Lybra - jak dobrze kupić

Moderator: stabraf

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Lybra pytania

Post autor: aro » 02 wrz 2007, 14:46

Troche dziwne pytanie :D Dużo, czy mało? Kto to może wiedziec. Ogólnie liczy się stan techniczny, przebieg też ale w mniejszym stopniu. Podejrzewam, że skoro jest z 2003 roku i ma taki przebieg, to licznik chyba niebył kręcony :wink: Oczywiscie, ze mimo takiego przebiegu pewne elementy mogą byc do wymiany. Jak w każdym aucie z takim przebiegiem. Ja tam wole miec na liczniku prawdziwy przebieg, który nieraz może odstraszac kupujących, niż cofany. Chociaz w dzisiejszych czasach lepiej miec auto z autentycznym przebiegiem (nawet gdy jest on spory) niż auto z cofanym licznikiem, bo teraz ludzie patrzą na wiek auta i porównują z przebiegiem. Np. taki klient widzi 15 letnie auto z przebiegiem 100 Tkm i odrazu mówi, że licznik był kręcony. Tyle z mojej strony :D

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: Lybra pytania

Post autor: Nat » 02 wrz 2007, 17:03

"Pilar" pisze:czy 180000 tys na lybre z 2003 roku na 1.9 JTD czy to duzo? czy poprostu nie jest to juz ruina poniewaz boje sie ze potem bendą musili wiencej w te auto wlozyc niz one jest warte ??
Nikt rozsądny nie odpowie Ci na to pytanie. Bo to, czy auto jest, czy nie jest ruiną zalezy w dużym stopniu od innych czynników niż przebieg.

Przy spokojnym, rozsądnym użytkowaniu nowoczesne silniki JTD wytrzymują dużo dłużej, niż 180 000 km- o to możesz być spokojny.

I nie oszczędzaj na dobrym, szczegółowym przeglądzie...
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Petrus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra pytania

Post autor: Petrus » 02 wrz 2007, 20:04

"Pilar" pisze:Witam mam pytanie poniewaz moi rodzice zamnierzaja sprowadzic Lybre z niemiec i powiedzci mi czy 180000 tys na lybre z 2003 roku na 1.9 JTD czy to duzo? czy poprostu nie jest to juz ruina poniewaz boje sie ze potem bendą musili wiencej w te auto wlozyc niz one jest warte ?? Pozdrawiam Wojtek
Rodzice niech pojadą tym autem w Niemczech do salonu LANCIA/ALFAROMEO/FIAT. Tam jest mozliwość sprawdzenia przebiegu, gdyż wszystkie naprawy są zapisane w komputerze centralnym (nie danego samochodu) sieci sprzedazy LANCIA/ALFAROMEO/FIAT. Zapisywane są również wszelkie naprawy, wymiany itd. W Niemczech i w dodatku LANCIA najprawdopodobniej serwisowana i naprawiana była w sieci autoryzowanej.
Moja poprzednia LYBRA DEL SOLE.
Nie śmieję się z tych, którzy jeżdżą VW.
Śmieję się z tych, którzy się tym szczycą.

Awatar użytkownika
Pilar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra pytania

Post autor: Pilar » 04 wrz 2007, 20:08

aha bo oni jeszcze sie zastanwaiwaja czy jechac czy nie
"szyba to nie dykta, Lancia to nie czinklak"

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Lybra pytania

Post autor: Dudi » 04 wrz 2007, 22:09

"Pilar" pisze:aha bo oni jeszcze sie zastanwaiwaja czy jechac czy nie
No to niech jadą, tyle że nie wiadomo czy znajdą jakiś dobry egzemplarz, bo większość już przebrana jest, chyba że mają coś nagrane. Ja tam kupiłem w piątek Lybre 1.9 JTD z 2002 i przebiegiem 157000km, ale kupiona była i od początku jeżdżona w Polsce, więc to troche co innego. W sumie przebiegu nie ma się co obawiać, ale trzeba ją wziąć na serwis.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
m4riusz123
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra pytania

Post autor: m4riusz123 » 29 paź 2007, 1:01

Mi moja rodzyneczkie (theme) Ojciec sprowadził w 95roku jako 3 latka miala 70tyś a teraz ma 700tyś i żeby nie zawieszenie to było by miodzio wszystko :)
Moje piękne Panie :*
Lancia Thema 2,5 Tdi
Lancia Lybra SW 1.9 Jtd

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Lybra - pytanie do użytkowników

Post autor: Simon » 02 sty 2008, 18:44

zmiana deski była w 2002 roku albo nawet pod koniec 2001 wraz z wejściem nowych silników ( w sensie tych mocniejszych wersji JTD ). Ale na bank przed 2003.
Lancia Lybra 1.9 JTD LX Berlina
Paganini Black
Kilka fotek

kartonik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek
Kontakt:

Post autor: kartonik » 02 sty 2008, 19:33

"Simon" pisze:zmiana deski była w 2002 roku albo nawet pod koniec 2001 wraz z wejściem nowych silników ( w sensie tych mocniejszych wersji JTD ). Ale na bank przed 2003.
Tak, tak. Pomylilem sie, sorki. Zmiana w 2001 r.

pzdr,

m

harryporter

Post autor: harryporter » 02 sty 2008, 21:31

"kartonik" pisze:
"Simon" pisze:zmiana deski była w 2002 roku albo nawet pod koniec 2001 wraz z wejściem nowych silników ( w sensie tych mocniejszych wersji JTD ). Ale na bank przed 2003.
Tak, tak. Pomylilem sie, sorki. Zmiana w 2001 r.

pzdr,

m
Rozumiem zatem, że jeśli znajdę Lancię wyprodukowaną po roku 2002 z ciętą deską rozdzielczą to będzie to oznaczało, że miała otwartą poduszkę?
Pozdr.

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Simon » 02 sty 2008, 21:42

raczej tak
tzn taki klient musiałby w gruncie rzeczy wymienić pół konsoli
albo nawet całą bo nie wiem czy ten element nie jest w jednym kawałku
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
BJK
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: BJK » 07 sty 2008, 16:34

"Nat" pisze:ESP jest w standardzie w wersjach LX i Emblema, a w opcji w uboższej wersji LS. W wersji Biznes wogóle ESP nie ma.
ABS jest z EBD. Zawsze.
No ja niby mam LX, bo tak mi powiedzieli w ubezpieczalni, bo tam się poprzedni (i jedyny właściciel od nowości z salonu) ubezpieczał, gdzie ja, ale jakoś nie mam kontrolki ESP - a ostatnio wywołałem parę sytuacji gdzie kontrola trakcji powinna się włączyć i nic - żadnej kontrolki, żadnego odczucia na kierownicy. W Golfie V jak się odpalało ESP to czułem to...

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Simon » 07 sty 2008, 17:19

a czy nie da się tego rozpoznać po dodatkowym przycisku na tunelu obok ręcznego?
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 07 sty 2008, 23:37

"Simon" pisze:a czy nie da się tego rozpoznać po dodatkowym przycisku na tunelu obok ręcznego?
przycisk jest od wyłączania ASR, od ESP nie ma wyłącznika. Przynajmniej tak jest u mnie.
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

Awatar użytkownika
fragless
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: fragless » 08 sty 2008, 10:36

Ja również mam wersję LX, przynajmniej tak podaje EPER a ESP nie mam. Po czym poznć że ESP jest, u mnie pali się tylko kontrolka ABS przy odpalaniu silnika.
LYBRA 1,9jtd LX OLSZTYN

Awatar użytkownika
BJK
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: BJK » 08 sty 2008, 14:23

Widzę, że rozpędziłem troszkę dyskusję o ESP.
Nat, Ty masz też Lyberkę SW z 2.0: masz ESP :?:
Bo szczerze mówiąc interesująca sprawa.

Ze swojej strony powiem jeszcze jedną ciekawostkę Lyberki:
w wersjach w których jest sterowanie elektryczne lusterkami powinna być możliwość złożenia ich również elektryczna. Ja mogę sobie ustawiać samo szkło, natomiast składam ręcznie (i szkoda, bo ręce się brudzą :/ )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”