[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: FXX » 11 sty 2017, 16:21

kuba88 pisze:Mozliwe, ze nieuwaznie czytalem temat akcyzy, ale tansza to ona wychodzi przy samochodach na ktorych zakup mnie nie stac. No chyba, ze cos przegapilem i auta powyzej 10 lat nie sa juz w grupie podwyzkowej.
W jakiej grupie podwyżkowej?
Kubo, na forum już był omawiany temat akcyzy, nawet zrobiłem kilka przykładowych wyliczeń zgodnie z ostatnim znanym mi projektem składającym się z dwóch tabelek - podstawy i wskaźnika deprecjacji. Poza samochodami starymi z silnikami pow. 4 litrów, na wszystkie inne zgodnie z owym projektem akcyza będzie podobna albo niższa. Oczywiście mówimy o w pełni legalnych wyliczeniach, bez sztucznego zaniżania wartości samochodu etc.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
kuba88
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jakub

Post autor: kuba88 » 11 sty 2017, 16:31

Autami starymi, czyli powyzej 10 lat?
Były: Mitsubishi Colt GLXi mk.3 1.5, Vw Golf III 1.4, Nissan Almera 1.4, Lancia Dedra 1.8, Audi 80 1.9TDI, Ford Transit mk.4, Mercedes Sprinter 213CDI, Renault Master 2.5D, Lancia Zeta 2.1TD,Fiat Stilo MW 1.9JTD
Obecne: VW Passat 1.9 TDI , Lancia Kappa 2.0 145 Km

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 11 sty 2017, 16:37

Nie.
Przykład mojej dziewczyny, Audi A3 2004 2.0FSI.
Po staremu - ok. 620zł
Po nowemu - 660zł.

Moja poprzednia AR156 2.4JTD 2002 rok.
Po staremu - ok. 1860zł
Po nowemu - 2000zł.

To oczywiście wyliczenia zgodnie z tamtym projektem, czy w międzyczasie nie ukazał się inny - nie dam głowy uciąć.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
wojtek50510
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: wojtek

Post autor: wojtek50510 » 11 sty 2017, 19:45

bassooner pisze:
darbo pisze:
bassooner pisze:a propos meneli i 500+, jak napisał Tomzik, to odebrałem to jako skrót myślowy, a nie regułę... tak że się już nie czepiajcie, bo naprawdę są i tacy co 500+ do kufla raczej wkładają...
Oświeć mnie więc i wyjaśnij istotę tego skrótu myślowego.
A więc, mój kochany, wg mnie polega on na tym, że program 500+ jest ok, ale dla mnie i mojej rodziny to jakiś tam zastrzyk, ale nie konieczność, ale dla patologii to niedźwiedzia przysługa - zamiast dać wędkę dajemy rybę i spowodujemy że niektórzy z nich już do roboty nie pójdą, a może by w końcu się ruszyli, dodatkowo pogłębimy ich roszczeniowy styl życia. A wiedz że nic tak nie uczy wartości pieniądza oraz radości z jego wydawania jak pieniądz zarobiony przez siebie samego, a nie dany przez państwo, czyli przez nas samych sobie samym.
Obawiam się i obym się mylił, że wyhodujemy sobie część społeczeństwa bazującego tylko na 500+ i ci ludzie oraz (oby nie) ich dzieci już w tej strefie pozostaną i za żadne skarby nie będą chcieli czegoś dokonać i nie tylko dla innych, nas, społeczeństwa ale przede wszystkim dla samych siebie. Rozleniwimy ich po prostu. Stara prawda z mojej profesji głosi "Płodny artysta to głodny artysta" ;-)

I na koniec - jestem za 500+ i czuję że to już zostanie, bo żadna partia nie strzeli sobie w kolano i nie powie, że trzeba to odwołać ale nie wiem czy nie powinno się tego zrobić w inny sposób? Jaki? Nie wiem, ekonomistą nie jestem i się nie znam, może jakiś dodatek do wypłaty, albo dodatek do rozliczenia rocznego PIT...

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 11 sty 2017, 19:48

Wojtku... ale, że się tak zapytam?

Co wnosisz do dej dyskusji?
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
wojtek50510

Post autor: wojtek50510 » 11 sty 2017, 19:58

chodzi o dawanie wędki,bo z taką wędką jaką dają pracodawcy nie złowisz nic,a dzieki 500+ zarobki rosną ponieważ ludzie którzy pracowali całymi dniami za przysłowiową miske ryżu z hukiem je....li pracę siedzą w domu z dziećmi a pozostali zaczęli być doceniani

Awatar użytkownika
Flyman
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Grzegorz

Post autor: Flyman » 11 sty 2017, 20:08

Nie wchodząc w szczegóły.
Good job!

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 11 sty 2017, 21:11

wojtek50510 pisze:chodzi o dawanie wędki,bo z taką wędką jaką dają pracodawcy nie złowisz nic,a dzieki 500+ zarobki rosną ponieważ ludzie którzy pracowali całymi dniami za przysłowiową miske ryżu z hukiem je....li pracę siedzą w domu z dziećmi a pozostali zaczęli być doceniani
oczywiście masz rację! jednak moja wypowiedź tyczyła się ludzi którzy nigdy nie pracowali, nie pracują i pracować nie będą a trinkują... mając 500+ będą trinkować więcej... poza tym napisałem, że przeciwny temu nie jestem, a rozważam tylko inny (sprawiedliwszy) system dopłaty na dzieci...

poza tym ci którzy pracowali za "przysłowiową miskę ryżu" żeby *** pracę muszą mieć dzieci, nie jedno, nie dwa (bo to tylko pięć stów) a więcej, najlepiej jak mój kumpel z orkiestry siedmioro ;-)
dodatkowo samotna matka dzieckiem która tyra za "przysłowiową miskę ryżu" nie *** pracy, bo dostanie pięćset i to wszystko, ewentualnie coś z opieki społecznej.

a więc powtarzam, jestem za, ale może dałoby się to zrobić jeszcze lepiej.
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
wojtek50510

Post autor: wojtek50510 » 11 sty 2017, 21:24

niestety przepijających 500+ też nie brakuje,ja osobiście gdybym słyszał że za scianą dzieje sie źle dzieci chodzą głodne,zaniedbane to zgłosiłbym to do odpowiedniej instytucji, wtedy rodzina zamiast kasy dostawałaby talony

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 11 sty 2017, 22:18

"Komunikat Ministerstwa Prawdy nr 603: Towar z San Escobaru "
[youtube][/youtube]
"Cały postępowy świat obiegły słowa Waszczykowskiego, który powiedział: "Mamy okazje prawie do 20 spotkań z różnymi ministrami. Z niektórymi, jak np. na Karaibach po raz pierwszy chyba w historii naszej dyplomacji. Na przykład z takimi krajami, jak San Escobar..."

Słowa te wywołały powszechne rozbawienie, bo przecież na mapach nie ma takiego kraju jak San Escobar. Nikt jednak nie bierze pod uwagę tego, że Waszczykowski mógł zaliczyć o wiele większą wpadkę i powiedzieć prawdę, wyjawiając tym samym jedną z najbardziej skrywanych tajemnic rządu kaczystowskiego. Bo przecież nie można wykluczyć, że Pablo Escobar wciąż żyje a kaczyści mają stosunki z jego tajnym państwem ze stolicą w Medellin. To by zresztą tłumaczyło zachowanie wielu opozycjonistów i odpowiadało na często pojawiające się pytanie: skąd oni biorą ten towar? Jest całkiem prawdopodobne, że to sam Kaczyński za pośrednictwem Waszczykowskiego przemyca narkotyki z San Escobaru, a potem sprzedaje je opozycji totalnej. Tym samym próbuje on wprowadzić hasło "Plata o plomo" i zastąpić nim stare, sprawdzone "By żyło się lepiej!". By żyło się lepiej wszystkim!"
Lancia Kappa 2,4jtd; produkcja lipiec 2000 - lekko przeziębiona, teraz wiem, że to Korona świrus :)

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 12 sty 2017, 8:45

Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 12 sty 2017, 10:00

Przecież w aktualnych przepisach dotyczących dowodów rejestracyjnych nigdy nie chodziło o logikę czy ułatwienia, tylko o kasę. Zmniejszenie ilości budek było właśnie po to. Aktualnie wymieniałem dowody w firmie, bo zmienili się właściciele, Oczywiście każdy dowód muszę wymienić, choć niektóre mają niecały rok, ponadto do każdego pojazdu stos dokumentacji, bo wszystko musi być oddzielnie a nie dla całej floty. Niestety panie urzędniczki rozkładają ręce, bo dla nich mógłby np. być jeden akt skserowany, jednak podczas kontroli musi być w teczce danego pojazdu.

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 12 sty 2017, 13:45

Dudi pisze: 12 sty 2017, 8:45 I kolejne propozycje Liroya :link:
Dzisiaj akurat czytałem o tym i chciałoby się powiedzieć - k... wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy :)
To w jaki sposób obecnie wygląda sytuacja z rejestrowaniem i przerejestrowywaniem samochodów to jakaś totalna masakra. W urzędach kolejki niczym w czwartek rano przed Lidlem, część ludzi w ogóle ma to gdzieś, bo przecież obowiązek jest, ale kary brak i potem kupujesz samochód z całą stertą umów po drodze, a do tego musisz lecieć do WK powiatu, w którym jesteś zameldowany - w moim przypadku 500km...
I to zdrapywanie naklejek z poprzednim numerem z szyby...
Istne Burkina Faso.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 12 sty 2017, 16:23

już dobrych kilka lat temu była o tym mowa, mam nadzieję że w końcu doczekamy się tego, niewątpliwego, udogodnienia, kwestią dyskusyjną będzie posiadanie blach z Poznania, dla kogoś zamieszkałego na Pradze... ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 12 sty 2017, 16:38

Ale przecież tą kwestię można rozwiązać w bardzo prosty sposób. Dla przykładu od 1 stycznia 2018 wprowadzamy nowe wzory tablic bez wyróżników powiatów i każdy nowo rejestrowany samochód takowe dostaje.
Dodatkowo po kupnie samochodu ze starą rejestracją przerejestrowujemy go w stary sposób dostając już jednak nową tablicę bez wyróżnika powiatowego.
Tym sposobem w ciągu kilku lat 99% samochodów w Polsce będzie miało nową rejestrację, która będzie z każdym go końca jego istnienia w PL.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”