Kappa - Podkładka w pompie oleju 2.0 16V T

h0se166
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - Podkładka w pompie oleju 2.0 16V T

Post autor: h0se166 » 14 maja 2010, 19:42

Witam.

Słyszałem że na forum fiata stosują podkładkę pod sprężynkę zaworu w pompie oleju i ponoć to zwiększa im ciśnienie również na biegu jałowym. Czy to możliwe bo po mojej analizie wydaje mi się że to tylko da większe ciśnienie przy maksymalnych obrotach tzn. zawór bezpieczeństwa później się otworzy a więc trzyma wyzsze ciśnienie czyli co to ma do ciśnienia na jałowym? A piszą że podkładka 0.3mm zwiększa ciśnienie o nawet 0.5bara? O co kaman?

argenta67

Re: Podkładka w pompie oleju 2.0 16V T

Post autor: argenta67 » 14 maja 2010, 20:32

h0se166 pisze:Witam.

Słyszałem że na forum fiata stosują podkładkę pod sprężynkę zaworu w pompie oleju i ponoć to zwiększa im ciśnienie również na biegu jałowym. Czy to możliwe bo po mojej analizie wydaje mi się że to tylko da większe ciśnienie przy maksymalnych obrotach tzn. zawór bezpieczeństwa później się otworzy a więc trzyma wyzsze ciśnienie czyli co to ma do ciśnienia na jałowym? A piszą że podkładka 0.3mm zwiększa ciśnienie o nawet 0.5bara? O co kaman?
Niestety nie ma tam mądrego co by im wybił tą głupotę : cenzura : , sam napisałeś do czego służy zawór w pompie i to jego jedyne zadanie, zawór bezpieczeństwa.

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska
Prezes Lancia Klub Polska

Post autor: topcio » 15 maja 2010, 7:45

chyba, że zawór jest uszkodzony czyli sprężyna jest słaba, więc puszcza olej non stop- wtedy dopiero podkładka powoduje prawidłowe działanie zaworu.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

argenta67

Post autor: argenta67 » 15 maja 2010, 8:27

topcio1 pisze:chyba, że zawór jest uszkodzony czyli sprężyna jest słaba, więc puszcza olej non stop- wtedy dopiero podkładka powoduje prawidłowe działanie zaworu.
Prawidłowe ale nie podwyższone :nono: i to na wolnych obrotach. Ogólnie mówiąc można sobie ciśnienie oleju podnieść ale chyba tylko jakąś wysoko ciśnieniowa pompką elektryczną.

h0se166

Post autor: h0se166 » 15 maja 2010, 9:37

Po takich przeróbkach z podkładka zima mogą robić zawody komu dalej filtr oleju wystrzeli :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”