Witam
Jak już kiedys pisalem, kupiłem Lancie nieświadomy, ze na gaz musza byc jakies papiery. Instalacja działa w porządku, no ale jezdzi sie ze stresem i do pierwszego przeglądu.
W związku z tym mam pytanie, jakie papiery trzeba mieć, zeby taką instalacje zalegalizować ( i jak to zrobić jak najmniejszym kosztem).
Czy można zrobic tak: kupić używaną instalację LPG z papierami, dogadać się z gazownikiem o rachunek za jej wirtualny montaż, i wymienic zbiornik LPG na odpowiedni z atestem(podobno sprawdzaja go na przeglądzie)?
Proszę o radę co z tym fantem zrobić, bo przegląd zbliża się powoli, aczkolwiek nieuchronnie.
Legalizacja instalacji gazowej, podejście II
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
były:
Y10 1.1
Musisz mieć legalizację na butlę.Więc najlepiej by było żebyś podjechał do gazownika ,niech ci zamontuje nową butlę i od niego dostaniesz legalizacje,tyle ze to trwa bo gazownik musi wysłać papiery do producenta oni muszą podstęplować ,odesłać i dopiero odbierzesz ,może to potrwać miesiąc
Po kolei:
do zgłoszenia instalacji LPG w Wydz. Kom. potrzebujesz:
1, wyciągu ze świadectwa sposobu montażu instalacji przystosowującej pojazd do zasilania gazowego
2. Faktury na montaż o instalacji o której mowa w wyciągu.
3. Atest na zbiornik przy zgłoszeniu instalacji LPG - niekoniecznie, nie ma takiego zapisu
Najtaniej wyszłoby, gdyby któryś gazownik wystawił f-re na montaż instalacji + wyciąg z homologacji na to co masz w samochodzie teraz, oczywiście za jakąś tam opłatą i pokryciem kosztów podatków + działa dla gazownika itp. Faktura może opiewać nawet na 1zł, choć to niewiarygodnie wygląda.
Pomijam tu aspekt prawny tego rozwiązania, które de-facto wygląda niejako jak poświadczenie nieprawdy i ponowne wykorzystanie używanych elementów instalacji gazowej, co jest zabronione prawnie.
Gazownikowi do wystawienia wyciągu potrzebny będzie atest zbiornika, jeżeli go nie masz, a zbiornik jest produkcji polskiej, czyli Stako, GZWM lub Irene nie powinno być problemu ze zdobyciem duplikatu atestu od producenta, za opłatą ok. 30-40zł. Producenta, numer zbiornika i termin upłynięcia legalizacji znajdziesz na tabliczce znamionowej zbiornika.
Nie sądzę, żeby ktoś podkładał się swoimi podpisami i dokumentami pod inną instalację niż sam zakłada.
Drugim rozwiażaniem jest wymiana całości instalacji na nową, czyli żadne odkrycie.
do zgłoszenia instalacji LPG w Wydz. Kom. potrzebujesz:
1, wyciągu ze świadectwa sposobu montażu instalacji przystosowującej pojazd do zasilania gazowego
2. Faktury na montaż o instalacji o której mowa w wyciągu.
3. Atest na zbiornik przy zgłoszeniu instalacji LPG - niekoniecznie, nie ma takiego zapisu
Najtaniej wyszłoby, gdyby któryś gazownik wystawił f-re na montaż instalacji + wyciąg z homologacji na to co masz w samochodzie teraz, oczywiście za jakąś tam opłatą i pokryciem kosztów podatków + działa dla gazownika itp. Faktura może opiewać nawet na 1zł, choć to niewiarygodnie wygląda.
Pomijam tu aspekt prawny tego rozwiązania, które de-facto wygląda niejako jak poświadczenie nieprawdy i ponowne wykorzystanie używanych elementów instalacji gazowej, co jest zabronione prawnie.
Gazownikowi do wystawienia wyciągu potrzebny będzie atest zbiornika, jeżeli go nie masz, a zbiornik jest produkcji polskiej, czyli Stako, GZWM lub Irene nie powinno być problemu ze zdobyciem duplikatu atestu od producenta, za opłatą ok. 30-40zł. Producenta, numer zbiornika i termin upłynięcia legalizacji znajdziesz na tabliczce znamionowej zbiornika.
Nie sądzę, żeby ktoś podkładał się swoimi podpisami i dokumentami pod inną instalację niż sam zakłada.
Drugim rozwiażaniem jest wymiana całości instalacji na nową, czyli żadne odkrycie.
u mnie kosztuje to 300zł i masz legalną instalacje gazową....a dokładniej u gazownika z sosnowca....z grodu kraka masz jakieś 70km....wstawia ci swoją butle i wypisuje niezbędne dokumenty chyba że masz jakąś butle z papierami to wtedy taniej....a i on różnież montuje używane instalacje LPG....korzystałem z jego usług już 2 razy....gybyś był zainteresowany mogę ci podać jego namiary..
Lancia Delta 1,6 ie 8V 75KM 835C1000 -moja
Lancia Y 1,2 60KM -ojca
Lancia Y 1,1 8V 54KM- dziadka....
Lancia Y 1,2 60KM -ojca
Lancia Y 1,1 8V 54KM- dziadka....
No, w koncu zebralem komplet dokumentow. Mam nowy zbiornik, a gazownik zajmowal sie instalacjami tego samego producenta jak moja, wiec nie bylo problemow z papierami na instalacje. Kosztowalo mnie to mniej wiecej polowe kosztow zalozenia instalacji od nowa 
Efektem ubocznym, co zauwazylem jeszcze u gazownika, byly przepalone obie tylnie zarowki pozycyjne... na szczescie ja mialem jedna, na zakladzie znalezli druga
Wydalem kupe kasy, zeby tylko miec pare kartek dla urzednikow. Samochod nie bedzie dzieki temu jezdzil ani grama szybciej ani bezpieczniej. Co za popie*****ny system.

Efektem ubocznym, co zauwazylem jeszcze u gazownika, byly przepalone obie tylnie zarowki pozycyjne... na szczescie ja mialem jedna, na zakladzie znalezli druga

Wydalem kupe kasy, zeby tylko miec pare kartek dla urzednikow. Samochod nie bedzie dzieki temu jezdzil ani grama szybciej ani bezpieczniej. Co za popie*****ny system.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
były:
Y10 1.1