Dedra - 1.9 TDS - Obrotomierz i wskaźnik poziomu paliwa

colt19

Dedra - 1.9 TDS - Obrotomierz i wskaźnik poziomu paliwa

Post autor: colt19 » 16 lis 2009, 22:13

Witam, mam taki problem, coś mi warują wskazania obrotomierza i wskaźnik poziomu paliwa.Problem polega na tym,że czasami wskazówki normalnie wszystko pokazują i w pewnym momencie wskazówka obrotomierza spada do dołu, a paliwa idzie na maksa do góry i zapala się lampka rezerwy. Jeżeli chodzi o działanie, to raz działają odrazu przy odpaleniu auta i zanikają po przejechaniu kilku kilometrów, a czasami wogóle nie działają przy zapaleniu,a zaczynają działać podczas jazdy ale też tylko na kilka kilometrów. Czy wie ktoś może czym to może być spowodowane? Nie chcę oddawać auta do mechanika, bo może idzie to naprawić samemu. Z góry dziękuję za pomoc :D

Codee

Odp: Obrotomierz i wskaźnik poziomu paliwa-Wariują!

Post autor: Codee » 16 lis 2009, 22:16

kolego co to za samochód i silnik bo "czarną magią" to my się tu nie zajmujemy :D

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 16 lis 2009, 22:16

Rozumiemy, że w rowerze...
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

colt19

Post autor: colt19 » 16 lis 2009, 22:19

: gafa : Samochód to Lancia Dedra 1.9 TDS sedan.Rocznik 1993

Awatar użytkownika
mikaeltdi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał

Post autor: mikaeltdi » 16 lis 2009, 22:31

czyżby braki w umasowieniu zegarów...koledzy pomóżcie ''colt10''-owi....co ma się włóczyć po elektromechanikach..niech polubi pracę z Lancią a nie tylko wożenie się ;) ,
Pozdro...
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Post autor: stabraf » 16 lis 2009, 22:36

Ja miałem identyczne objawy w kappie przy kończącym się akumulatorze.Podjechałem pod sklep ,sprawdzili ,złapali się za głowę ,zasugerowali różne warianty nowych ,ja zakupiłem ,oni zamontowali ,ja zapłaciłem i - jak ręką odjął ;) no i odjechałem.

colt19

Odp: Dedra - 1.9 TDS - Obrotomierz i wskaźnik poziomu paliwa

Post autor: colt19 » 16 lis 2009, 22:44

A miałeś problemy z odpalaniem,że wymieniłeś akumulator.Bo u mnie takich problemów nie ma,choć wskazówka ładowania akumulatora dochodzi tylko do 12 i nie wiem czy coś źle wskazuje czy aku jest kiepski? Choć mi się wydaje że jest dobry.A co do masy to jak można sprawdzić, czy coś z tym jest nie tak?

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Post autor: stabraf » 16 lis 2009, 23:14

Nooo-akurat u mnie miałem problemy z odpalaniem-przekręcałem kluczyk i...cisa.
Jeśli chodzi o masę to najlepiej podłącz dodatkowy gruby kabel od klemy aku do nadwozia ale w takim miejscu żeby był bardzo dobry styk z gołą blachą-może być w to samo miejsce gdzie już jest przykręcony przewód do nadwozia ,ale koniecznie wyczyść porządnie miejsce styku.

Awatar użytkownika
dr_scott
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Scott

Post autor: dr_scott » 17 lis 2009, 8:34

colt19 pisze:Witam, mam taki problem, coś mi warują wskazania obrotomierza i wskaźnik poziomu paliwa.Problem polega na tym,że czasami wskazówki normalnie wszystko pokazują i w pewnym momencie wskazówka obrotomierza spada do dołu, a paliwa idzie na maksa do góry i zapala się lampka rezerwy. Jeżeli chodzi o działanie, to raz działają odrazu przy odpaleniu auta i zanikają po przejechaniu kilku kilometrów, a czasami wogóle nie działają przy zapaleniu,a zaczynają działać podczas jazdy ale też tylko na kilka kilometrów. Czy wie ktoś może czym to może być spowodowane? Nie chcę oddawać auta do mechanika, bo może idzie to naprawić samemu. Z góry dziękuję za pomoc :D
Oto co musisz zrobić:
Wyjmij zegary. Od dupy strony jest elektryka zrealizowana na foliowych płytkach (miedziane ścieżki na folii). Te folie są dwie, a pomiędzy nimi są połączenia wykonane za pomocą nitów (albo jak kto woli spinaczy). Często jest tak, że te właśnie nity tracą kontakt czego objawem jest np. niedziałający obrotomierz.
Musisz poprawić kontakt wszystkich tych nitów. Najlepiej zalutuj je i git. Tylko uważaj aby nie wypalić folii ;)

U mnie nie działał obrotomierz, a wraz z nim nie działała kontrolka ręcznego i jeszcze coś.

Z wyciąganiem zegarów jest trochę zabawy (masakra), ale po kilku próbach będziesz już mistrzem.
Jak już wyciągniesz, to sprawdź sobie przy okazji wszystkie żaróweczki.
Przy wkładaniu zegarów wszystko dobrze i porządnie podłącz, abyś nie musiał zaś ich wyciągać!!

Powodzenia!
Alfa Romeo 159 SW ti 2.0jtdm '09
Lancia Ypsilon 1.4 16V '06

Lancia Lybra SW 1.9JTD LX '01
Lancia Dedra SW 1.9TDS LS '97
Opel Corsa 1.2i JOY '93
Fiat 125p '87 + Fiat Argenta 2.0i '82 --> FIAT 125 2000 iniezione eletronica
* * * OBERSCHLESIEN... mein Vaterland * * *

Awatar użytkownika
Watazka
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Maciej

Post autor: Watazka » 17 lis 2009, 10:01

Kolega bolek z Olsztyna ma duże doświadczenie w temacie,mordował się z tym tygodniami.Kliknj do niego.Może coś podpowie.

szymon_delta
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Szymon

Post autor: szymon_delta » 17 lis 2009, 15:00

Wadliwe działanie wskaźnika paliwa wcale nie musi być spowodowane brakiem masy. Wina może leżeć w samym pływaku, który znajduje się w zbiorniku. Dochodzi tam do zacierania ścieżek i nadmiernego zużycia elementu przewodzącego.
Jak dobrze się zaklei to potrafi pokazywać zupełnie odwrotne wartości.
Oczywiście istnieje możliwość naprawy i wyczyszczenia, wszystko zależy od stopnia zużycia i posiadanych materiałów.
Po wymontowaniu pływaka należy go rozebrać na czynniki pierwsze i sprawdzić ścieżki i element stykający, potrafi się wytrzeć do tego stopnia, że tylko będzie kontaktować w pewnych zakresach zanurzenia z paliwie.

Awatar użytkownika
mikaeltdi
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: mikaeltdi » 17 lis 2009, 21:16

szymon_delta pisze:Wadliwe działanie wskaźnika paliwa wcale nie musi być spowodowane brakiem masy. Wina może leżeć w samym pływaku, który znajduje się w zbiorniku. Dochodzi tam do zacierania ścieżek i nadmiernego zużycia elementu przewodzącego.
Jak dobrze się zaklei to potrafi pokazywać zupełnie odwrotne wartości.
Oczywiście istnieje możliwość naprawy i wyczyszczenia, wszystko zależy od stopnia zużycia i posiadanych materiałów.
Po wymontowaniu pływaka należy go rozebrać na czynniki pierwsze i sprawdzić ścieżki i element stykający, potrafi się wytrzeć do tego stopnia, że tylko będzie kontaktować w pewnych zakresach zanurzenia z paliwie.
Zgadza się, z małym 'ale' , kolega opisał problem jako ''dziwne zachowanie dwóch wskażników nie tylko paliwa ale i obrotomierza co wskazuje na problem z napięciem oczywiście może to być problem osobny- wskażnika i obrotomierza ,kwestia czy po poprawieniu styków ,masy i innych elektrycznych połaczeń w tablicy będzie OK czy wskażnik paliwa dalej będzie szalał...jeżeli tak to prawdopodobnie pływak do sprawdzenia .

colt19

Post autor: colt19 » 18 lis 2009, 19:16

Dziękuję za Wasza porady, już mniej więcej mam pojęcie co to może być.Teraz może ktoś mi napisze,czy te wszystkie zabawy przy liczniku muszą być robione przy odłączonym akumulatorze czy nie i jak się sprawdza gdzie idzie kabel z masy od aku i jak go bezpiecznie sprawdzić i w razie czego przeczyścić?

Awatar użytkownika
mikaeltdi
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: mikaeltdi » 18 lis 2009, 20:30

Hej ! Zdecydowanie przy odłączonym ,większe bezpieczeństwo w razie zwarcia i złapanie błędów .
Kabel prawdopodobnie (nie jestem użytkownikiem Dedry : beczy : )połączony z masą (blachą)pojazdu zaczekaj za chwilę grono dedrowców się wypowie ;)

Pozdro...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”