Elektro zawór????

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
Awatar użytkownika
GRZECHUU
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Grzesiek

Elektro zawór????

Post autor: GRZECHUU » 24 sty 2007, 20:09

Mam pytanko.Gdzie powinien byc zamontowany elektro zawór który odcina dopływ paliwa do gaźnika przy przełączeniu na gaz.Przed pompą paliwową czy za pompą paliwową?????
Chodzi mi o poloneza z gaźnikiem.Pompa paliwowa(mechaniczna) ma 1 wejście i 1 wyjście a nadmiar paliwa jest odprowadzany z gaźnika.Jeżeli elektrozawór bedzie przed pompą to ta z kolei bedzie chodziła na "sucho" i czy ją wtedy nie trafi.Natomiast jeżeli elektrozadór będzie zaraz za pompą to co z paliwem które pompa będzie pompować a zawór nie puści dalej.
Kiedyś delta LX1500 i delta integrale. Teraz prywatnie Laguna I lpg i 206 2.0 hdi.
Służbowo Magnum 480.

Awatar użytkownika
wujek
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Elektro zawór????

Post autor: wujek » 24 sty 2007, 23:16

Witam,
Do gaźnikowca to przydałyby się dwa trójniki i dwa elektrozawory - bocznikujesz gaźnik i paliwo wraca przewodem powrotnym.
Pozdrawiam

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

Elektro zawór????

Post autor: lancia1969 » 24 sty 2007, 23:30

Sposób Wujka rewelacja : ok2 : : ok2 : : ok2 : , ale i tak bedziesz miał po pewnym przebiegu problemy z ......... pływakiem w gaźniku,który uderza w dno komory pływakowej i dziurawi sie :? - efekt znasz -zalany nie zapala na benzynie.
W latach 90 byłu produkowane podkładki po pływak ale równoczesnie wiazało sie to ze zmianą ustawienia ( zmniejszenia) poziomu paliwa - efekt uboczny brak wysokich obrotów - wiec w dwóch słowach jak nie urok to s..czka :wink:

Teraz wprowadzono elektyczne pompy do gażników ,zaslepiasz pompę oryginalna a elektryczna jest odcinana przez przekaźnik instalcji LPGPOMPA KLIKNIJ :wink: ale i tak problem z pływakiem pozostaje :wink:

Awatar użytkownika
INTEGRALE
Klubowicz
Klubowicz

Elektro zawór????

Post autor: INTEGRALE » 25 sty 2007, 15:14

OK dzieki za informacje :D Pływak jest jeszcze nie przetarty :D ale ślady od ocierania są na nim :( Napiszcie mi jeszcze co z tą pompą jak będzie chodziła na sucho :? Obecnie podłączyłem elektrozawór przed pompą i narazie wszystko jest OK tylko sie obawiam o tą pompe żeby jej zaraz nie trafiło :?
Lancia Delta HF Integrale Evoluzione

Awatar użytkownika
INTEGRALE
Klubowicz
Klubowicz

Elektro zawór????

Post autor: INTEGRALE » 25 sty 2007, 15:16

Kurcze poprzedni post napisałem na konto brata :? GRZECHUU
Lancia Delta HF Integrale Evoluzione

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

Elektro zawór????

Post autor: lancia1969 » 25 sty 2007, 15:29

"INTEGRALE" pisze:OK dzieki za informacje :D Pływak jest jeszcze nie przetarty :D ale ślady od ocierania są na nim :( Napiszcie mi jeszcze co z tą pompą jak będzie chodziła na sucho :? Obecnie podłączyłem elektrozawór przed pompą i narazie wszystko jest OK tylko sie obawiam o tą pompe żeby jej zaraz nie trafiło :?
I trafi :? - szczególnie membrane- o zaworkach nie wspomnie :wink:

Już lepiej założyc zawór za pompą -ale nie zapomij sprawdzić stanu przewodów.

Zdecydowanie pomyśl o propozycji wujka :wink:

Awatar użytkownika
wujek
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Elektro zawór????

Post autor: wujek » 25 sty 2007, 23:26

Witam,
Jak już ulepszać to na maxa - zamiast podkładki zmniejszającej pojemność komory można podłożyć sprężynkę ograniczającą opadanie pływaka.
Pozdrawiam
PS
W swoim Polonezie (tez kiedyś był na stanie) wymieniłem ciężki, metalowy pływak na pływak z tworzywa (z jakiegoś gaźnika, chyba od TC 1600?). Mniej się tłukł o komorę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”