Koronawirus

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
fiatcoupepolska
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Re: Koronawirus

Post autor: fiatcoupepolska » 13 kwie 2020, 20:52

Ejj-czy Wy tak na poważnie...politykujecie i sami w to co piszecie wierzycie-? ;-) Ofiary jak na każdej"wojnie" Ktoś musiał czy musi zginąć by żyć mógł ktoś.Natura jest bezlitosna-słabe,schorowane jednostki po prostu umierają,silne zdrowe przeżywają.Takie są odwieczne prawa natury.A może to w ogóle czysty s/f-? Mocarstwa nie poszły na konwencjonalne wyniszczenie,wybrały inną opcję-? W jednym i drugim przypadku efekt końcowy jest ten sam;ofiary,gospodarcza ruina,reset,i budowa wzajemnych relacji,stosunków od podstaw ;-) My tu pitu pitu a Szwedzi wyłamali się z tego schematu i poszli za swoim rozumem szokując innych-głównie "sprawców konfliktu" ;-)
Jeżdżę samochodem,którego nikt nie potrzebuje ale każdy chce go mieć
www.fiatcoupepolska.pl

giekso

Post autor: giekso » 13 kwie 2020, 20:53

...tak jak pisałem: KOSMOS

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 13 kwie 2020, 21:07

fiatcoupepolska pisze: 13 kwie 2020, 20:52My tu pitu pitu a Szwedzi wyłamali się z tego schematu i poszli za swoim rozumem szokując innych-głównie "sprawców konfliktu" ;-)
Czy tym wyłamaniem się ze schematu jest ograniczenie zgromadzeń do 50 osób? Czy może zalecenie utrzymywania odległości pomiędzy ludźmi w miejscach publicznych? A może wprowadzenie zdalnych zajęć w liceach i na uczelniach wyższych?

Wielka Brytania też się wyłamywała "ze schematu" do momentu, gdy krzywa zakażeń drastycznie nie powędrowała w górę. W Szwecji za chwilę w Sztokholmie służba zdrowia również przestanie sobie radzić i zobaczymy czy nadal będą się utrzymywać przy dotychczasowych postanowieniach.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
fiatcoupepolska
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: fiatcoupepolska » 13 kwie 2020, 21:56

Mądrego zawsze warto wysłuchać,dlatego przytoczę dzisiejszą wypowiedź mojego ziomka Prof. Simona:" W Polsce od kilku lat dominuje propaganda sukcesu, tym się karmi suwerena,czuję się Polakiem i też suwerenem, ale jakoś mnie nie przekonuje taka prymitywna małomiasteczkowa propaganda. Nie wszystkich da się uratować. Staniemy przed dramatycznymi wyborami, komu pomagać. Takie jest życie....." Facet bez ogródek opowiada,mówi wbrew temu że wodzowska partia przyjęła jedną słuszną linię narracji i społecznego przekazu na temat tej "zarazy" i walki z nią.Inni z kolei wyliczają dobową śmiertelność ludzi którzy umierają z powodu przerwanych badań,leczenia lub odwołanych operacji np.onkologicznych.Swoje żniwo zbiera depresja,samobójstwa.Liczby są przerażające i zdecydowanie przewyższają te powiązane z wirusem w koronie.Stąd Simon i inni otrzymali rządowy zakaz wypowiadania się dla mediów na temat Covi-19. Cytat " Nie pozwolę się kneblować. Jeszcze żyjemy w kraju, w którym panuje wolność, w tym wolność wypowiedzi słowa. Informowanie społeczeństwa o sytuacji medycznej jest moim obowiązkiem, jako lekarza oraz konsultanta wojewódzkiego, kierownika kliniki i ordynatora oddziału zakaźnego w szpitalu przy ul. Koszarowej we Wrocławiu. My konsultanci, znamy najlepiej sytuację. Mamy różny punkt widzenia...."
Jeżdżę samochodem,którego nikt nie potrzebuje ale każdy chce go mieć
www.fiatcoupepolska.pl

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: volf » 13 kwie 2020, 22:09

Czy Ty myślisz, ze jak by rządził kto inny to kwarantanny by nie było?
Przeciez jest prawie w całej Europie, może oprócz Białorusi czy wspominanej Szwecji.
Po drugie ''otwarcie'' naszej gospodarki nie za wiele da jeśli pozostałe kraje będą ją mieć nadal zamkniętą.
Po trzecie-nie tylko starcy umierają na CV19, w moim powiecie zmarła 38 latka...
KAPPA TDS & JTD

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 13 kwie 2020, 22:42

Nie wiem czemu się tak boicie polityki. Zwłaszcza, że jesteśmy w szczycie kampanii wyborczej - do wyborów zostało już niespełna miesiąc ;) :roll:
To jest coś o czym możemy dyskutować. Tylko bez wycieczek osobistych i z szacunkiem dla odmiennych poglądów. Tak, wiem że to nie jest łatwe ...
Bichoń pisze: 12 kwie 2020, 15:29 - zniósł limit składek emerytalno rentowych - do tej pory były pobierane nie większe niż od wysokości 2.5-krotności wynagrodzenia średniego, teraz limitu nie ma, płaci się je od całości dochodu, mimo, że limit wypłacania emerytury nie wzrósł powyżej tej 2.5-krotności.
Daleko mi do zwolenników PiS, ale to jeden z ich pomysłów, który nie przeszedł. Ostatecznie więc tego nie ma.
proxima86 pisze: 13 kwie 2020, 11:02 Czyli mnie też zaliczasz kolego do "ciemnego ludu"
Co więcej...45% Polaków też tak nazywasz,ojj nie ładnie.
Sam napisałeś o poziomie telewizji. Obrzydliwa, prymitywna propaganda. Tak prymitywna, że nie da się tego inaczej nazwać niż telewizja dla debili. Tak niestety widzi swój elektorat JK.
Hobbysta pisze: 11 kwie 2020, 18:11 Gdyby rzeczywiście ten wirus był taki groźny, na pewno oni przede wszystkim byliby zabezpieczeni. Wygląda to tak jak zwykle, są równi i równiejsi, a dokładnie: "Wszystkie zwierzęta są sobie równe, ale niektóre są równiejsze od innych. " - George Orwell - Folwark zwierzęcy.
[..]
Inną sprawą jest to, że zrezygnowali z wyjaśnienia politycznej zbrodni z 10.04.2010r., i dlatego będę głosował na Konfederację.
To że są równi i równiejsi to nic nowego. Tak było, jest i będzie. Natomiast jeszcze niedawno przynajmniej stwarzało się pozory. Teraz bezczelność władzy jest tak wielka, że nawet tych pozorów nie zachowuje. I to również drażni.
Natomiast proponuję Hobbysto nie otwierać jeszcze jednego wątku w dyskusji - tzn. nazywania katastrofy w ruchu lotniczym polityczną zbrodnią.
Hobbysta pisze: 11 kwie 2020, 18:35 giekso, przeczytaj moje wcześniejsze wpisy w tym temacie, posłuchaj też Grzegorza Brauna.
Toś sobie autoryteta znalazł : beczy :
Tomzik pisze: 11 kwie 2020, 23:50
proxima86 pisze: 11 kwie 2020, 10:52 Niektórzy z was strasznie krytyczni są do PiS....a powiedzcie mi Panowie,czy macie lepszą alternatywę?
Na kogo miał bym zagłosować w następnych wyborach???
Na PO?Lewicę?Konfederację?
Nie mamy dobrych partii opozycyjnych, to co jest to żartObrazek.
Zgadzam się, że obecnie opozycja nie ma pomysłu na siebie i wygląda to żałośnie.
To niestety jest problem. Nie bardzo mają z kim przegrać. Opozycja jest przeraźliwie słaba, zwłaszcza PO.
No prawie, bo dochodzi jeszcze jedno kłamstwo, propaganda na poziomie co najmniej PRLu, kpina z prawa i Konstytucji, bezczelność na niespotykanym poziomie, rzeka naszych pieniędzy płynąca do Rydzyka i na deser opętany ideą dyktatury i chorymi ambicjami, oderwany od rzeczywistości szeregowy poseł, który nie ma cywilnej odwagi i honoru, aby podpisywać się pod własnymi dyrektywami.

Jak dla mnie to już nadto wystarczająco, aby wyjechali na taczkach.
Trudno się z Tobą nie zgodzić, aczkolwiek w ocenie 500+ się różnimy. Uważam, że to jedna z nielicznych rzeczy (oprócz spolaryzowania i poróżnienia społeczeństwa), która w miarę im się udała. To że jestem w stanie sobie wyobrazić lepsze wydatkowanie tych środków to inna sprawa, ale tak zawsze można powiedzieć.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 13 kwie 2020, 23:45

fiatcoupepolska pisze: 13 kwie 2020, 21:56 Mądrego zawsze warto wysłuchać,dlatego przytoczę dzisiejszą wypowiedź mojego ziomka Prof. Simona:" W Polsce od kilku lat dominuje propaganda sukcesu, tym się karmi suwerena,czuję się Polakiem i też suwerenem, ale jakoś mnie nie przekonuje taka prymitywna małomiasteczkowa propaganda. Nie wszystkich da się uratować. Staniemy przed dramatycznymi wyborami, komu pomagać. Takie jest życie....." Facet bez ogródek opowiada,mówi wbrew temu że wodzowska partia przyjęła jedną słuszną linię narracji i społecznego przekazu na temat tej "zarazy" i walki z nią.Inni z kolei wyliczają dobową śmiertelność ludzi którzy umierają z powodu przerwanych badań,leczenia lub odwołanych operacji np.onkologicznych.Swoje żniwo zbiera depresja,samobójstwa.Liczby są przerażające i zdecydowanie przewyższają te powiązane z wirusem w koronie.Stąd Simon i inni otrzymali rządowy zakaz wypowiadania się dla mediów na temat Covi-19. Cytat " Nie pozwolę się kneblować. Jeszcze żyjemy w kraju, w którym panuje wolność, w tym wolność wypowiedzi słowa. Informowanie społeczeństwa o sytuacji medycznej jest moim obowiązkiem, jako lekarza oraz konsultanta wojewódzkiego, kierownika kliniki i ordynatora oddziału zakaźnego w szpitalu przy ul. Koszarowej we Wrocławiu. My konsultanci, znamy najlepiej sytuację. Mamy różny punkt widzenia...."
Prosiłbym o poprawne cytowanie czyichś wypowiedzi, bo to:
" W Polsce od kilku lat dominuje propaganda sukcesu, tym się karmi suwerena,czuję się Polakiem i też suwerenem, ale jakoś mnie nie przekonuje taka prymitywna małomiasteczkowa propaganda. Nie wszystkich da się uratować. Staniemy przed dramatycznymi wyborami, komu pomagać. Takie jest życie....."
są połączone odpowiedzi na dwa różne pytania...

A tu link do całego wywiadu - :link:
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Radicz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Radicz » 14 kwie 2020, 0:13

Na tematy polityczne nie będę się wypowiadał, bo lekarz zabronił mi się denerwować :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Natomiast, jak nam idzie z koronawirusem na tle innych, można obserwować tutaj:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 516652&z=5

Awatar użytkownika
proxima86
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: proxima86 » 14 kwie 2020, 2:07

Może zauważyliście że oprócz TVP także i Polsat broni Rządu?Nie wylewa kubła pomyj jak ten kąsający jadem TVN.
Jak dla mnie ta stacja to najgorszy kibel.
A może słyszeliście od mądrych z poprzedniej władzy że kapitał nie ma narodowości?Teraz zobaczycie jak chińczycy zaczną wykupować upadłe przedsiębiorstwa za bezcen.
Koronawirus obnażył i tak już słabą Unię Europejską i będą musiały się liczyć Państwa Narodowe przy nowym rozdaniu.
Kto silniejszy ten wygrywa a PL wcale nie musi tego pojedynku przegrać.
A na koniec zapytam...gdzie są teraz pokrzywdzeni z Lgbt,gender,gdzie są feministki???Nie ma nie?Wszystko to pochwało się w swoich sterylnych skorupkach.
Kiedyś jeden z nich wypowiedział się że homoseksualiści także walczyli w II wojnie światowej to mało co nie zabił mnie śmiechem!

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Była:
Lancia Thesis 2.4JTD 10v executive.
Jest:
Lancia Thesis 2.4JTD 10v
Lancia Thesis 3.0V6

Awatar użytkownika
mikee72
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Mikołaj

Post autor: mikee72 » 14 kwie 2020, 8:14

proxima86 pisze: 14 kwie 2020, 2:07 oprócz TVP także i Polsat broni Rządu?
Proxima masz tu pierwsze z brzegu wyniki z googlea, naprawdę nie trzeba zadać sobie dużo trudu:

Układ wydaje się prosty – Polsat staje się telewizją sprzyjającą władzy w zamian za spokój Zygmunta Solorza w interesach. Jeden z wątków afery KNF to klocek pasujący do tej układanki. Biznesy miliardera Zygmunta Solorza od lat rozpalają zbiorową wyobraźnię. Inni ważni gracze pojawiają się i znikają, on trwa. Ostatnio znów o Solorzu głośno za sprawą afery KNF. Okazało się, że mało znany prawnik z Częstochowy, Grzegorz Kowalczyk, jeden z kluczowych bohaterów afery, zasiada w radzie nadzorczej Plus Banku należącego do Solorza. Rekomendował go tam osobiście szef KNF Marek Chrzanowski.

Polsat nie musi spłacać gigantycznej zaległości podatkowej. Wojewódzki Sąd Administracyjny uchylił decyzję dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Warszawie. Cyfrowy Polsat nie musi spłacać zaległości podatkowej na 40,6 mln zł.

Ponad rok temu, po aferze w KNF, o czym obszernie informowała „Gazeta Wyborcza”, miliarder Zygmunt Solorz, w sytuacji piętrzących się kłopotów biznesowych, wykonał kilka gestów wobec rządu. Jednym z nich było „wymiecienie” polityki z Superstacji, a wraz nim, Elizy Michalik (obecnie naszej autorki) oraz oddanie w Polsacie władzy nad newsami Dorocie Gawryluk, znanej z sympatii do PiS. Wtedy w rozmowie z Gazetą Wyborczą dziennikarz Polsatu wzdychał: – „No cóż, dobra zmiana stanęła u naszych bram”.

Ot i cała tajemnica polsatowskiego obiektywizmu.

Wypada zastanowić się: Czy moje opinie są na pewno moimi opiniami. Czy daną telewizję lubię, bo reprezentuje moje stanowisko?
A może jednak to ja powtarzam opinie zasłyszane w tej telewizji od miłych Pań i Panów - i tylko wydaje mi się, że oni podzielają MOJE zdanie?
I tutaj wracamy do tego, że 'ciemny lud' to nie 46% a ponad 90% społeczeństwa.
Lancia Voyager Platinum 3.6 24v PB+LPG A.D.2014
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Post autor: Tomzik » 14 kwie 2020, 8:24

Akurat Polsat póki co wydaje się najbardziej wyważony.

TVN jest skrajne, ale TVP jest nie do ruszenia z najwyższego stopnia podium.
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

Awatar użytkownika
proxima86
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: proxima86 » 14 kwie 2020, 8:46

TVP też była prorządowa za PO.
Pani Tadla kpiła z Dudy że nie ma on szans na wygranie wyborów prezydenckich, wywiady z żonką Komorowskiego też były ustawiane po jej myśli.
Macie rację,teraz TVP jest jeszcze gorsze ale TVN to straszny anty kibel.

Była:
Jest:
Lancia Thesis 2.4JTD 10v
Lancia Thesis 3.0V6

Awatar użytkownika
mikee72
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Mikołaj

Post autor: mikee72 » 14 kwie 2020, 9:10

Radicz pisze: 14 kwie 2020, 0:13 Natomiast, jak nam idzie z koronawirusem na tle innych, można obserwować tutaj:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 516652&z=5
Na ten moment w przybliżeniu..
Hiszpania: 167tys zakażonych, 17000 zgonów, 63000 wyleczonych
Włochy: 156tys zakażonych, 20000 zgonów, 34000 wyleczonych
Francja: 133tys zakażonych, 14000 zgonów, 27000 wyleczonych
Niemcy: 128tys zakażonych, 3000 zgonów, 64000 wyleczonych
Holandia: 25tys zakażonych, 2800 zgonów, 250 wyleczonych
Białoruś: 14tys zakażonych, 350 zgonów, 7000 wyleczonych
Polska: 6tys zakażonych, 232 zgony, 440 wyleczonych

Z tych danych wynika, że w Hiszpanii procent zmarłych/zakażonych to 10%, we Włoszech 13%, we Francji 10,5%, w Niemczech 2,3%, w Holandii 11,2%, w Białorusi 2,5%, w Polsce 3,8%. Wygląda na to, że Niemcy sobie radzą najlepiej - mimo bardzo dużej ilości zakażonych, śmiertelność jest procentowo najniższa a liczba wyleczonych to 50%. Równie dobrze z leczeniem radzi sobie Białoruś - zapewne dzięki narodowemu lekarstwu zalecanemu przez Łukaszenkę.
Dlatego warto się zastanowić nad sensownością tą danych - zwłaszcza biorąc pod uwagę dostępność testów w Niemczech oraz w Polsce. U nas jakiś koleś sam sobie zrobił 3-dniową kwarantannę w aucie. Czekając na zrobienie testu, bo miał podejrzenie i nie chciał zarazić rodziny..
Nie bez znaczenia jest też, na jakim etapie jest w danym kraju epidemia - W Niemczech wybuchła później niż we Włoszech, u nas jeszcze później.

Osobiście interesowałyby mnie tego typu dane na koniec pandemii:
Niemcy - średnia śmiertelność w skali roku: 920-960tys (dane z ostatnich lat - zwracam uwagę, że to jest prawie 3tys zgonów dziennie), w 2020: ?
Francja: 620tys zgonów rocznie (dane z 2018, to jest 2tys zgonów dziennie), w 2020: ?
A skoro przy Francji jesteśmy, to taka znaleziona ciekawostka: Zabójcze upały. 8 czerwca w miejscowości Herault na północy Francji zanotowano rekordową temperaturę 46 stopni C, co stanowi w kraju rekord wszechczasów. Najbardziej zabójcza fala upałów przeszła przez Francję w 2003 r. W okresie 4–18 sierpnia zmarło wtedy 15 tys. osób, szczególnie w centralnej Francji i Ile-de-France. Szokująca liczba? Ale powstaje pytanie: czy dodatkowo 15tys? Bo normalnie to we Francji umiera średnio 2tys osób dziennie, więc w 2 tygodnie powinno umrzeć 28 tys..
Lancia Voyager Platinum 3.6 24v PB+LPG A.D.2014
Obrazek

Awatar użytkownika
proxima86
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: proxima86 » 14 kwie 2020, 9:16

Koronawirus zabija stosunkowo mały % populacji,ale każde ludzkie życie jest ważne.
Natomiast trzeba jak najszybciej i w mądry sposób odmrozić gospodarkę i bronić kapitału przed skośnookimi kitajcami.

Była:
Jest:
Lancia Thesis 2.4JTD 10v
Lancia Thesis 3.0V6

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 14 kwie 2020, 9:18

wujekp pisze: 13 kwie 2020, 22:42 ...nazywania katastrofy w ruchu lotniczym polityczną zbrodnią.
Zbrodnię nazywam zbrodnią, mimo, że tzw. główni gracze polityczni zalecają ciemnemu ludowi wierzyć w bajki "brzozowo - wybuchowe".
Lancia Kappa 2,4jtd; produkcja lipiec 2000 - lekko przeziębiona, teraz wiem, że to Korona świrus :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”