Kappa - wariujący prędkościomierz
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa - wariujący prędkościomierz
Witam!
W ostatnim czasie u Lucyny pojawił się problem z prędkościomierzem. Po włączeniu silnika prędkościomierz albo nie działa albo przez cały czas waha się koło aktualnej prędkości, spadając czasem do zera, a czasem tę prędkość zawyża. Z początku myślałem, że to może czujnik prędkości na skrzyni biegów. Zauważyłem jednak, że czasami na postoju przy naciśnięciu hamulca prędkościomierz się podnosi, a przy puszczeniu hamulca opada. W związku z tym przypuszczam, że może gdzieś w instalacji jest jakieś przebicie. I teraz pytanie do Was:
Czy ktoś ma może pojęcie, gdzie do takiego przebicia może dochodzić? Czy może problem leży jednak gdzie indziej?
Jeżeli można to prosiłbym również o przesłanie schematu instalacji elektrycznej na mój mail: cyrusinski@gmail.com
Z góry dziękuje za pomoc
W ostatnim czasie u Lucyny pojawił się problem z prędkościomierzem. Po włączeniu silnika prędkościomierz albo nie działa albo przez cały czas waha się koło aktualnej prędkości, spadając czasem do zera, a czasem tę prędkość zawyża. Z początku myślałem, że to może czujnik prędkości na skrzyni biegów. Zauważyłem jednak, że czasami na postoju przy naciśnięciu hamulca prędkościomierz się podnosi, a przy puszczeniu hamulca opada. W związku z tym przypuszczam, że może gdzieś w instalacji jest jakieś przebicie. I teraz pytanie do Was:
Czy ktoś ma może pojęcie, gdzie do takiego przebicia może dochodzić? Czy może problem leży jednak gdzie indziej?
Jeżeli można to prosiłbym również o przesłanie schematu instalacji elektrycznej na mój mail: cyrusinski@gmail.com
Z góry dziękuje za pomoc
Re: Kappa - wariujący prędkościomierz
Jasnowidzem nikt nie jest, nie ma pojęcia jaka to kappa, więc może ją opiszesz jak w sklepie podczas kupowanie łożyska czy filtra. To by trochę uprościło sprawę. I trudno wyczuć czy " po włączeniu silnika" chodzi o prędkościomierz czy obrotomierz.
Kappa 2.0 20VT Piękna bestia.
-
Chodzi o prędkościomierz. Jeżeli silnik trochę pochodzi to zazwyczaj się wszystko stabilizuje i prędkościomierz chodzi normalnie, jednak, gdy go wyłączę i odpalę znowu to problem się powtarza. Nie jest to tak, że na rozgrzanym silniku chodzi dobrze. Kappa 2.0 16VT 1995 rok.
Myślę że to bateria pada, jest niedoładowana i ma mało mocy.
Kappa 2.0 20VT Piękna bestia.
-
Po naładowaniu akumulatora to samo. Wszystko inne chodzi w porządku. Problem tylko z tym prędkościomierzem. Mógłbym prosić o wysłanie schematu instalacji elektrycznej na maila? Stare linki wygasły.
Moja piękna też postanowiła pomachać do mnie wskazóweczką prędkościomierza. Jadąc wczoraj wieczorem prędkościomierz najpierw zaczął latać jak głupi (ale tylko w zakresie 0-aktualna prędkość), później uspokoił się nieco, ale działał z dużym opóźnieniem. Finalnie spadł do 0 i tak pozostał. Kilometry przebiegu się oczywiście nie zliczały, ale jako, że był już wieczór, to nic dojrzeć się nie dało. Spodziewałem się padniętego czujnika na skrzyni, ale... dzisiaj rano prędkościomierz ożył i zachowywał się dokładnie tak jak wczoraj - spore opóźnienie, skoki wskazania, na koniec 0. Dobrze obstawiam czujnik? O ile pamiętam z instrukcji, to na prędkościomierz osobnego bezpiecznika nie ma a reszta wskaźników działa normalnie. A może po prostu przebicie na jakimś przewodzie?
Lancia Kappa Coupe 2.0t '98 - 1584
Hyosung GV650
Jeep Renegade 1.0 GSE Limited
Hyosung GV650
Jeep Renegade 1.0 GSE Limited
- bargaw3181
- Klubowicz
- Imię: Bartłomiej
- Kontakt:
"Zając" Miał te same objawy i był to czujnik na skrzyni biegów 

514449239 Bartek (Bartłomiej, nie Bartosz ! ) vel modo 

Jestem odpowiedzialny za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś !

Jestem odpowiedzialny za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś !
a u mnie w coupecie problem z prędkościomierzem powodowały zaśniedziałe styki... wyciągnąłem licznik, odpiąłem wtyczki popatrzyłem, poskładałem i hulało jak trzeba.
Mnie nie dawał żadnych objawów - po prostu któregoś dnia wziła i przestał działać.
Było to jak przycisnąłem wracając z W-wy na obwodnicy białobrzeskiej - co prawa budzik wskazywał wtedy 230.
Jak rozebrałem to się okazało że ukręcił sięwałek przekazujący ze krzyni na czujnik impulsy.
Było to jak przycisnąłem wracając z W-wy na obwodnicy białobrzeskiej - co prawa budzik wskazywał wtedy 230.
Jak rozebrałem to się okazało że ukręcił sięwałek przekazujący ze krzyni na czujnik impulsy.
WITAM,
Koledzy, ostatnio miałem podobny problem z prędkościomierzem (Lancia Kappa '95 2.0). Okazało się, że po podłączeniu pod miernik napięcie na wyjściu czujnika jest ok. 1V. Zdemontowałem go i trafił na warsztat. Po rozebraniu stwierdziłem znaczną ilość wody. Czujnik wysuszony, wyczyszczony od razu stanął na nogi i teraz napięcie w impulsie jest ok. 8V.
Panowie, nie kupujcie więc od razu nowego impulsatora. Posprawdzajcie, pomierzcie i niech hula.
Pozdrawiam
Koledzy, ostatnio miałem podobny problem z prędkościomierzem (Lancia Kappa '95 2.0). Okazało się, że po podłączeniu pod miernik napięcie na wyjściu czujnika jest ok. 1V. Zdemontowałem go i trafił na warsztat. Po rozebraniu stwierdziłem znaczną ilość wody. Czujnik wysuszony, wyczyszczony od razu stanął na nogi i teraz napięcie w impulsie jest ok. 8V.
Panowie, nie kupujcie więc od razu nowego impulsatora. Posprawdzajcie, pomierzcie i niech hula.
Pozdrawiam
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Jak jest zamocowany bo dziś po wjeździe w kałuże zdechł licznikgoto4 pisze:WITAM,
Pozdrawiam

Zamontowany jest w skrzyni z tyłu, obok bagnetu poziomu oleju w skrzyni, dostęp wydaje mi się, że najlepszy jest z kanału (ja tak robiłem). Odkręca się go kluczem prawdopodobnie 20. Po odkręceniu wyciągamy czujnik do góry, a w przekładni zostaje napęd czujnika. Przy okazji demontażu możesz sprawdzić napęd czujnika. Wystarczy podnieść przednie koło i nim zakręcić, a napęd powinien się obracać.