Lybra - Xenony po raz enty...
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Precz z pseudo ksenonami 

Nie wiem co z tymi światłami .Ja mam dobrze ustawione i porównywałem z A4 kolegi z 2004 roku(bez xenonów oczywiście) i u mnie świeca (zgodnei stwierdziliśmy ) trochę lepiej! Sa bardzo dobre światła!Może mam żarówki jakieś inne?!No bo czytam o tych słabych światłach i się dziwie...A w porównaniu do mojej 626 z 1995 to w ogóle mam tu szperacze
Mówię o mijania oczywiście.

Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
mijania w miare ok, ale drogowe do dupy. Mógłbym na nich jeździć ciagle i chyba bym nikogo nie oslepił. Jak są włączone to i tak... ciągle chce je odruchowo włączać bo ciemno mi 

W nocy zamiast jeździć na "drogowych" trzeba siedzieć w domu, a najlepiej spać.I problem znika 
Co do tej folii , to myślałem najpierw ,że może był bity przodem i ma nowe lampy i dlatego folia jest.I wy też to macie teraz się dowiaduje.

Co do tej folii , to myślałem najpierw ,że może był bity przodem i ma nowe lampy i dlatego folia jest.I wy też to macie teraz się dowiaduje.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 17:33 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączyłem posty
Lybra 2.4JTD
- Taz
- Klubowicz
- Imię: Irek
- Kontakt:
gładki klosz jest w autach, które mają soczewkowe reflektory. Ksenony w kappie czy w lybrze nie miały gładkich szyb.
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
Dla tych co maja problemy z oświetleniem a nie chcą łamać przepisów proponuję : Skracamy linki.php lub philipsa vision plus. O dziwo w moim autku światła działają b. dobrze ( także długie)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 17:34 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: skracamy linki - poprawiłem
Powód: skracamy linki - poprawiłem
Lybra 2.4JTD SW 2001r. nero
Co do reflektorów w Lybrze to wygląda jakby kto inny robił prawy, a kto inny lewy. Jak w LT mi wymienili prawy, to okazała się, że prawie każdy obłazi i w 50% z nich nie działała regulacja wysokości. Lewe wszystkie były dobre... dziwne, nie?"Simon" pisze:no ja własnie nie wiem czemu ona ma służyć tym bardziej że u mnie ta folia jest koloru... brunatnego, a jej ubytki są znaczneChyba ją spoleruję jakąś pastą lekkościerną.
Co do jasności: kupiłem Osram Nightbreaker i jest REWELACYJNIE!!! POLECAM!!!
Pozdrawiam
Toper
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM

Co prawda żarnik lepiej skupia światło "na soczewce" ale lampy xenonowe występowały również bez gładkiego szkła. Przykład to Lybra, Kappa czy np grupa Mercedesa c,e,s-klasy. Światła xenonowe typu "soczewka" mniej oślepiają niż reflektory projekcyjne. Ja u siebie pokombinowałem trochę z HID-ami i rezultaty nie są najgorsze. czekam na wiosnę i wtedy trochę się z tym pobawię. Zakupiłem zestaw(raczej ten droższy) 6000k. Początkowo poświata była lekko niebieska, obecnie po 4 miesiącach trochę się rozświeciły i poświata jest niebieskawo-fioletowa. Oczywiście najwięcej jest światła białego. Największa zaleta jest to, ze widzę 3 razy lepiej i więcej niż na zwykłych halogenach. Wada to to, ze trochę oślepia i na tym skupie swoja uwagę w najbliższym czasie. Miałem robić soczewkę, ale jest z tym za dużo roboty. Mam już swój patent ale o tym później.
Co do legalności xenonow to jest to dla mnie temat śmiech na sali i nic więcej.
oryginalne fabryczne xenony:
Laguna II kolegi samopoziomowanie zdechło dawno temu
Audi A6 ciotki samopoziomowanie zdechło jeszcze dawniej
Vectra B 2.5 spryskiwacze miziają lekusieńko gładki plastik reflektorów których nie myją!!! Co 150km musieliśmy stawać i czyści "szkła bo nic nie było widać" Oczywiście spryskiwacze sa sprawne.
A TERAZ HICIOR!!!
Mój wujas ma Lybrę sprowadzona ze Szwajcarii. Tam są wypasione wersje wiec i chłopak miał oryginalne spryskiwacze reflektorów. Miał bo najpierw zaczął cieknąć jeden-wymiana potem drugi. Wujas się w
l i zaślepił je.
Dla tych co chcą zrobić sobie spryskiwacze, proponuje dobrać te ze skody Octavii I można je pomalować i zamontować w dowolny sposób-nie są drogie
Umówmy się, ze temat typu legalności xenonow to jak temat wytarcia dupy szkłem.
Ja swoje wiem już na ten temat podparte przede wszystkim praktyka a nie teoria pod-czytana z netu.
Chciałbym by wypowiadali się tutaj ludzie, którzy posiadają wiedzę na temat oświetlenia w samochodach.
Vectra B 2.5 spryskiwacze miziają lekusieńko gładki plastik reflektorów których nie myją!!! Co 150km musieliśmy stawać i czyści "szkła bo nic nie było widać" Oczywiście spryskiwacze sa sprawne.
A TERAZ HICIOR!!!
Mój wujas ma Lybrę sprowadzona ze Szwajcarii. Tam są wypasione wersje wiec i chłopak miał oryginalne spryskiwacze reflektorów. Miał bo najpierw zaczął cieknąć jeden-wymiana potem drugi. Wujas się w

Dla tych co chcą zrobić sobie spryskiwacze, proponuje dobrać te ze skody Octavii I można je pomalować i zamontować w dowolny sposób-nie są drogie
Ja swoje wiem już na ten temat podparte przede wszystkim praktyka a nie teoria pod-czytana z netu.
Chciałbym by wypowiadali się tutaj ludzie, którzy posiadają wiedzę na temat oświetlenia w samochodach.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 17:42 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Piszemy zgodnie z zasadami ortografii - poprawiłem
Powód: Piszemy zgodnie z zasadami ortografii - poprawiłem
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
"Łukasz" pisze:Co prawda żarnik lepiej skupia światło "na soczewce" ale lampy xenonowe występowały również bez gładkiego szkła. Przykład to Lybra, Kappa czy np grupa Mercedesa c,e,s-klasy. Światła xenonowe typu "soczewka" mniej oślepiają niż reflektory projekcyjne. Ja u siebie pokombinowałem trochę z HID-ami i rezultaty nie są najgorsze. czekam na wiosnę i wtedy trochę się z tym pobawię. Zakupiłem zestaw(raczej ten droższy) 6000k. Początkowo poświata była lekko niebieska, obecnie po 4 miesiącach trochę się rozświeciły i poświata jest niebieskawo-fioletowa. Oczywiście najwięcej jest światła białego. Największa zaleta jest to, ze widzę 3 razy lepiej i więcej niż na zwykłych halogenach. Wada to to, ze trochę oślepia i na tym skupie swoja uwagę w najbliższym czasie. Miałem robić soczewkę, ale jest z tym za dużo roboty. Mam już swój patent ale o tym później.
A TERAZ HICIOR!!!
Mój wujas ma Lybrę sprowadzona ze Szwajcarii. Tam są wypasione wersje wiec i chłopak miał oryginalne spryskiwacze reflektorów. Miał bo najpierw zaczął cieknąć jeden-wymiana potem drugi. Wujas się wl i zaślepił je.

Poza tym to czekamy na jakieś konkrety co i jak bo chciałbym zamontować u siebie taki zestawik HID.
Skoro nie działa samopoziomowanie, nawalają spryskiwacze to dalej idąc tą drogą nie wymieniajmy także przepalonych żarówek stopu - w końcu nie są nam bezpośrednio potrzebne
. Jeśli coś nie działa to wypadało by naprawić. Swoją drogą sam chętnie widziałbym u siebie lampy ksenonowe, nie oszukujmy się jednak - zestawy z Allegro nie są zgodne z przepisami. Może jednak zamiast wydać 400zł na Hid-y warto kupić nowe oryginalne lampy?

Lybra 2.4JTD SW 2001r. nero
Dziś z ciekawości dzwoniłem dowiedzieć się o cenę oryginalnych nowych reflektorów + urządzenie samopoziomujące z okablowaniem... cena uwaga to jedyne tylko marne 3.000PLN (bez montażu)
Pozazdrościć tym których na nie stać...
Pozazdrościć tym których na nie stać...
pewnie że warto, ale to nie takie proste"tomms" pisze:Skoro nie działa samopoziomowanie, nawalają spryskiwacze to dalej idąc tą drogą nie wymieniajmy także przepalonych żarówek stopu - w końcu nie są nam bezpośrednio potrzebne. Jeśli coś nie działa to wypadało by naprawić. Swoją drogą sam chętnie widziałbym u siebie lampy ksenonowe, nie oszukujmy się jednak - zestawy z Allegro nie są zgodne z przepisami. Może jednak zamiast wydać 400zł na Hid-y warto kupić nowe oryginalne lampy?
bo jeśli chcesz być taki zgodny z przepisami to oprócz lamp musisz dołożyć samopoziomowanie ( tylne zawieszenie ) i spryskiwacze... stąd cały ten temat...
jak chyba jednak poprzestanę na tych Nightbreakerach i może uda mi się spolerować tę syfiastą folie z lamp.
Postanowiłem trochę poszperać w sieci i znaleźć nieco informacji na temat wymagań odnośnie spryskiwaczy i samo poziomowania, a dowiedziałem się że:
Jeżeli auto fabrycznie montowane ma reflektory xenonowe, to aby przejść proces homologacji powinno być wyposażone w wysokociśnieniowe spryskiwacze lub wycieraczki, i posiadać system samopoziomowania. Dotyczy to jednak homologacji, czyli zatwierdzenia do sprzedaży nowego samochodu. W przypadku przeróbek przepisy nie mówią nic na temat specjalnych wymagań co do lamp xenonowych.
Obowiązujące ?Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów? o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia. Nie ma tam rozróżnienia na światła zwykłe i wyładowcze, nie ma też mowy o samopoziomowaniu i oczyszczaniu. Wynika z tego, że dodatkowe systemy nie są wymagane (ale oczywiście możliwe do zainstalowania).
O ile system czyszczenia jest dosyć łatwy do zrealizowania i raczej potrzebny (brud zbierając się na szybach reflektorów ogranicza strumień światła i rozprasza go, powodując oślepianie innych), to system samopoziomowania jest bardzo drogi i trudny do zrealizowania. Większość samochodów wyposażonych jest w elektryczny korektor ustawienia świateł w kabinie kierowcy, więc mając świadomość posiadania bardzo silnych świateł, dobrze jest korygować ustawienie w przypadku obciążenia tyłu.
A tutaj znajdziecie konkretny zestaw Xenon z homologacją.
Jeżeli auto fabrycznie montowane ma reflektory xenonowe, to aby przejść proces homologacji powinno być wyposażone w wysokociśnieniowe spryskiwacze lub wycieraczki, i posiadać system samopoziomowania. Dotyczy to jednak homologacji, czyli zatwierdzenia do sprzedaży nowego samochodu. W przypadku przeróbek przepisy nie mówią nic na temat specjalnych wymagań co do lamp xenonowych.
Obowiązujące ?Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów? o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia. Nie ma tam rozróżnienia na światła zwykłe i wyładowcze, nie ma też mowy o samopoziomowaniu i oczyszczaniu. Wynika z tego, że dodatkowe systemy nie są wymagane (ale oczywiście możliwe do zainstalowania).
O ile system czyszczenia jest dosyć łatwy do zrealizowania i raczej potrzebny (brud zbierając się na szybach reflektorów ogranicza strumień światła i rozprasza go, powodując oślepianie innych), to system samopoziomowania jest bardzo drogi i trudny do zrealizowania. Większość samochodów wyposażonych jest w elektryczny korektor ustawienia świateł w kabinie kierowcy, więc mając świadomość posiadania bardzo silnych świateł, dobrze jest korygować ustawienie w przypadku obciążenia tyłu.
A tutaj znajdziecie konkretny zestaw Xenon z homologacją.
- Taz
- Klubowicz
- Imię: Irek
- Kontakt:
dudekken, zapewne znalazłeś tez w internecie informację, że reflektor dostaje homologację razem ze źródłem światła, więc zakładając HIDa z żarówką typu H tracisz homologację na całą lampę. Nie wiem natomiast czy w homologacji reflektora (jako całości - czyli jako kompletnego urządzenia do świecenia) są zapisy odnośnie spryskiwaczy i samopoziomowania. Może ktoś ma dostęp do treści homologacji reflektorów jakiegoś konkretnego auta? Pracuje ktoś może w ASO i może zdobyć takie informacje o jakimkolwiek aucie?
PS.
Polecam szczególnie drugą stronę, bo tam wszystko wyjaśniłem 
PS.

Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 17:45 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
To także znalazłem ale głównie chodziło mi o niezbędność spryskiwaczy i samopoziomowania w przypadku dokładanego HID'a"Taz" pisze:dudekken, zapewne znalazłeś tez w internecie informację, że reflektor dostaje homologację razem ze źródłem światła, więc zakładając HIDa z żarówką typu H tracisz homologację na całą lampę. Nie wiem natomiast czy w homologacji reflektora (jako całości - czyli jako kompletnego urządzenia do świecenia) są zapisy odnośnie spryskiwaczy i samopoziomowania. Może ktoś ma dostęp do treści homologacji reflektorów jakiegoś konkretnego auta? Pracuje ktoś może w ASO i może zdobyć takie informacje o jakimkolwiek aucie?