O demokracji: Miała być demokracja, a tu każdy wygaduje co chce!
O twórczości Ernesta Hemingwaya: Mnie można zabić, ale nie pokonać.
O szkodliwości homofobii: Mogę zaprosić Lecha Kaczyńskiego z żoną oraz Jarosława Kaczyńskiego z mężem.
O wolności jako uzasadnionej konieczności: Nie chcem, ale muszem.
O teorii Kopernika: Nie można mieć pretensji do Słońca, że kręci się wokół Ziemi.
O Sodomie i Gomorze: Ja stosuję, co do niektórych Stary Testament.
O erystyce: Odpowiem wymijająco wprost.
O skutkach eksperymentów genetycznych: To pan w niedzielę wszedł tu jak do obory, i ani be, ani me, ani kukuryku.
O procesie fryzjera z Wronek: Tonący brzytwy chwyta się byle czego
O widzeniu: Widzę to jasno na białym.
O teorii względności: To są ostatnie godziny naszych pięciu minut.

były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD