Thesis 2.4 JTD 20v - szarpie/ślizgające się nowe sprzęgło

skinner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Thesis 2.4 JTD 20v - szarpie/ślizgające się nowe sprzęgło

Post autor: skinner » 02 gru 2013, 10:19

Witajcie,
W moim samochodzie występuje pewien problem mianowicie są to szarpnięcia przy około 1800 RPM, takie puknięcie jak w uszkodzonej skrzyni automatycznej. To jedno, a drugie to 6500 km temu zmieniałem sprzęgło z dociskiem na nowe i zaczęło się znowu ślizgać na biegach 3 4 5, dlaczego? Mój styl jazdy jest normalny, czasem wdepnę mocniej podczas jazdy, nie ciągam przyczepek ani kempingów. Czy może mieć jedno z drugim jakieś powiązania? Jak silnik wkręce na 3000RPM wrzuce 5 bieg i puszcze sprzęgło to samochód gaśnie, czyli zachowuje się normalni, nie rozumiem czemu ślizga się jak dodaje mocniej gazu.
Pozdrawiam

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Re: Thesis 2.4 JTD 20v - szarpie/ślizgające się nowe sprzęgł

Post autor: szajbus » 02 gru 2013, 10:56

a odbija Ci sprzęgło do końca nie zostaje pedał niżej niż powinien ? da sie stprawdzić bo jak podniesiesz nogą jak jest już niby w górze to jeszcze się cofnie o jakiś cm ...

i jak z wysprzęglikim ? też był wyminiany ? u mnie działa się tak jak u Ciebie jak miałem
a> zapowietrzone sprzęgło
b> nie odbijał pedał do końca

A- odpwietrzyłem ale czasami zostawało ciutke niżej
B- zamontowałem sprężyne ktora podciąga pedał o ten brakujący centymetr

nie wracało całkiem jak np ruszełm i powoli puszczełm sprzęgło jak puszczałem szybko 345 .. to było ok ale przy powolnym odpuszczaniu nie wracał na miejsce

skinner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: skinner » 02 gru 2013, 15:25

Sprzęgło odbija za każdym razem do samego końca. Wysprzeglik był wymieniony. Zaczyna się slizgac przy 2100 obrotow i wskakuje na 2500 i tak do 3000 widać po obrotach że slizga. I te szarpanie mnie martwi.

Awatar użytkownika
fazi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciej
Kontakt:

Post autor: fazi » 02 gru 2013, 16:10

Moje miało takie objawy slizgu jak kupiłem, wymieniłem komplet sprzęgło, wysprzęglik podobno występuje razem z łożyskiem oporowym no i niestety koło dwu mas , kto wie czy masz sprawne czy mechanik aby coś przy nim łaskawie nie robił , teraz mam spokój z tym uderzeniem to kto wie czy nie koło ? te rzeczy , które wymieniłem powinno się wymieniać wspólnie ale wiadomo jak to jest , w ypsilonie miałem koło ok to wymieniłem komplet sprzęgło.
Alfa Romeo 159 1,9 16v
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD

skinner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: skinner » 03 gru 2013, 13:35

Dwumas też wymieniony bo się rozpadł przy 199 tysiącach, a szarpanie było przed i po dwumasie. Nie wiem czy te szarpanie nie pojawiło się po wymianie rozrządu. Dziś wjeżdżałem pod wzniesienie na 3 biegu i delikatnie gaz trzymałem i szarpnęło bardzo mocno. Tak jak by się coś przełączało przy silniku. EGR był czyszczony bo silnik nie miał mocy a jak się nieraz przełączył to nie miał siły wrócić bo tak dużo sadzy było.

marek_krupa
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: marek_krupa » 31 gru 2013, 23:39

Po wymianie koła i całego docisku miałem problem z uślizgiem (silnik Chipowany ok 180 KM) , ale ewidentnie za wolno odbijał pedał sprzęgła. Nie pomogła wymiana siłownika i wysprzęglika, oraz odpowietrzanie. Założyłem dodatkową sprężynę na dźwigni sprzęgła za skrzynią biegów i jest OK

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”