Jeżdżę i dieslem i benzyną. Prawdziwe auto jest na benzynę.
Prawdziwe sportowe auto jest na benzynę.Nat pisze:JTD jest supernowoczesnym dieslem.
Jeżdżę i dieslem i benzyną. Prawdziwe auto jest na benzynę.
U mnie troche inaczejTaz pisze: koszt bezpośredni 100km: 6,72x3,90=26,21zł
koszt bezpośredni 100km: 12,50x1,94=24,25zł
haha Ciekawe porównanie.tomek pisze:Srednie, dlugoterminowe spalanie BMW mialem na poziomie 12,5 l PB (ok. 15-16 l. gazu) w Passacie mam 7.2. W moim przypadku: PB/LPG= ~32, ON:~27.
Moje samozadowlenie z wyboruNat pisze:A jaki był cel takiego porównania?
A co powiesz o TDI? Słyszałes może o mJtd?Art92 pisze:Jtd nie sa az tak supernowoczesne.
Ale mJTD to nie JTD.aro pisze:A co powiesz o TDI? Słyszałes może o mJtd?Art92 pisze:Jtd nie sa az tak supernowoczesne.
Filtr cząstek stałych jest kłopotliwy chyba w silnikach wszystkich marek (np. w Mazdzie tez narzekają). Szczególnie pośród tych co codzień w korkach męczą auta i nie "przedmuchują liści" i nie wypalają sadz z filtra.Art92 pisze:na dodatek slyszalem ze w 1.3 mjtd są problemy z filtrami DPF.Chociaz uważam ze Fiatowskie silniki diesla są jednymi z najlepszych na świecie.
Pompowtryskiwacze nowoczesne? One są tak przestarzałe, że nawet koncern VAG (słynący z niechęci do nowinek technicznych) juz sie z tej technologi wycofał i trzepie common raile na licencji konkurencji.Art92 pisze:A co do tdi (z pompowtryskami) to jakby nie patrzeć są nowoczesne ale ceny napraw są zbyt duże.Ogólnie chodziło mi o to ze nowoczesne silniki diesla są o wiele bardziej drogie w utrzymaniu w porównaniu z benzyniakami
Dokładnie i był, ja też doskonale pamiętam i chyba zaciętą dyskusje prowadziłem z Tomzikiem. I też szukałem, ale nie mogę znaleźć.Taz pisze:Pociachałem temat i zrobiłem taki oto
Kurde, nie mogę pozbyć się wrażenia, że baaaaardzo podobny temat już kiedyś był na forum. Ale miliard kombinacji szukania nie przyniósł rezultatu. Może był w HP i poszedł w kosmos...
W każdym bądź razie ten jest w technicznym i nie zginie
Dawały duże możliwości tylko jeśli chodzi o ciśnienie wtrysku.Art92 pisze:Pompowtryskiwacze dawały duze mozliwości dzieki duzemu cisnieniu wtrysku